27 Eylül 2024 Cuma

Gazeteci Oruç: Kıyafet, kitap ve mektuplarım verilmiyor

Patnos L Tipi Hapishanesi'nde tutuklu olan gazeteci Aziz Oruç, tutuklandığı günden beri kendisine kıyafet, kitap ve mektup verilmediğini belirtti.

Patnos L Tipi Hapishanesi'nde tutuklu olan gazeteci Aziz Oruç, 5 Şubat günü ailesiyle yaptığı açık görüşte hak ihlallerini aktardı.

Kendisiyle dayanışma içinde olan, duyarlılık gösteren meslek örgütleri ve arkadaşlarına selam gönderen Oruç, aynı duyarlılık ve desteğin sürdürülmesini istedi.

Oruç, gelen mektupların kendilerine verilmediğini, gönderdikleri mektuplara da kimi zaman tek bir kelimeden kaynaklı el konulduğunu söyledi. Oruç, "Şimdiye kadar ulaşan bir mektup yok. Muhtemelen gönderdiğim mektuplar da ulaştırılmıyor. Özellikle gazeteci olduğum için dışarı ile bağım kesilmeye çalışılıyor. Tutuklandığım günden bu yana bana kitap ve kıyafetler verilmiyor" dedi.

Oruç, hapisahenenin hijyen koşullarının da kötü olduğunu belirterek, tutsaklarda kaşıntının olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?
Hakkında açılan davalardan dolayı yaklaşık 3 yıl Irak Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan Oruç, Avrupa'ya gitmeye çalışırken, İran üzerinden geçtiği Ermenistan kapısında gözaltına alınmıştı.

Gözaltında Ermenistan polisinin işkencesine maruz kalan Oruç, teslim edildiği İran'da da iki gün boyunca işkence görmüştü.Oruç, 10 Aralık gecesi ayakları çıplak ve kıyafetleri parçalanmış halde tel örgülerin üzerinden Türkiye tarafına atılmıştı.

Gazeteci Oruç, 11 Aralık'ta kentten çıkmak için Doğubayazıt-Ağrı karayolunda araç beklediği ısrada, polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınmıştı. 

Oruç'la birlikte gözaltına alınan HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ve evi ile işyeri basılarak gözaltına alınan Muhammet İkram Müftüoğlu, bir gün sonra çıkarıldığı mahkemede, Oruç'a yardım ettikleri iddiasıyla tutuklanmıştı.

İçişleri Bakanı Soylu tarafından "terörist" denilerek hedef gösterilmişti. Gazeteciler ve gazeteci meslek görütleri "Oruç'un gazeteciliğine şahidiz" diyerek, tepki göstermişti. 

Gazeteci Aziz Oruç, 18 Aralık'ta çıkarıldığı mahkemede "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanmıştı.