29 Eylül 2024 Pazar

Gençlik örgütleri: 10 Ekim'i unutma, unutturma

10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın 7'nci yıldönümünde Beyazıt Meydanı'nda toplanan gençlik örgütleri, iktidarın ezilenlere dönük katliamcı ve işkenceci politikalarına karşı birleşik mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

Gençlik örgütleri, 7'nci yıldönümünde Ankara Gar Katliamı'nı lanetlemek için Beyazıt Meydanı'nda bir araya geldi. "10 Ekim Katliamını unutturmayacağız! Hesap soracağız" pankartı açılan eylemde, "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "10 Ekim'i unutma, unutturma", "Yaşasın halkların ortak mücadelesi" dövizleri taşındı.

Gençlik örgütleri adına basın açıklamasını Boran Edepali okudu. Gezi direnişiyle birlikte yükselen mücadele ve halkların özgürleşme isteğinin kendisini 7 Haziran'da ortaya koyduğunu söyleyen Edepali, "Gezi direnişinin açığa çıkardığı gücün, Rojava'da yeşeren umutla bir araya gelmesi, birleşmesi ihtimali, bu devletin kâbusu oldu" dedi.

İktidarın yükselen mücadeleyi katliamlarla bastırmaya çalıştığını ifade eden Edepali, 7 Haziran sonrasında Kürt halkı başta olmak üzere devrimcilere, sosyalistlere ve tüm muhalif kesimlere karşı devletin tüm imkanlarını seferber ederek katliam politikalarını devreye soktuğunu kaydetti.

"Suruç'ta 33 yoldaşımızın katledilmesi, Amed'de mitinge yapılan bombalı saldırı; devletin direnenlere, yükselen kitle hareketlerinden güç alanlara verdiği korkakça cevaptır" diyen Edepali, bu katliam politikalarının nafile olduğunu söyleyerek Suruç'un, Amed'in, 10 Ekim'in öfkesini örgütlemeye devam ettiklerini vurguladı.

"'400 milletvekilini verin, bu iş huzur içinde çözülsün' diyen, IŞİD çetesi için 'öfkeli bir grup genç' diyen devlet, insanca ve onurlu bir yaşam için dövüşenlerin karşısında kazanamaz. Kitleler için hiçbir inandırıcılığı kalmayan, artık hiçbir rıza üretemeyen, elinde baskı ve şiddet dışında yönetebileceği hiçbir araç kalmayan bu siyasal iktidarın karşısında mücadele edenler yaşamın her alanında kök salıyor" ifadelerini kullanan Edepali, işçiler, emekçiler, kadınlar, LGBTİ+lar, ezilen halklar olarak mücadeleyi büyüttüklerini dile getirdi.

Devletin bugün de Kürt halkına, göçmenlere, devrimcilere dönük katliamcı, işkenceci, ırkçı pratiklerini sürdürdüğüne işaret eden Edepali, şöyle devam etti: "Katliamlarla yarattıkları bu düzeni, katliamlarla ayakta tutmaya çalışan katillerden hesabı ancak ezilenlerin birlikte mücadelesiyle sorabiliriz. Yine bir seçim sürecine girerken, yine iktidar korkakça kanlı hesaplar içindeyken bu hesapları dağıtmak için, halklara yönelik gerçekleştirdikleri bütün katliamların hesabını sormak için sokaklarda, meydanlarda gençliği birleşerek mücadele etmeye çağırıyoruz! Gençlik olarak bugün geçmişin hesabını soralım ki, bugün katillere karşı kavgada birleşelim ki, yarınımızı inşa edebilelim. 10 Ekim'i unutmayacağız, unutturmayacağız, katillerden hesap soracağız!"

Eylem boyunca, "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Amed, Suruç, Ankara; hesap sormaya" sloganları atıldı.