27 Eylül 2024 Cuma

Fransa'da emekçiler grevde

Fransa'da Macron iktidarının emeklilik dayatmasına karşı çalışanlar bugün de grevde. Başkent Paris başta olmak üzere ülkede ulaşım büyük oranda durdu. Paris'te yaklaşık 400 bin kişi toplandı.

Fransa'da Macron hükümetinin hayata geçirmek istediği emeklilik düzenlemesine karşı çalışanlar bugün de grevdeydi.
Tren seferlerinde de ciddi aksamalar yaşandı. Uluslararası trenlerden TGV'nin seferlerininin yüzde 60'ı, TER'in yüzde 40'dan fazlası yapılmadı. Banliyö trenleri de dururdu. Metro hatlarından ise sadece 1 ve 14 hatları çalıştı. Otübüslerin sefere çıkması grevciler tarafından engellendi. Paris ve çevresindeki yollarda yüzlerce kilometrelik araç kuyruğu oluştu.
Eğitim sendikalarına göre, eğitim yüzde 40-50 oranında durdu. 
Versailles Sarayı çalışanlarının bazıları da greve çıktı. Gravelines nükleer santral çalışanları da greve çıktı.  Bazı hukuk bürolarında avukatlar cübbelerini çıkartarak açıklama yaptı. 

PARİS'TE YAKLAŞIK 400 BİN KİŞİ BULUŞTU

CGT'ye göre eyleme 370 bir kişi katıldı. Paris'in yanı sıra  Bordeaux, Toulouse, Nice, Lille, Lyon kentlerinde eylemler yapıldı.
Ulaştırma'dan Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Baptiste Djebbari, "Fransızların çoğunluğu için daha adil bir reform olacağını düşündüğümüz için bunu sonuna götürmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Son yapılan ankete göre, Fransızların yüzde 75'i reformun geri çekilmesini veya üzerinde değişiklik yapılmasını istiyor.
Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi SNCF çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, nakliye şoförleri, Fransız devletine ait elektrik üretim ve dağıtım şİrketi EDF ve otomotiv üreticisi Renault personeli ile rafineri çalışanları bulunuyor.