29 Eylül 2024 Pazar

ESP'liler AVM çalışanlarına seslendi: Sömürü düzenine karşı birleşelim

Koronavirüsün en fazla bulaşacağı yerlerin başında gelen AVM'lerin 'normalleşme' adımı kapsamında ilk olarak açılmasına tepki gösteren ESP üyeleri, Marmara Forum AVM önünde AVM çalışanlarına seslendi: Sömürü düzenine karşı birleşelim.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Örgütü, iktidarın yeni tip koronavirüs salgınına rağmen AVM'leri açmasını protesto etti.

Bakırköy'de bulunan Marmara Forum AVM önünde yapılan eylemde "Parklar kapalı AVM'ler açık. Sağlığın için faşizme karşı çık" yazılı pankart açtı. Özel güvenliğin engelleme girişimlerine rağmen eylem gerçekleştirildi.

"Sermaye için değil halk için önlem", "Kahrolsun sefalet düzeniniz" sloganının atıldığı eylemde konuşan ESP PM üyesi Mustafa Naci Toper, Türkiye'de koronavirüs görülmesinin üzerinden iki ay geçtiğini söyledi. Sermaye sahiplerinin saraylarda, villalarda yaşarken ezilenleri açlığa ve ölüme mahkum ettiğine dikkati çeken Toper, AKP iktidarının zor durumda olan patronlara milyonlar akıttığını, emekçilere ise günde sadece 39 TL'yi reva gördüğünün vurguladı. Salgın boyunca tersanelerde tekstil atölyelerinde yerin yedi kat dibinde madenlerde çalışan emekçilerin ölümle pençeleştiğini ifade eden Toper, 'evde kal' çağrılarına rağmen emekçilerin evde kalamadığını, çalışmak zorunda olduğunu belirtti.

AKP iktidarının 'normalleşme' adı altında ilk olarak AVM'leri açtığını söyleyen Toper, "Neden?" diye sordu. Toper, "Çünkü çarklar dönsün, batan ekonomileri kalkınsın diye" dedi. işçi ve emekçilerin patronların çarlarını döndürmeyeceğini kaydeden Toper, "Onların batan ekonomileri için çalışmayacağız. Yüzde bir için çalışmayacağız" diye konuştu.

Toplum sağlığının, AVM'leri açarak karşılanamayacığının altını çizen Toper, "Bugün sadece basit bir soru soruyoruz. Bugün parklar kapalıyken, sahiller kapalıyken, piknik alanları kapalıyken neden AVM'lar açıldı. Cevabı çok basit, sadece şirketleri kurtarmak için" dedi.

Çaresiz olmadıklarını söyleyen Toper, "Çözüm var, çözüm birleşmekte, çözüm mücadele etmekte" diye belirtti.

AVM çalışanlarına da seslenen Toper, "Sömürü düzenine karşı birleşelim. Sosyalizm bayrağı altında birleşelim. Salgına karşı halk sağlığı, faşizme karşı halk iktidarı diyoruz" diye kaydetti.