27 Eylül 2024 Cuma

Gülüm: Adaletin tecellisi için Meclis Dink cinayetini araştırsın

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Hrant Dink cinayetinin etkin bir şekilde soruşturulması için Meclis araştırması istedi.

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Hrant Dink cinayetinin arkasındaki derin ilişkilerin açığa çıkarılması ve cinayete giden sürecin etkin soruşturulmamasıyla ilgili olarak, Meclis araştırması istedi.

Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak süreci hatırlatan Gülüm, gerekçesinde, "Hrant Dink için adalet ve hakikati arayış mücadelesi 13 yıldır devam ederken, dava sürecinde kayda değer bir ilerleme sağlanmamış, cinayetinin ardındaki derin güçler açığa çıkarılmamıştır" dedi.

Nisan 2007'de başlayan, 2017'de hazırlanan üçüncü iddianameyle yeni bir aşamaya gelen yargı süreci hakkında da bilgi veren Gülüm, Meclis Başkanı'na verdiği dilekçesinde şunları kaydetti:

"Sonuç olarak içinde farklı rütbe ve düzeylerden asker ve sivil bürokratların, emniyetçilerin, istihbaratçıların, jandarmanın, onların siyasi işbirlikçilerinin yer aldığı iddia edilen "Büyük Tertip" halen aydınlatılmamıştır. Aksine cinayetin işlenmesinde rolü olduğu bilinen kamu görevlileri terfi ettirilmiş veya görevlerine devam ettirilmiştir. Bu cezasızlık politikası, hesap sorulmayan derin yapılar azınlıklar ve muhalif gazeteciler başta olmak üzere Türkiye halkları için tehlike olmaya devam etmekte, yeni siyasi suikastlara zemin hazırlamaktadır."

"Hrant Dink cinayetinin ardındaki derin ilişkilerin açığa çıkarılmamış ve cinayete giden süreçte yaşananların etkin şekilde soruşturulmamış olması, toplum vicdanının kanayan yarasıdır" ifadelerini kullanan Gülüm, "Bu cinayetin aydınlatılması Türkiye halklarının barış içinde birlikte yaşam özleminin gerçekleşmesine katkı sağlayacak, hukuk devleti olma gerekliliği yolunda atılmış önemli bir adım olacaktır. Bu nedenle, cinayette sorumluluğu olan devlet görevlilerinin ve derin bağlantılarının ortaya çıkarılması, adaletin tecelli etmesi ve benzer politik cinayetlerin yeniden yaşanmaması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederim" dedi.