29 Eylül 2024 Pazar

'Ezilenlerin şiddetini kınayanlar faşizmi yıkamaz'

Mersin'de polise yönelik eylemin ardından HDP, EMEP, TİP başta olmak üzere emekçi sol güçler kınama mesajı yayınladı. ESP ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "'Nereden gelirse gelsin' diyerek, ezilenlerin şiddetini kınayanlar, ne arzuladıkları 'şiddetsizlik' ortamını yaratabilir, ne devletin şiddetinden kendini sakınabilir, ne de faşizmi yıkabilir" dedi.

Mersin'de polisevine yönelik bombalı eylemde bir polisin ölmesinin ardından çok sayıda partiden kınama açıklamaları yapıldı. Açıklamalarda, saray rejiminin kadınlara, işçilere, LGBTİ+'lara, Kürt halkına yönelik saldırıları, işgal ve savaş politikaları görmezden gelinerek, Mersin'deki eyleme tepki yer aldı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, "Mersin'deki saldırıyı kınıyoruz" başlıklı açıklamasında, "Özellikle seçimlere yaklaşmakta olduğumuz bugünlerde ortalığı bulandırmak, yeni bir şiddet dalgasını ve provokasyonları, Haziran-Kasım 2015 dönemindeki gibi kullanmak amacında olanların bu hevesleri karşısında suskun kalınamaz" diyerek Suruç ve 10 Ekim katliamını gerçekleştiren DAİŞ saldırılarıyla Mersin'deki eylemi aynılaştırdı.

Benzer bir kınama EMEP, TİP, Sol Parti ve Selahattin Demirtaş'tan geldi.

EMEP: TERÖR EYLEMİ
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan yaptığı açıklamada, eylem "provokatif saldırı" olarak nitelendirildi. Açıklamada, "Bu tür terör eylemlerinin dün olduğu gibi bugün de işçiye, emekçiye, halka bir faydası olmaz. Bu saldırılar demokrasi mücadelesine ket vurmaktadır. Erdoğan, bu provakatif terör saldırısından muhalefeti suçlayarak siyasi fayda sağlamanın hesabını yapmaktadır. Bu tür eylemlere seçim sürecinde de başvurulabileceğini başta 7 Haziran-1 Kasım dönemi dahil geçmiş deneyimlerden biliyoruz. Bu yöntemler dün tutmadı, bugün de tutmayacaktır" denildi.

TİP: SARAY REJİMİNE GÜÇ VERECEK
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Merkezinden yapılan açıklamada ise eylemin saray rejiminin düşmanlık ve provokasyon politikalarına güç vereceği iddia edildi. Açıklamada, "Mersin'de dün düzenlenen silahlı saldırıyla ülkemizi bir kez daha çatışma atmosferine sokmayı amaçlayanları kınıyoruz. Saray Rejimi'nin düşmanlık ve provokasyon politikalarına güç vereceği açık olan saldırılara karşı toplumsal barış için mücadeleye devam ediyoruz" denildi.

SOL PARTİ: İKTİDAR POLİTİKALARINA SU TAŞIYACAK
Sol Parti de, 7 Haziran-1 Kasım 2015 dönemi benzetmesi yaparak, eylemin, iktidarın toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecek politikalarına su taşıdığını öne sürdü. Açıklamada, "Bir arada yaşamı zedeleyen her tür girişim karşısında ezilen halkın birliğini ve dayanışmasını geliştirme sorumluluğuyla bu şiddet eylemini kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

DEMİRTAŞ: SİYASETİN SORUMLULUĞU ŞİDDET DIŞI ÇÖZÜMLERDE ISRARCI OLMAKTIR
HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medya hesabından eylemi kınadı. Siyasetin sorumluluğunun şiddet dışı çözümlerde ısrar etmek olduğunu savunan Demirtaş, "Mersin'deki silahlı saldırıyı kınıyorum. Şiddetin her türlüsüne karşı çıkacağız, demokratik siyasette ısrarcı olacağız. Bunun herkes tarafından net olarak bilinmesini isterim" dedi.

ESP: EZİLENLERİN ŞİDDETİNİ KINAYANLAR FAŞİZMİ YIKAMAZ
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Mersin eylemine ilişkin açıklama yaptı.

ESP'nin resmi twitter hesabından yapılan paylaşımda, "'Nereden gelirse gelsin' diyerek, ezilenlerin şiddetini de kınayanlar, ne arzuladıkları 'şiddetsizlik' ortamını yaratabilir, ne devletin şiddetinden kendini sakınabilir, ne de faşizmi yıkabilir. Devrimci zorun reddi, sadece ezilenleri silahsızlandırır. Faşizm kınayarak kahrolmaz" ifadesine yer verildi.