27 Eylül 2024 Cuma

Gençlik örgütleri: Uzaktan eğitim kararını kabul etmiyoruz

Uzaktan eğitim kararına tepki gösteren gençlik örgütleri, Eskişehir'de yaptıkları eylemde, iktidarın bu adımının sorunu büyütmeye yönelik olduğunu ifade etti ve derhal yüz yüze eğitime geçilmesi çağrısında bulundu.

Gençlik örgütleri, üniversitelerde uzaktan eğitim kararına tepki göstermek için Eskişehir'de Kanatlı AVM önünde eylem yaptı. "Uzaktan eğitim istemiyoruz, üniversitelerden vazgeçmiyoruz" pankartı ve "Uzaktan eğitim istemiyoruz", "KYK'ları bırak, sarayları aç", "Ferman devletin, üniversiteler bizimdir" dövizleri taşınan eylemde basın açıklamasını Müslüm Koyun okudu.

Maraş merkezli depremler sonucu meydana gelen yıkım ve felaketin çığ gibi büyüdüğünü söyleyen Koyun, depremde hayatını kaybeden on binlerce insan için baş sağlığı diledi. Deprem sonrası yaşanan yıkımın, binlerce insanın enkaz altında kalmasının, insanların soğuktan donarak ölmesinin doğal bir afet sonucu olmadığını kaydeden Koyun, ilk günden itibaren halkın "Devlet nerede" sözlerinin kulaklarında yankılandığını vurguladı.

'YAŞANAN YIKIM RANT POLİTİKALARINDAN KAYNAKLI'
"AKP iktidarı bir yandan açıklamalarında hakaretler yağdırıp halk düşmanı tutumunu sergilemeyi görev bilirken diğer yandan bölgeye gidip insanların yüzüne 'kader ve fıtrat' diyerek halka bıyık altından gülmekten geri durmadı" diyen Koyun, yaşanan yıkımın kaderden değil iktidarın rant ve talan politikalarından kaynaklandığını vurguladı. İktidarın "imar barışı" adı altında emekçi halkı kendi mezarlarında yaşamaya mahkum ettiğini söyleyen Koyun, deprem haberini alır almaz bölgeye ilk koşanların devrimciler, gönüllüler, öğrenciler olduğunu söyledi.

Bölgeye gidenlerin koordinasyon merkezleri kurarak, bulundukları şehirde kalanların ise kampüslerini dayanışma alanlarına çevirerek halkın yaralarını sarmaya çalıştığını dile getiren Koyun, devletin elindeki imkanları kullanmayı reddederek on binlerin katline sebep olduğunu vurguladı.

'UZAKTAN EĞİTİM KARARI SORUNLARI BÜYÜTMEYE YÖNELİK'
"Yıllardır deprem vergisi diyerek işçi-emekçilerin emeğine göz dikenler, halktan aldığı milyarlarca lira vergiyi, sermayenin çıkarlarını gözeterek saraylarının kolonlarını güçlendirmeye harcamıştır" diyen Koyun, iktidarın kendi beceriksizliğini gizlemek için yardım tırlarına el koyduğunu ve OHAL ilan ettiğini söyledi.

İktidarın ne yaparsa yapsın rant politikalarını, denetimsizliği, deprem vergilerinin gerekli yerlerde kullanılmadığını saklayamayacağını vurgulayan Koyun, "Bu doğrultuda hiçbir ihtiyacı gerçek anlamda karşılamayan rejim, tüm olanaklarını seferber etmek yerine; depremzede aileleri KYK yurtlarına yerleştirip uzaktan eğitim kararı alarak hem depremzedelerin barınma ihtiyacını çözmeyerek ötelemiş hem de üniversiteli gençliğin eğitim hakkını gasp etmiştir" ifadelerini kullandı.

Depremzedelerin boş konutlar ve oteller yerine fiziki koşulları yetersiz KYK yurtlarına yerleştirilmesinin sorunları çözmeye değil büyütmeye yönelik olduğunu belirten Koyun, pandemi sürecini hatırlatarak uzaktan eğitimle yarım dönem kaybetmeye daha tahammülleri olmadığını vurguladı.

'ÖRGÜTLENECEĞİZ VE MUTLAKA KAZANACAĞIZ'
Üniversitelerde eğitimden vazgeçmediklerinin altını çizen Koyun, deprem bölgesindeki depremzede öğrencilerin uzaktan eğitime devam etmelerinin mümkün olmadığına da işaret etti. Bu durumun eğitimde eşitsizliği arttıracağını ifade eden Koyun, en kısa sürede yüz yüze eğitime geçilmesini istedi.

Koyun, şöyle devam etti: "Enkazlara, yıkılan şehirlere mahkum ettiğiniz arkadaşlarımızı, ekranlara hapsetmenizi kabul etmiyoruz. Kampüslerde depremzede arkadaşlarımızla yan yana gelerek yaralarımızı birlikte saracağız. Deprem öncesinde yandaş sermayeye peşkeş çekilip denetimi yapılmayan konutların, halkın bu konutlarda yaşamaya mahkum kılınmasını, deprem sonrasında imkanlar olmasına rağmen yürütülmeyen sürecin, ölüme terk edilen arkadaşlarımızın, enkaz altındaki halkların, iktidarın rant politikalarının hesabını soracağız! Örgütleneceğiz ve mutlaka kazanacağız."

Eylem boyunca, "Ferman devletin üniversiteler bizimdir", "Uzaktan eğitim istemiyoruz" sloganları atıldı.