29 Eylül 2024 Pazar

Gazeteci Sadık Topaloğlu ve Sadiye Eser'e 6 yıl 3 ay hapis cezası

Gazeteci Sadık Topaloğlu ve Sadiye Eser'in "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Topaloğlu ve Eser'e 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Gazeteci Sadık Topaloğlu ve Sadiye Eser'in "örgüte üye olmak" iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Eser ve Topaloğlu katılmazken, avukatları Ayşe Acinikli ve Özcan Kılıç katıldı.

'İDDİALAR TEMELSİZ'
Özcan Kılıç, iddia makamının iddialarını Özgür Baran'ın beyanları üzerinden kurduğunu ancak Baran'ın tek bir duruşmaya dahi gelmediğini belirterek, yüz yüze dinlenilmeyen tanık iddialarının dikkate alınamayacağına dair Yargıtay kararlarına dikkat çekti. Sadiye Eser'in telefonunda yer alan Kürtçe bir şarkının dahi dosyaya delil olarak konduğunu belirten Kılıç, iddiaların temelsiz olduğunu belirterek beraat talebinde bulundu.  

'OLAY DELİLİ KABUL EDİLEN TANIK DİNLENMEDİ'
Topaloğlu'nun avukatı Acinikli, iddia makamının dosyayı incelemediğini ve dosya kapsamında daha önce ifade veren bir tanığın Topaloğlu'nu tanımadığını söylediğini kaydetti. Dosyada beyanları bulunan Özgür Baran'ı iki yıl boyunca aradıklarını ancak tek bir duruşmaya dahi gelmediğini aktaran Acinikli, "Olayın delili tanık ifadesi ise dinlenmek zorundadır. Eğer dinlenmemişse hükme esas alınmaz. Söz konusu kişi etkin pişmanlık üzerinden yargılanıp serbest bırakılmış. Çıkarı için isimler tanıdığını söylemiştir. Bu yüzden ifadelerine güvenilmezdir. Yargıtay'ın 'itirafçının' beyanlarının hükme esas alınmayacağına dair kararı var" dedi. Müvekkilin yaptığı haber ve fotolar üzerinden cezalandırılamayacağını belirten Acinikli, "Ortada somut bir delil yoktur. Delil olarak sunulan her şey çürütülmüştür" diye belirtti. Acinikli, beraat talebinde bulundu.
 
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, Eser ve Topaloğlu'na "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 6 yıl 3'er ay hapis cezası verdi.