29 Eylül 2024 Pazar

'Gazeteciler gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyecek'

MKGP ve DFG, Ankara merkezli operasyonla gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirlerini sahiplendi. İktidarın bütün baskı politikalarına rağmen özgür basın geleneğinin hakikatin taşıyıcısı olmaya devam edeceği açıklamada, gazetecilerin asla geri adım atmayacağı da eklendi.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Ankara merkezli bir operasyonla 12 özgür basın emekçisinin ev baskınları, işkence ve ters kelepçeyle gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

MKGP: GAZETECİLER İŞLERİNİ YAPTIKLARI İÇİN TUTUKLANIYOR
MKGP, yaptığı yazılı açıklamada Kürt gazetecilere ve özgür basına dönük saldırıların kesintisiz olarak devam ettiğini, özgür basının ise bu saldırılara karşı direnişinin sürdüğünü vurguladı. Sansür yasasına baş eğmeyen gazetecilerin gözaltına alındığını söyleyen MKGP, 16 Haziran'da da Diyarbakır'da 16 gazetecinin tutuklandığını hatırlattı. Aradan 4 ay geçmesine rağmen tutsak 16 gazeteci hakkında hala bir iddianame hazırlanmadığına dikkat çeken MKGP, şöyle devam etti:

"Gazeteciler sadece işlerini yaptıkları için tutuklanıyor. Saldırılar, gözaltılar, tutuklamalar, baskı ve işkenceler, gazetecilerin mücadelesini durdurmaya, gazetecilik mesleğini kriminalize etmeye yöneliktir. Gözaltına alınan gazetecilere ters kelepçeyle işkence yapıldı ve Ankara'da gözaltına alınan gazeteci Zemo Ağgöz'ün 45 günlük bebeği de aç bırakıldı. Her seferinde olduğu gibi bir kez daha gazetecilerin sesini kesemeyeceklerini yineliyoruz. Baskı politikalarıyla amaçlarına ulaşamayacaklar. Özgür basın bu saldırılara karşı baş eğmeyecek ve mücadelesini sürdürecektir. Gazeteciler gerçekleri ve hakikati yazmaktan vazgeçmeyecekler. Kadın gazeteciler asla geri adım atmayacak ve arkadaşlarının kalemini yerde bırakmayacaklar."

DFG: KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK
DFG ise, sansür yasasını Meclis'ten geçiren iktidarın ilk hedefinin özgür basın olduğunu vurgulayarak, özgür basına ve Kürt gazetecilere dönük bu tür saldırıların gazetecileri susturma ve gerçekleri karartmayı amaçladığını söyledi.

Tüm gazetecileri ve kamuoyunu Kürt gazetecilere dönük bu operasyona karşı ses çıkartmaya, basın ve ifade özgürlüğünü savunmaya çağıran DFG, şu ifadeleri kullandı: "Kürt karşıtlığı ve düşmanlığında sınır tanımayan iktidar, savaş gerçekliğini tüm çıplaklığıyla halka ulaştıran özgür basın gazetecilerini asla susturamayacaktır. Apê Musa, Gurbetelli Ersöz, Deniz Fırat, Cengiz Altun, Ferhat Tepe ve Nagihan Akarsel'den gücünü alan, onların kararlılığıyla mesleklerini sürdüren Kürt gazeteciler, 'basın soykırımına' karşı direnecektir, hiç susmayacaktır. Baskıcı, despotik iktidar şunu bilsin ki korkunun ecele faydası yoktur. Ne tür baskı yaparsalar yapsınlar, ne kadar sansür yasaları çıkarsalar çıkarsınlar, ne özgür basın ne de o bayrağın taşıyıcısı Kürt basını tehdit, baskı, gözaltı ve tutuklamalarla asla korkmaz, boyun eğmez, geri adım atmaz ve mücadelesinden vazgeçmez."