29 Eylül 2024 Pazar

Günay: İki gündür Ankara'nın göbeğinde terör estiriliyor

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partilerine yönelik saldırılara tepki gösterdi, bu sabah gözaltına alınan siyasetçilerin serbest bırakılmasını istedi. Günay, Ankara'da da polisin terör estirdiğine dikkat çekerek, "Ankara Emniyet Müdürü, Ankara Valisi derhal istifa etmelidir" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, haftalık olağan basın toplantısını gerçekleştirerek gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Günay, şöyle konuştu:  

Diyarbakır merkezli başlatılan bir soruşturma kapsamında onlarca Kürt siyasetçinin gözaltına alındığı bir operasyonla güne başladıklarını söyleyen Ebru Günay, aralarında HDP Merkezi Örgütlenme Komisyonu Eş Sözcüsü Özlem Gündüz, DBP önceki dönem Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP önceki dönem milletvekillerinden ve Rosa Kadın Derneği yöneticilerinden Ayla Akat Ata'nın da aralarında olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı söyledi. Günay hukuksuzluğa son verilerek gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Rosa Kadın Derneği'nin bölgede kadına yönelik şiddete direnen tek kadın derneği olduğunu söyleyen Günay,  "TJA'lı aktivistlerin gözaltına alınması şu demek oluyor, iktidar diyor ki: Ben kadına şiddet uygulamaya devam edeceğim, ben erkekleri korumaya devam edeceğim, ben tacizciyi, tecavüzcüyü, kadın katillerini korumaya devam edeceğim.' Tam da çocuk istismarına yönelik yasayı tartıştığımız, kadınların ‘aklınıza bile getirmeyin' dediği bir yasal düzenlemenin arefesinde kadınlar gözaltına alınıyor. İktidar aslında kadın düşmanlığı yapmaya devam edeceğinin mesajını veriyor" dedi. 

"Bizim kadın mücadelemizi, dayanışmamızı hiçbir baskı engelleyemedi" diyen Günay, "Biz dayanışmaya, kadın mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'AKP ÇİRKİNLİKLERİNİ, KİRLİLİĞİNİ, TALANINI İSTİKLAL MARŞI İLE ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR'
AKP'nin uyguladığı hukuksuzluğun devam ettiğini kaydeden Günay, kayyum saldırılarına dikkati çekti. Günay şöyle devam etti: 

"Şu ana kadar 51 belediyemiz AKP tarafından gasp edildi; 45'ine kayyım atandı, 6'sı KHK bahanesiyle gasp edildi. AKP'nin kayyımlarının nasıl yolsuzluk yaptığını, halkımızın kaynaklarını nasıl yandaşlarına peşkeş çektiğini göreceğiz. Kayyımların yaptıkları hepimizin hafızalarında. 

"Yine aslında kayyımlarla seçme seçilme hakkına darbe var. 21'inci yüzyılda Kürtlerin seçme seçilme hakkı gasp ediliyor, engelleniyor. Biz Türkiye'nin 3'üncü büyük partisiyiz. Parlamentoda temsilimiz var ama ne oluyor: Seçimle kazandığımız belediyeler polislerle, TOMA'larla, özel harekatla sarılarak gasp ediliyor, halkın belediyelerine el konuluyor. 

"Bu politikaların en somut örneğini en son Siirt'te yaşadık. Siirt'te belediye binasının etrafı çevik kuvvetlerle sarıldı, özel harekatlar nöbet tuttu. Daha önemlisi, belediye binasında İstiklal Marşı Siirtlilere dinletildi. İstiklal Marşı, Türkiye'nin ulusal marşı. AKP iktidarı ne yapıyor? AKP iktidarı kendi talan politikasını, kendi kirliliğini, çirkinliğini, talanını bir halkın ulusal marşı ile örtmeye çalışıyor. Ve bu aslında aynı zamanda ulusal marşa hakarettir."

'İKİ GÜNDÜR ANKARA'DA POLİS TERÖRÜNE TANIKLIK EDİYORUZ'
Kayyumlara karşı gösterilen tepkileri de hatırlatan Günay, Ankara İl Örgütü'nün açıklamalarına yönelik polis saldırısını gündeme getirdi. Günay, "Son iki gündür bu ülkenin başkentinde, Ankara'da bir polis terörüne tanıklık ettik. Kayyımı kabul etmeyen, bunun için sokağa çıkan partililerimiz polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı" dedi. Milletvekili ve parti yöneticilerini darp edildiğini söyleyen Günay, "Ankara'nın göbeğinde Türkiye'nin 3. büyük partisinin milletvekilleri darp edildi polis tarafından. İşkenceye uğradı. Ankara Emniyet Müdürü, Ankara Valisi derhal istifa etmelidir. Bir halkın iradesine bu şekilde saldıramazlar. Derhal istifa etmeliler. İktidar korkuyu yaydıkça biz cesareti yayacağız. İktidar karanlığı yaydıkça biz umudu ve ışığı yayacağız. Buna geçmişte de engel olamadılar bugün de engel olamayacaklar yarın da engel olamayacaklar" dedi.

'AHLAKSIZCA CENAZELERİ KALDIRIMA GÖMÜYORLAR; KALDIRIMA GÖMÜLEN İKTİDARIN VİCDANI, İNSANLIĞIDIR'
Son haftalarda mezarlıklara yönelik saldırıları da gündeme getiren HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Ramazan ayındayız. Ramazan ayı süresince toplumun ve insanların en büyük kutsalı olan mezarlıklara saldırılar devam ediyor. Türkiye'nin dört bir tarafında mezarlıklar tahrip edildi. Düşünün Ramazan ayında oruçlu bir anne çocuğunun mezarı saldırıya uğramasın diye günlerce mezarlıkta nöbet tuttu. Ama iktidar mezarlıklara saldırmaktan vazgeçmedi" dedi. 

Garzan Mezarlığı'dan çıkarılarak İstanbul ATK'ya getirilen cenazelerin Kilyos Mezarlığı kaldırımına gömülmesine de tepki gösteren Günay, "Mezarlıklar toplumun ortak değeri ve kutsalıdır. İslamiyete göre cenazenin kimliğine, inancına ve düşüncesine bakılmaksızın saygı duyulur. Cenaze geçerken durum ne olursa olsun herkes ayağa kalkar ve saygı gösterir. Ama AKP ne yapıyor? İktidar ne yapıyor? İktidar mezarlıklara saldırmaya devam ediyor. Halkın kutsalına saldırmaya devam ediyor. Ahlaksızca mezarlıkları kaldırıma gömüyor. O kaldırıma gömülen iktidarın vicdanı, ahlakı, iktidarın insanlığıdır. Bu halk bunları unutmayacak, bu halk bunun hesabını elbet soracak" diye konuştu.

Halkların Ramazan bayramını kutlayan Günay, "Umuyor ve diliyorum ki Ramazan Bayramı Türkiye halkları, tüm Ortadoğu halkları ve toplumları için barış ve kardeşliğe vesile olur ve dünyada herkesin mücadele ettiği pandeminin de bitmesine vesile olur. Buradan tüm halkımızın, tüm Türkiye halklarının tüm İslam aleminin Ramazan Bayramını kutluyorum" dedi.