27 Eylül 2024 Cuma

Gazeteci Eser ve Topaloğlu'nun ilk duruşması 26 Mart'ta

Mezopotamya Ajansı muhabiri Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu hakkında iddianame hazırlandı. Ezber bozulmadı. Dosyada takip edilen haberler, gazetecilik notları, telefon rehberi "suç delili" olarak yer aldı. Eser ve Topaloğlu, 26 Mart'ta ilk duruşmalarına çıkarılacak. 

İstanbul'da 29 Kasım 2019'da gözaltına alınarak tutuklanan Mezopotamya Ajansı muhabirleri Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu'nun iddianamesi hazırlandı. 

Eser ve Topaloğlu, 3 Aralık'ta Özgür Baran adlı kişinin verdiği ifadeler ve haklarında daha önce açılan davalar gerekçe gösterilerek "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanmıştı. 

Kabul edilen iddianamede Topaloğlu hakkında 2011 yılında Kürt basın kurumlarına dönük yapılan operasyonda gözaltına alınıp tutuklanması "suç delili" olarak gösterilirken, 2009 yılından 2015 yılına kadar pasaportu ile yaptığı yurtdışı gezileri de suçlama konusu yapıldı.

Antalya'da yapılan bir soruşturmada Özgür Baran adlı kişini verdiği ifadelere iddianamede yer verildi. Buna göre Topaloğlu'nun, "örgütün Stratejik Araştırmalar Merkezi (NPL) adlı istihbarat yapısı için Kandil'de eğitim aldığı" ileri sürüldü.

Ayrıca Topaloğlu'nun cep telefonunda Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Ebdi'nin haberle ilgili fotoğrafının bulunması da "suç" delili yapıldı.

SUÇ DELİLLERİ: TELEFON REHBERİ, HABER NOTLARI VE DAVETİYE LİSTESİ
Dosyadaki diğer deliller ise Topaloğlu'nun evinde yapılan aramalarda alınan haber notları ile yapılan haberler, ayrıca haber kaynaklarının telefon numaralarının bulunduğu ajansı ajandası ve Musa Anter ve Basın Şehitleri Ödül töreni için hazırlanan davetiye listesi de yer alıyor.

CEP TELEFONU ŞİFRESİNİ VERMEMEK 'ÖRGÜT TAVRI'
MA muhabiri Sadiye Eser'in takip ettiği toplumsal gündemli haberler "suç" olarak gösterildi. Bir diğer delil de 2012 yılında yapılan operasyonda gözaltına alınarak tutuklanması ve bu davanın hala sürmesi.

İddianamede Eser'in pasaportu ile yaptığı yurtdışı gezileri de "suç" olarak gösterildi. 
Gözaltına alındığı sırada cep telefonunun şifresini vermemesi ise "örgütsel tavır" olarak iddianamede yer aldı.

Eser hakkında da Özgür Baran adlı kişinin ifadeleri "delil" olarak kullanıldı. Eser'in de "örgütün istihbarat birimi için Kandil'de eğitim aldığı" ileri sürüldü. Ayrıca, Eser'in üzerinde bulunan MP3 müzik çaların içindeki Kürtçe müzikler de dosyaya konuldu.

İLK DURUŞMA 26 MART'TA 
Gazeteciler Eser ve Topaloğlu'nun çalıştığı Mezopotamya Ajansı da iddianamede "yasadışı" bir basın kuruluşu olarak gösterildi. 

Eser ve Tapoloğlu, 26 Mart'ta ilk kez hakim önüne çıkacak.