27 Eylül 2024 Cuma

Fransa'da grev sürüyor

Fransa tarihinin en uzun grevinin 43. gününde sendikaların (CGT, FO, FSU, CFE-CGC, Solidaires ve Unef)  çağrısı ile yüzbinler ülke genelinde sokağa inerek "yeni emeklilik yasası geri çekilsin" dedi. 

Fransa’da ‘emeklilik reformu’ adı altında getirilmek istenen yeni emeklilik yasasına ilişkin Başbakan kısmi geri adım atarak emeklilikte 64 yaş uygulamasından geçici olarak vazgeçileceğini açıkladı. Sendikalar açıklamayı yeterli bulmadı ve "yasa geri çekilsin" diyerek  ülke genelinde tekrar sokağa indi ve "greve devam" kararlılığını gösterdi.
Fransa tarihinin en uzun grevinin 43. gününde sendikaların (CGT, FO, FSU, CFE-CGC, Solidaires ve Unef)  çağrısı ile yüzbinler ülke genelinde sokağa inerek "yeni emeklilik yasası geri çekilsin" dedi.  
Sağlık, eğitim ve ulaşım hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşandı. Bu sabah petrol rafinerleri, limanlar,  liseler, yollar, tren garları işçiler tarafından bloke edildi.
Sendikalar grevin 43. gününde eylemleri daha da güçlendirme çağrısı yaparken hükümetin Nisan ayında emeklilik kasası ile ilgili finansman için yapacağı fon konferansının amacının işçileri değil zenginlerin kasasını kurtarma amaçlı olduğunu ifade ettiler.
Başbakan Édouard Philippe yasadaki yaş ile ilgili düzenlemeyi geçici olarak askıya aldıkları yönündeki açıklamayı CFDT, Unsa ve CFTC sendikaları yeterli bulundu. Sarı sendikaların uzlaşmacı tavrı grevin etkisini kısmen azaltmış olsa dahi işçiler sonuna kadar greve devam edeceklerini belirtti, "Bu kadar yolu boşuna almadık . 43 günlük grev bir hiç için değil , devam edeceğiz" dedi.

CGT'nin verdiği bilgiye göre,  Paris’teke yürüyüşe katılım 250 bin. Eylemde 11 kişi gözaltına alındı.
Paris Montparnasse'ta toplanan kitle, İtalya Meydanı'na yürüdü.
Kortejin en önünde yer alan CGT genel sekreteri Phillipe Martinez, taşımacılık işkolu dışındaki diğer işkollarının da greve gitmesi gerektiğini belirtti, "Hükümetin grevi kırmak ve hareketi bölmek için yaptığı manevralara karşın halen güçlüyüz" dedi.
Emeklilik düzenlemesi 24 Ocak’ta Bakanlar Kurulu ve 17 Şubat’ta Ulusal Meclise sunulacak.
Sendikalar, yeni emeklilik yasasını  protesto etmek için 24 Ocak'ta ülke genelinde yeniden gösteri çağrısı yapt