29 Eylül 2024 Pazar

ESP Kürdistan: Kürt Dil Bayramı kutlu olsun

15 Mayıs Kürt Dil Bayramını kutlayan ESP Kürdistan, "Eşitlik, özgürlük ve adalet için dilimize ve kimliğimize daha güçlü sahip çıkalım" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla "Dilimizi sahiplenmek varlığımızı korumaktır" başlıklı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Kürt dil bilimci, yazar ve siyasetçi Celadet Alî Bedirxan öncülüğünde Şam'da 15 Mayıs 1932'de Hawar Dergisi yayınlanır. Kürtçenin latin harfleri ile kullanılması açısından tarihsel önemdeki Hawar Dergisi bir çok Kürt edebiyatçısı için okul olmuştur. 1943 yılına kadar 57 sayısı yayınlanan dergide Mîr Celadet Elî Bedirxan, Cegerxwîn, Rewşan Bedirxan, Osman Sebri, Dr. Kamiran Eli Bedirxan, Kadrican, Mustafa E. Boti, Kadri Cemal Paşa, Dr. Nurettin Zaza (Yusuf), Lawê Fendi, Hasan Hişyar, Ahmet Nami, Bişarê Segman, Nêravan, Reşit Kürt, Kurmanci yazarken, Goran, Tevfik Vehbi, Hevindê Sorî, Abdullah Esiri, Şakır Fettah, Lawêki gibi edebiyatçılar ise Soranî lehçesiyle yazılar kaleme almışlardır" denildi.

Kürt dili ve edebiyatının gelişimine katkılarından dolayı Hawar Dergisi'nin yayına başladığı tarih olan 15 Mayıs "Kürt Dil Bayramı" olarak kutlandığı belirtilen açıklamada, "Asimilasyon politikalarına karşı 'Dilimiz kimliğimizdir', 'Anadilimiz varlığımızdır' şiarlarının daha gür sesle haykırıldığı gündür 15 Mayıs. Anadilde eğitim hakkımızın gasp edilmesine dair resmi ideoloji ile mücadelemizi yükseltme günüdür" diye kaydedildi.

ESP Kürdistan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:
"Dünya üzerinde 6 binden fazla dilin olduğu düşünülüyor. UNESCO'nun verilerine göre her yıl 10 dil ölüyor. Bugün yaşayan dillerin en az yarısının 100 yıl içinde yok olacağı öngörülüyor. Her dil ile birlikte bir kültür ve tarih yok oluyor.

"Sömürgeci faşizm, Bakur'da halkın iradesini gasp ediyor, Belediyelere kayyum atıyor. İnkar ve imha siyasetini sürdürerek Kürtlerin dilini ve kültürünü yok etmeyi, hafızalarından silmeyi amaçlıyor. Kürtçe yayın yapan TV, radyo, gazete, dergi, internet sitesi, gibi mecraları yasaklıyor.

"Sosyalist Yurtseverler olarak dünden bugüne, dilimizin, kültürümüzün, ulusal birliğimizin yok edilmesine karşı direndik, bugünde Kürdistan'ın dört parçasında inkar, işgal, imha siyasetine karşı Kürt dili ve kültürünü yaşatmayı sürdüreceğiz.

!Kürt dilinin toplumsal ve politik yaşamdan tecrit edilmesine izin vermeyelim. Dilimizi sahiplenmek aynı zamanda birliğimizi güçlendirmek ve korumak anlamına geliyor. Onun için 15 Mayıs Kürt Dil Bayramımızı bulunduğumuz her alanda en güçlü şekilde kutlayalım. Eşitlik, özgürlük ve adalet için dilimize ve kimliğimize daha güçlü sahip çıkalım. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı tüm halkımıza kutlu olsun!"