27 Eylül 2024 Cuma

Görür İstanbul, Adana, Antakya, Bingöl depremleri riskine işaret etti

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor" diyen Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl ile Karlıova arasına da dikkat çekti.

Bilim Akademisi üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Maraş merkezli 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından İstanbul, Adana, Antakya, Bingöl depremleri için uyarılarda bulundu.

Elazığ depreminin Doğu Anadolu fayı üzerinde olduğunu, o fayın uyanarak enerjinin Maraş tarafına transfer olduğunu aktaran Görür, Maraş'ta önemli bir enerji biriktiği, Elazığ depreminin de ekstra bir enerji transfer ettiği için "Maraş'a dikkat edin" uyarısında bulunduğunu hatırlattı. Uyarılarının dikkate alınmadığını söyleyen Görür, 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından ikinci depremin "tetiklenme" ile olduğunu kaydetti. Görür, "İlk deprem Ölüdeniz fayında, ikinci deprem Doğu Anadolu fayı üzerinde oldu" bilgisini verdi. 9 saat arayla iki büyük depremin ender görülen bir durum olduğunu aktaran Görür, "Binaların çoğu sefer tası gibi çökmüş" dedi.

ANTAKYA VE ADANA İÇİN UYARDI
Çevredeki faylarda belirli bir stres transferi olabileceğini, bu depremlerden sonra Antakya ve Adana yöresinin daha hassas hale geldiğini söyleyen Görür, "Adana havzasında Doğu Anadolu fay kuşağının devamı gibi düşünülen, orada da irili ufaklı faylar var, Hatay'ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım ama onun dışında büyük ölçüde Doğu Anadolu fayı enerjisini boşalttı ve azalttı. Tıpkı Kuzey Anadolu fayı gibi. Bundan sonra büyük ölçüde o faylarda bir rahatlama olacaktır" dedi.

Asıl endişe ettikleri bölgenin Bingöl ile Karlıova arasında, Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucundaki kesim olduğunu aktaran Görür, "Orada en son deprem 1766 gibi oldu, oradan endişe ediyoruz. Bu Maraş fayından dolayı, Hatay ve Adana havzası kesiminde dikkatli olmamız lazım" şeklinde konuştu.

Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu faylarında büyük bir enerji boşalması olduğunu, önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde bu iki fay hattında büyük deprem beklemediğini söyleyen Görür, "Bu bizim için ülkeyi depreme hazırlama açısından bir şans. İrili ufaklı başka yerlerde deprem olabilir, burada da küçük depremler olur ama Türkiye'nin en ağırlıklı fay zonları enerjiyi boşalttı. Bu bir imkan" diyerek bu süre içinde önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.

'İSTANBUL'DA ZAMAN GELMEKTE, 7.5 BEKLİYORUZ'
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da 7,5 büyüklüğünde deprem beklentisini dile getirdi, hasarın daha fazla olacağına dikkat çekti. "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor" diye konuşan Görür, 23 yıl önce 30 yıl içinde deprem beklentisinin dile getirildiğini hatırlatarak zamanın yaklaştığını söyledi.

Maraş depreminin beklenen Marmara depreminden daha büyük olduğunu söyleyen Görür, ancak İstanbul'daki hasarın Maraş'tan daha fazla olacağını vurguladı.

'AFET BAKANLIĞI KURULMALI, 5 YILLIK PLANLAR YAPILMALI'
Afet Bakanlığı kurulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Naci Görür sözlerine şöyle devam etti: "Bu bakanlık kurulduktan sonra, iyi bir bütçesi olacak, gerekli altyapı ve koordinasyon yapılacak. 5 yıllık planlar ile deprem kuşaklarından başlanacak ve deprem kuşaklarındaki her kent deprem dirençli kentlere dönüştürülecek. Önce bir mikrobölgeleme çalışması yapılacak. Risk analizi yapılacak ondan sonra zarar azaltma çalışmaları yapılacak."