EMEK
Genel-İş: Adım atılmasa iş bırakma eylemlerine başlayacağız
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZENERJİ'de örgütlü Genel-İş İzmir 2 No'lu Şubesinin yetkisine yaptığı itiraza karşı bugün yapılmak istenen eyleme polisin saldırısını protesto etti. Genel-İş, Yetki sorunu çözülmediği taktirde iş bırakma eylemlerinin devam edeceği belirtildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZENERJİ'de örgütlü Genel-İş İzmir 2 No'lu Şubesinin yetkisine yaptığı itiraza karşı bugün yapılmak istenen eyleme polis saldırmış, 15 işçiyi gözaltına almıştı. Saldırıyı protesto etmek için Genel-İş İzmir 7 Nolu Şubesi, tüm üyelerine iş bırakma çağrısında bulundu.
Polis, işçilerin toplanmasına engel olmak için Konak Meydanı'nı abluka altına aldı. Sendikanın çağrısıyla yüzlerce işçi engellemeye rağmen belediye binası önünde bir araya geldi. Belediye binası önüne gelemeyen işçiler ise bulundukları yerde iş bıraktı. Eyleme siyasi parti ve demokratik kitle örgütü de destek verdi.
İşçiler, "Sözleşme hakkımız söke söke alırız", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarını attı.
İŞ BIRAKACAĞIZ
Burada açıklama yapan Genel-İş Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, hak arama mücadelelerinin ellerinden alınmaya çalışıldığına dikkat çekti. Sadece İZENERJİ işçisi olmadıklarını Türkiye genelinde yüz binlerce kişi olduklarını dile getiren Yıldız, "Önümüzdeki günlerde eylemlerimiz devam edecek. Bugün müsaade edilseydi biz sadece açıklamamızı okuyup çıkacaktık. Ama siz gereken cevabı buraya toplanarak verdiniz. Çoğu arkadaşımız iş durdurdu ve gelemedi. Bizler, 14 Ocak Pazartesi 2 saat, 17 Ocak Perşembe günü ise toplu iş sözleşmemiz çözülmediği taktirde yarım gün iş bırakarak Konak Pier önünde toplanıp Konak Büyükşehir Belediyesine yürüyeceğiz. Eğer o güne kadar her hangi bir adım atılmasa 31 Ocak tarihinde mahkememiz var. Bütün üyelerimizi sabah bütün arkadaşlarımız ile beraber Bayraklı Adliyesi önünde tüm gün iş bırakacağız" ifadesinde bulundu.
CHP milletvekillerine de seslenen Yıldız, vekillerin eylemlerde kendilerinin yanında olmadıkları sürece sendikaya alınmayacaklarını söyledi.
'5 BİN 19 İŞÇİDEN, 4 BİN 773'Ü SENDİKALI'
Yıldız konuşmasının ardından sendika şubeleri adına hazırlanan basın metnini okudu. İZENERJİ Şirketi'nde 15 yıldır yetkili sendika olduklarını aktaran Yıldız, sendikanın 6. dönem TİS sürecini başlatmak amacıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na Eylül 2018 tarihinde yetki başvurusunda bulunduklarını söyledi. Şirketteki 5 bin 19 işçiden 4 bin 773'ünün sendikalarına üye olduğunu belirten Yıldız, yaşanan duruma ilişkin şunları ifade etti:
"Yetki için yasanın aradığı oran en az yüzde 40 olması gerekirken sendikamızın örgütlülük oranı yüzde 95'tir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZENERJİ Şirketi yönetimi ise maalesef Bakanlık tarafından da tescil edilen yetkimize itiraz etmiştir. Belediye yönetiminin itiraz gerekçesi 696 sayılı KHK ile belediye şirketine geçişleri yapılan işçilerin de yetki tespiti sayısına dahil edilmesidir. Bilindiği gibi 696 sayılı KHK ile beraber belediyelerde alt işverenler de Nisan 2018 itibariyle Belediye şirketlerine geçmiştir. Çalışma Bakanlığı sendikaların yetki tespit işlemlerini bir iş yerinde aynı işkolunda çalışan toplam işçi sayısı ile o sendikanın üye sayısına göre sonuçlanmaktadır. Bu durum KHK ile geçiş yapan tüm işyerleri ve işçiler için böyledir. Nitekim Bakanlık tüm Türkiye' de geçiş yapılan idare ya da belediye şirketi ile aynı işkolunda bulunan tüm iş yerlerinde taşerondan geçiş yapan işçileri de yetki sayısına dahil ederek yetki vermektedir. Evet, 696 sayılı KHK, taşeron geçiş yapan işçilerin toplu sözleşme haklarını sınırlandırmıştır. Ancak bu sınırlama yalnızca mali ve sosyal haklarla ilgilidir. Toplu iş sözleşmesinin diğer hükümlerinden, idari düzenlemelerinden yararlanmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Nitekim olduğu yetki belgelerine istinaden taşerondan geçiş yapılan onlarca belediye şirketinde toplu iş sözleşmesi imzalamıştır."