27 Eylül 2024 Cuma

'Geç sağlanan tedavi hizmeti, geç gelen adalet gibidir'

İstanbul ve Ankara'da yapılan eylemlerde hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi ve tedavilerinin önündeki engellerin derhal kaldırılarak tahliyeleri istendi. 

İnsan Hakları Derneği İstanbul ve Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavilerin önündeki engellerin tekrar kaldırılması için bir kez daha bir araya geldi. Ankara'da düzenlenen eylemin 279.'su Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan tutuklu Ramazan Kıran için düzenlenirken, İstanbul'daki 407. eylemde ise Veysel Avunan için adalet istendi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği F Oturumu'nun 407.'sinde, hasta tutsak listesinde bulunmayan fakat hastalığı nedeniyle hapishanede kalamayacak durumda olan Veysel Avunan için düzenlendi.

Her hafta açılan "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" ve "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" yanı sıra, "407. F Oturması hasta mahpus Veysel Avunan" yazılı pankartla İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan açıklamada, hasta tutsakların fotoğraflarını taşıdı.

Bu haftanın basın metnini okuyan komisyon üyesi Mehmet Acettin, Siirt E Tipi Hapishane'de tutulurken, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren hasta tutsak 74 yaşındaki Nebi İlhan'ı andı. Hapishanelerdeki sorunların artarak devam ettiğine dikkat çeken Acettin, "Geç sağlanan tedavi hizmeti, geç gelen adalet gibidir. TMMM insan Hakları komisyonunun Elazığ ve Diyarbakır hapishanelerini ziyaretleri sonucu, pek çok hasta mahpusun yaşadığı sorunlar yanında bugünkü açıklamamızın konusu olan Veysel Avunan'ın durumu da ortaya konmuştur" diye konuştu

'YOĞUN BAKIMDAN ÇIKAR ÇIKMAZ HAPİSHANEYE GÖNDERİLMİŞTİR'
Veysel Avunan'ın iki yıl önce tutuklanıp, 6 yıl 3 ay hüküm aldığını aktaran Acettin, "15 Eylül 2017'den beri tutuklu bulunduğu Bingöl T Tipi Hapishanesinde zatürre, verem ve sonrasında menenjit hastalığına yakalandığı teşhis edilmiş, tedavisi için Elazığ'a gönderilmiş ve Elazığ T Tipi Hapishanesine sevki yapılmıştır. Burada da, ta ki hapishanede bayılana kadar gerekli tedaviye başlanmamıştır. Bayılması sonrasında kaldırıldığı Elazığ Devlet Hastanesi'nde beyninde gelişen enfeksiyon nedeniyle komada olduğu tespit edilmiş, sonrasında Kayseri Şehir Hastanesine götürülmüştür. 21 gün Kayseri'de yoğun bakımda bilinci kapalı halde tutulmuş, bilinci açıldıktan sonra iyileşmesi beklenmeksizin tekrar Elazığ Devlet Hastanesi'ne getirilmiştir. Doktoru, 12 ay hastanede tedavi görmesi gerektiğine dair rapor verdiği halde yoğun bakımdan çıkar çıkmaz tekrar hapishaneye gönderilmiştir. 'Kullanacağın ilacı hapiste de alabilirsin' denilerek Veysel Avunan önce Bingöl T Tipi Hapishanesine geri gönderilmiş, kısa bir süre sonra durumu yeniden ağırlaşınca tekrar Elazığ T Tipi Hapishanesi'ne getirilen hasta mahpus Veysel Avunan halen bu hapishanede tutulmaktadır" ifadelerini kullandı.

Acettin, Veysel Avunan'la görüşen kız kardeşinin 16 Aralık 2019 yılında yaptığı görüşten basına yansıyan beyanını hatırlattı ve şu aktarımı yaptı: "Açık görüşe gittik, o hafta abim iyiydi. İkinci açık görüşte yürüyemiyor, ayaklarını basamıyordu, kollarından tutarak arkadaşları getirmişti. Arkadaşları sırtlarına alıp alt kata tuvalete, yemeğe götürüp getiriyorlar. şimdi tekrar Elazığ'a götürdüler, bir aydır orada."

'YETKİLİLERİ SORUMLU DAVRANMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Veysel Avunan'ın tahliyesine bir yıl kaldığını ve tahliye olmadan tedavisinin yapılması gerektiğinin altını çizen Acettin, şöyle devam etti: "Ailesi yoğun bakımda kaldığı dönemde ceza ertelemesi istemiş ve Avunan' heyete çıkarmışlar ve heyet hapishanede kalabilir raporu vermiştir. İnsan hakları savunucuları olarak bu haftada Veysel Avunan şahsında hasta mahpusların tedavilerinin gereğine uygun olarak yapılması, hasta mahpusların sağlığa erişim ve yaşam haklarının güvence altına alınması için yetkilileri sorumlu davranmaya çağırıyoruz."

Açıklama, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Veysel Avunan serbest bırakılsın" sloganlarıyla sona erdi.

ANKARA'DA HASTA TUTSAK KIRAN'A ADALET İSTENDİ
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 279'uncu haftasında Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan hasta tutuklu Ramazan Kıran'ın sağlık durumuna dikkati çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, hasta tutuklu Kıran'ın Adana'da yaşayan annesinin yüzde 98 özürlü ve yatalak olduğu, bundan kaynaklı Bolu'da cezaevinde bulunan oğlunu ziyaret etme imkanın bulunmadığını belirtti.

Hasta tutuklu Kıran'ın tek isteğinin ölmeden önce annesini görmek olduğunu belirten Çevirmen, Kıran'ın birçok kez ailesinin yaşadığı Adana ve çevresinde bulunan bir cezaevine nakil edilme talebinde bulunduğunu ancak Adalet Bakanlığı'nın sevk talebine olumlu cevap vermediğini söyledi. Kıran'ın beyninde araknoid kist olduğunu aktaran Çevirmen, "Ankara Sincan Cezaevi'nde bulunduğu dönemde doktorlar tarafından 6 ayda bir MR çekilerek kistin büyüyüp büyümediğinin takip edilmesinin gerektiği belirtilmiştir. Ankara'da iken 2016 yılında bir defa hastaneye gitmiştir. Bolu'da doktora bu bilgiyi aktarmış ancak doktor 'gerek yok' demiştir. Şu an da bu kiste dair durumunun ne olduğunu bilmemektedir. Zaman zaman bundan dolayı sabahları baş ağrıları ile uyandığını aktarmıştır" dedi.

Kıran'ın, bel ve boyunda fıtık, kronik çoklu ülser, reflü, hemoroid, sinüzit, romatizma gibi rahatsızlıklarını sıralayan Çevirmen, hastalıklarından kaynaklı kendisini ziyarete gidemeyen annesi ve diğer aile fertlerinin de ziyaret imkanlarına olanak verilmesi için ailesine yakın olan hapishaneye acil olarak sevkinin sağlanmasını istedi.