26 Eylül 2024 Perşembe

Fransa'da işçiler sokakları terk etmiyor: İşten çıkarmalar yasaklansın

Fransa'da işçiler tartışmalı güvenlik yasa tasarısı ve koronavirüs salgını döneminde kamuda işten çıkarma politikalarına karşı sokağa çıktı.

Fransa'da tartışmalı güvenlik yasa tasarısı ve koronavirüs salgını döneminde kamuda işten çıkarmalara karşı Turizm şirketi TUI ve CGT'nin ulusal çapta çağrısı ile Paris'te İş Adamları ve Sanayiciler Örgütü (MEDEF) önünde eylem yapıldı.

Paris'te Ulusal Meclis'te toplanan binlerce eylemci, Fransız İş Adamı ve Sanayiciler Örgütü (MEDEF) binasına kadar yürüdü. Eyleme Öğrenciler ve Sarı Yelekliler'de katılarak destek verdi. Eylemde "işten çıkarılmalar yasaklansın" talebi öne çıktı.

TUI, Fransa'da bulunan 900 şubesinin 600'nü kapatmayı planlıyor. CGT TUI şubelerinin önünde daha önce de eylemler yapmıştı.

CGT'nin örgütlü olduğu ve hükümetin patronları savunan işçi düşmanı politikalarından etkilenen şubelerden ve şirketlerde (Sanofi, Cargill, SKF ve General Electric gibi) çalışanlarda eyleme katıldı.

Eylemciler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümet karşıtı pankartlar taşıdı ve sloganlar attı. Eylemciler görevdeki polis ve jandarmanın görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan maddeyle öne çıkan güvenlik yasa tasarısına ve salgın döneminde kamu ve özel sektörde işten çıkarılmalara tepki gösterdi.

Eyleme katılanlara destek veren Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin (LFI) lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon "Sosyal olağanüstü hal" ilan etme çağrısı yaparak, "birçok insan ortak talihsizlikler yaşıyor ve herkesin kendi rolünü üstleneceğine inanıyorum" diyerek salgın döneminde işten çıkarmaların yasaklansını istedi. "Fransa'da bir milyon insan fakirleşti ve yüz binlerce Fransız artık suya, elektriğe ve hatta yiyeceğe erişemiyor" diyen Mélenchon, Başbakana seslenerek "sosyal olağanüstü hal" ilan edilmesi çağrısı yaptı.