27 Eylül 2024 Cuma

Fethiye Ok yazdı | Önder yapıcı Ahmet Şoreş

21. yüzyılda Ortadoğu'nun orta yerinde güneş gibi doğan, on milyonlarca ezilene umut ve güç taşıyan Rojava devriminin önder yapıcılarından ve komutanlarındandır Ahmet Şoreş. Emperyalizmin ideolojik kuşatmasına ve devrimi tasfiye politikalarına karşı sosyalizm şiarını rehber edinen, partisinin politikasını ve çizgisini yaşamla buluşturandır. Yapıcıların yeni keşif kollarında en önde yer alan, partinin ilklerine imza atan inşacılardan biridir O.

Size "köylümü", Dersim'in Zeki'si, Rojava'nın Ahmet Şoreş'ini anlatmak istiyorum. O'nun yürüyüşü Dersim'den Rojava'ya doğru uzanan, uzun bir yolculuktur. Uzun bir yolun yolcusu, devrim ve sosyalizm inancının coşkulu bir maratoncusudur. Devrimciliği iradi ve bilinçli bir yaşam olarak tanımlayan, yaşamını ona göre örgütleyendir. Dersim'in tarihine gömülü acılarını, ulusal, sınıfsal ve mezhepsel ezilmişliği ile harmanlayıp öfkesini bilince ve eyleme dönüştürendir. En zor zamanlarda dirençli duran, mutlaka yol açandır. İmkansızlıklardan imkan devşirendir. Zor zamanların devrimci iradesidir. Sade, direngen, üretken, tertemiz bir devrimci yaşamdı O'nunkisi. Ahmet Şoreş deyince aklıma "îro dîsa îro dîsa" klamının, içli sesi ve sazının teli ile buluşması gelir. Tutuklamaların, komploların, ihanetlerin, itirafçılığın kol gezdiği koşullarda, yeni yollar açarak kesintisiz yürüyüş eyleyendir. Giriştiği her işte, her çarpışmada başarıya kilitlenendir. Zorlu kavşaklarda büyük sorumluluklar yüklenmek zorunda kalandır. Birlikte yol yürüdükleri düzene dümeni kırdığında öfkesini dirence dönüştürendir. Yaşanan deneyimlerden güçlü dersler çıkarandır. 

DAİŞ karanlığına karşı aydınlık bir güneştir Şoreş. Rojava topraklarında yükselen devrimin mimarlarındandır. Rojava topraklarının her karışında ayak izleri vardır. DAİŞ'e karşı yürütülen mücadelede her cephede çarpışandır. Devrimin inşacısı ve savunucusu öncü bir komünisttir O. DAİŞ barbarlığı başta olmak üzere insanlığa düşman gericiliğe-sömürüye karşı verilen mücadelede en önde savaşıp yeniyi inşa edendir. Yoldaşlarını eğiten, eğitirken de aynı zamanda onlardan öğrenendir. Yaşamın hem öğrencisi hem öğretmeni olmak gerektiğini bilendir. Devrimin başarısı için bütün yeteneklerini açığa çıkarıp mücadeleye seferber edendir. Rojava devrimi ile partiyi ilk tanıştıranlardan, inşasında yoldaşları ile cansiperane yer alandır. Gülüşü, coşkusu ve iradesi ile yoldaşlarına güç taşıyan, düşmana korku salandır. Devrimci mücadelenin ikili görevi açısından, ulusal dar görüşlülüğü eleştirirken şovenizme ve sosyal şovenizme karşı amansız bir mücadele verendir.

21. yüzyılda Ortadoğu'nun orta yerinde güneş gibi doğan, on milyonlarca ezilene umut ve güç taşıyan Rojava devriminin önder yapıcılarından ve komutanlarındandır Ahmet Şoreş. Emperyalizmin ideolojik kuşatmasına ve devrimi tasfiye politikalarına karşı sosyalizm şiarını rehber edinen, partisinin politikasını ve çizgisini yaşamla buluşturandır. Yapıcıların yeni keşif kollarında en önde yer alan, partinin ilklerine imza atan inşacılardandır. Devrimin yeni koşulları ve parametrelerinin iz sürücüsü, devrimin güncelliğini kavrayarak pratikle birleştirendir. Baran yoldaşının omuzdaşı olarak, O'nun birikimini kendi deneyimi ile sentezleyip güçlü bir irade ortaya çıkarandır. Ki, her iki komünist önder de mücadelenin ihtiyaçlarına odaklanarak partiye yol açan, yoldaşlarının niteliğine nitelik katanlardır. Onlar, sevgisini genişletilmiş bencillikten kurtarıp milyonlarla buluşturanlardır.

Ömrünü devrim mücadelesine adayan, Dersim'in asi evladı, Rojava'nın Şoreş'i, komutanıydı O. Mücadeleye kattıkları düşman karşısındaki duruşu, elbette emperyalistlerin ve sömürgeci katillerin de dikkatinden kaçmamıştır. Devrim yürüyüşü ve inşası, elbette ağır bedeller istiyor. Uzun yıllar boyunca faşist sömürgeci devlet aygıtının ve emperyalist cellatların zaten hedefi olan Ahmet Şoreş yoldaş, Baran yoldaşın ardından oluşan boşluğu doldurmaya çalışırken daha özel biçimde hedeflendi.

Ahmet Şoreş, mücadele dolu yaşamından geriye güçlü deneyimler armağan etti. Yoldaşlarına örnek bir devrimci yaşamı miras bıraktı. Rojava devrimini ezilenlere armağan edip yürünmesi gereken yolu gösterdi. 

Rojava, O'nun düştüğü yer değil yoldur bize, ezilenlere. Yeni Ahmet Şoreşler doğacaktır, devrimi inşa ettiği ve can siperane savunduğu Rojava topraklarında. Yoldaşları ayak izlerini takip edecek, devrimi büyütmeye devam edecektir. Sosyalist yurtseverler, Rojava'da sosyalizmin rengini daha fazla belirginleştirecektir. Yarattıkları boşluğu doldurmak için daha büyük adımlar atacağız. Minnetle anıyorum. Düşleri düşlerimiz, gülüşleri direnç kaynağımızdır.