29 Eylül 2024 Pazar

'Fenerbahçe Kalamış sahilleri halkındır, özelleştirilemez'

Halka ait olan Fenerbahçe Kalamış sahillerinin özelleştirilmek istenmesine karşı mücadelesini sürdüren Fenerbahçe Kalamış Dayanışması, yat limanı ihalesinin iptalini istedi. Alanın çitlerle çevrili olduğuna dikkat çekilen açıklamada, kıyıya erişim hakkının engellenemeyeceğinin de altı çizildi.

Fenerbahçe Kalamış Dayanışması, Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı ihalesinin iptalini ve çitlerle halka kapatılmış olan mevcut yat limanının kaldırılmasını için Kadıköy'de bir araya geldi. Süreyya Operası önünde "Yapılaşma değil yeşil alan istiyoruz", "Fenerbahçe Kalamış kıyıları halkındır" yazılı pankartlar açıldı.

Basın metnini okuyan Hakan Hopanoğlu, Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın büyütülmesi ile tüm sahilin yapılaşmaya açılacağını, bölgenin en az 3 yıl şantiye alanına döneceğini, Fenerbahçe Stadı'nın da katkısıyla zaten trafik faciası yaşanan Kadıköy'de trafiğin iyice içinden çıkılamaz hale geleceğini, bölgenin tarihi dokusunun bozulacağını, mahalle kültürünün yok olacağını söyledi ve ekledi: "Hava ve deniz kirliliği artacak, ekolojik dengenin bozulmasına neden olacaktır."

Mart 2011'den bu yana özelleştirme kapsamında olmasına rağmen, plan iptalleri, ÇED itirazları gibi hukuki işlemleri ve ihalelerin iptalleriyle bu güne kadar gelen süreçte, Ekim 2021'de yapılan ihale Ocak 2022'de cumhurbaşkanlığı kararı ile yine iptal edildiğini hatırlatan Hopanoğlu, "Şimdi, yeniden son teklif verme tarihi 3 kasım 2022 olan yeni bir ihale süreci bizleri beklemektedir. Bizler, yaşadığı çevreye, doğasına, tarihine, kültürüne ve kentine sahip çıkan Kadıköylüler ve İstanbullular olarak; planlı-plansız yapılan tüm kent yağmalarına karşı çıkıyoruz. Kıyılarımıza, yeşil alanlarımıza ve parklarımıza sahip çıkmak, kamusal alanlarımızın rant projeleriyle kaybedilmesini engellemek için Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı ihalesinin iptalini ve çitlerle halka kapatılmış olan mevcut yat limanının kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Eylem, "Fenerbahçe Kalamış sahilleri halkındır, özelleştirilemez", "Yat limanı değil yeşil alan istiyoruz", "Kıyıya erişim hakkı engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.