29 Eylül 2024 Pazar

Gençlik örgütleri: Madencileri anmak suç değil onurdur

Gençlik örgütleri 21 Ekim'de Kadıköy'de Amasra maden katliamına ilişkin yapmak istedikleri eyleme dönük polis saldırısına tepki gösterdi. Gençlik örgütleri, polis şiddetinin kendilerini mücadeleden yıldıramayacağının altını çizdi.

Gençlik örgütleri, Bartın'da yaşanan maden patlamasıyla 41 işçinin katledilmesine tepki göstermek için 21 Ekim'de Kadıköy'de eylem yapmak istedi, polis ise eyleme izin vermeyerek çok sayıda kişiyi işkenceyle gözaltına aldı. Polisin işkence ve gözaltı saldırısına tepki gösteren gençlik örgütleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasını gençlik örgütleri adına Ayşe Semiz okudu. Amasra'da gerçekleşen maden katliamının ardından Erdoğan'ın "kader" diyerek devletin katliamdaki rolünü örtmeye çalıştığını dile getiren Semiz, "Madencilerin katledilmesini önlemek adına hiçbir çaba harcamayanlar, madende çalışma koşullarının elverişli olmamasına karşı yüzlerce işçiyi madende çalışmaya zorlayanlar bu katliamın gerçekleşmesinin bizzat sorumlusudur" dedi.

'SERMAYE DÜZENİNİ KORUMAK İÇİN MÜCADELE EDENLERE BARİKAT ÇEKİYORLAR'
Ülkenin dört bir yanında bu katliama karşı tepkiler yükseltildiğini kaydeden Semiz, gençlik örgütleri olarak 21 Ekim'de Kadıköy'de katliamı protesto etmek için yürüyüş düzenlemek istediklerini söyledi. Yürüyüşe başlar başlamaz polisler tarafından ablukaya alındıklarını ve işkenceyle, ters kelepçeyle gözaltına alındıklarını belirten Semiz, gözaltı boyunca da işkencenin sürdüğünü vurguladı. Polisin keyfi üst aramaları yaptığını, bir kişiyi de "polise mukavemet" iddiasıyla gece boyu nezarethanede tuttuğunu söyleyen Semiz, "Bartın'da 41 madencinin iş cinayetinde yaşamlarını yitirmemesi için önlem almayanlar, maden katliamını protesto edenlerin önlerine barikat çekmektedir. Sermaye düzenini korumak için katliamı protesto edenleri engellemeye çalışmaktadır" dedi.

'İŞKENCE MEŞRULAŞTIRILMAYA ÇALIŞIYOR'
Polisin sermaye düzenini koruduğunu, sistematik işkence ve baskıyla gençliği mücadeleden alıkoymaya çalıştığını vurgulayan Semiz, şöyle devam etti: "Ayrıca son dönemde İçişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde dahi yayınlanan işkence görüntüleriyle, eylemlere yönelik saldırılarda uygulanan kaba kuvvetle, işkenceci polislerin cezasız bırakılması ile işkence meşrulaştırılmak istenmektedir. Yaşamın her alanında yansıyan ve düzen tarafından cezasız bırakılan bu şiddet durumuyla da toplumda açık bir korku atmosferi yaratılmak istenmektedir. Ancak çabaları nafiledir. İnsanlığı yok oluşa sürükleyen, işçi sınıfının kanını akıtan, gençliğin geleceğini ve özgürlüğünü çalan kapitalist düzen, yükselttiğimiz mücadelemizle elbet yıkılacak!"

ACAR: İŞKENCEYİ MEŞRULAŞTIRMAK İSTİYORLAR
İşkenceyle gözaltına alınanlardan Meryem Acar, pazar günü Ankara'da maden katliamına ilişkin düzenlenen eylemde de polisin kitleyi işkenceyle gözaltına aldığını ve hatta bir BDSP üyesinin kaburgalarının kırıldığını hatırlattı. Devletin bu katliamdaki sorumluluğunu üstünden atmak için maden katliamının hesabını soranlara saldırdığını söyleyen Acar, polis şiddetinin bugün her türlü hak mücadelesine karşı kullanıldığını ifade etti. İşkenceyi meşrulaştırma çabalarına boyun eğmeyeceklerini dile getiren Acar, "Ne polis şiddeti, ne devlet şiddeti bizlerin hiçbir mücadeleden yıldıramayacak" dedi.