27 Eylül 2024 Cuma

Gemlik Yürüyüşü ertelendi, Buldan ve Sancar deprem bölgesine gidiyor

İmralı'da tecride karşı yapılacak Gemlik yürüyüşü deprem nedeniyle ertelendi. HDP, Kriz Koordinasyon Merkezi kurduğunu ve Eş Genel Başkanlar Buldan ve Sancar'ın deprem bölgesine hareket ettiğini açıkladı.

İmralı Ada Hapishanesi'nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin son bulması amacıyla DTK, DBP, HDP ve TJA tarafından bugün başlatılması planlanan yürüyüş, deprem nedeniyle ertelendi. HDP Yüksekova ilçe binası önünde yapılan açıklamaya DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bölge milletvekilleri ve çok sayıda kişi katıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, yaşanan depremin büyük bir felaket olduğunu ve halka bir an önce yardımın ulaşması gerektiğini vurguladı. Aydeniz, "Türkiye'de her zaman bu tür felaketler yaşanıyor ve önemli olan buna hazırlıklı olmak. Ama her zaman felaket bittikten sonra müdahale oluyor. Zamanında ve etkili müdahale edilmiyor. Buradan tüm halklarımızın, sivil toplum kuruluşlarının felakete karşı yan yana durması ve duyarlı olmamız gerekiyor" dedi.

Deprem nedeniyle İmralı tecridine ilişkin yürüyüş planlarını ertelediklerini belirten Aydeniz, "Heyetlerimizi oluşturarak her birimiz depremin yaşandığı illere gideceğiz. Her zaman her koşulda ve her noktada bu sistemin yarattığı çöküntüyü yan yana durarak, dayanışarak üstesinden geleceğimiz biliyoruz. Bugün yaralarımızı sarma ve dayanışma günü olduğunun bilinciyle buradan çıkarak, depremin olduğu yerlere gideceğiz" ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Çok kötü bir gün, milyonlar büyük bir acıyla kıvranıyor, insanlar göçük altında ve insanlar haber alamıyor. Bu sert kış koşullarında bunun yaralarını sarmak zorundayız. Tatmin edici bilgiler bize ulaşmıyor. Maraş'ta vali hiçbir açıklama yapamayacağını söyledi. Ne ölü, ne yaralı ne de yıkılan binalara dair bir rapor, bilgi paylaşamayacağını ifade etti. Bu olayın boyutunun çok vahim boyutta olduğu anlıyoruz. Depremin olduğu kentlerden çok kötü haberler alıyoruz" dedi.

Beştaş, halka çağrıda bulunarak depremzedelere evlerini açmalarını ve her türlü dayanışmayı göstermelerini istedi ve "HDP olarak depremden etkilenen yurttaşlarımızın yanında olacağız. Tecride karşı özgürlük yürüyüşümüzü erteledik ve tüm çalışmaları deprem bölgesine kanalize ediyoruz. Yaralarımızı hep birlikte saracağız" ifadelerini kullandı.

BULDAN VE SANCAR DEPREM BÖLGESİNE GİDİYOR
Halkların Demokratik Partisi, yaptığı resmi açıklamada ise genel merkezinde Kriz Koordinasyon Merkezi kurulduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı: "Tecride karşı Yüksekova ve Kızıltepe'den Gemlik'e doğru planlanan yürüyüş ertelendi ve oluşturulan heyetler deprem bölgelerine yönlendirildi. Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan başkanlığındaki heyet Diyarbakır'daki, Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar ise Adana'daki yardım ve dayanışma çalışmalarına dahil olacaktır. Ayrıca heyetlerimiz ile deprem bölgesinde bulunan il ve ilçe örgütlerimiz depremzedelere barınma, yardım, iaşe ve arama-kurtarma çalışmaları için seferber edildi."

Deprem bölgesinde yer alan HDP il örgütleri de, il bazında koordinasyon merkezleri kurulduğunu ve deprem için harekete geçtiklerini açıkladı.