29 Eylül 2024 Pazar

ESP: Soykırımcı devlet politikasına karşı birleşelim

Ermeni soykırımının 105. yılı dolayısıyla açıklama yapan ESP, "Bu politikanın sürdürücüsü Saray faşizmidir" dedi, "Ezilenleri soykırımcı devlet politikasını yenilgiye uğratmak için birleşmeye, halklarımızın eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükseltmeye" çağırdı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi, Ermeni soykırımının 105. yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

'HİTLER'E İLHAM KAYNAĞI OLACAK BİR SOYKIRIM: 1,5 MİLYON ERMENİ KATLEDİLDİ'
105 yıl önce, 24 Nisan 1915'te Anadolu topraklarının tanıklık ettiği en büyük soykırımlardan birinin başladığını kaydeden ESP, "Ortadoğu'nun kadim halklarından olan Ermeniler, asırlardır yaşadıkları topraklardan sürülerek, sürgün yollarında katledildi. Hitler'e ilham kaynağı olacak bir soykırımla 1,5 milyon Ermeni katledildi. Birinci emperyalist dünya savaşını yayılmacı hevesleri için fırsat gören İttihat ve Terakki, içerde ise iktidarını sürdürebilmenin yolunu tekçi politikaları hayata geçirerek halkları birbirine kırdırmakta ve soykırımda buldu.

"Osmanlı topraklarından arta kalanla kurulan Türkiye Cumhuriyeti bu tekçi, inkarcı ve asimilasyoncu ve soykırımcı miras üzerine inşa edildi. Türk burjuva devleti hiçbir zaman ecdadının işlediği bu büyük insanlık suçuyla yüzleşmeye yanaşmadı. Aksine ısrarla kaçmaya ve soykırımcı inkar politikasını sürdürmeyi devam etti. Türk egemen sınıfları için Ermeni soykırımıyla yüzleşmek bir beka meselesidir. Bu soykırımla yüzleşmek demek Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş kodlarıyla oynamak demektir" dedi.

'SARAY FAŞİZMİ İNKARCI POLİTİKANIN SÜRDÜRÜCÜSÜDÜR'
"İttihat ve Terakki'nin inkarcı çizgisi sadece bir dönemin değil, bugünün de politikasıdır" diyen ESP, şöyle devam etti: "Bu politikanın sürdürücüsü Saray faşizmidir. Bu tekçi, inkarcı ve asimilasyoncu politika bugün Kürdistan'da Kürt halkına yönelik en ağır ve açık biçimiyle devam ettirilmektedir."

Bu politika yenilgiye uğratılmadan ne Ermeni soykırımıyla, ne de ezilen halklara uygulanan tüm katliam ve insanlık suçlarıyla yüzleşilemeyeceğinin altını çizen ESP, işçi sınıfı ve ezilenlerin birleşik demokratik mücadelesinin tekçi, inkarcı, asimilasyoncu ve soykırımcı çizgiyi yenilgiye uğratabileceğini vurguladı. 

105. yılında Ermeni soykırımını lanetleyen ESP, Ermeni halkının acısını paylaştığını kaydetti. ESP, "Ezilenleri soykırımcı devlet politikasını yenilgiye uğratmak için birleşmeye, halklarımızın eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükseltmeye" çağırdı.