29 Eylül 2024 Pazar

ESP Kürdistan: Jin serhıldan azadî

Katledilen Kürt kadını Mahsa Amini (Jîna Emînî) için açıklama yapan ESP Kürdistan, "Katliam, işkence, idam, kadın düşmanlığı... Ez cümle faşist sömürgeci tüm bu saldırı ve politikalar, Ortadoğu halklarının kaderi değildir. İşte Rojava devrimi, bütün işgalci politikalara rağmen ezilen halkların pusulası olmaya devam ediyor" dedi. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, katledilen Kürt kadını Mahsa Amini (Jîna Emînî) için açıklama yaptı. İran rejimi tarafından saçlarının bir bölümü gözüktüğü için gözaltına alınan Kürt kadını Amini'nin gözaltında işkence ile katledilmesinin ardında başta Seqiz, Sinê, Shino, Bokan, Kirmanşah ve Mako gibi Kürt kentleri olmak üzere, İran'ın pek çok kentinde başlayan serhildanların sürdüğü hatırlatılan açıklamada, "14 kentte genel grev ilan edildi. Faşist rejimin isyan dalgasına tahammülsüzlüğü sonucunda protesto gösterilerinde 4 kişi katledildi, onlarca kişi de yaralandı" denildi. 

Kadın düşmanlığının bölgenin sömürgeci devletlerinin karakteristik bir özelliği söylenen ESP Kürdistan’ın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "Şüphesiz erkek egemen faşist molla gericiliğiyle yönetilen İran'da bu baskı ve düşmanlık daha da katmerlidir. Yanısıra İran rejiminin muhalif kesimlere, başta idam sehpaları ve işkenceler olmak üzere baskı ve zulüm aparatlarını etkin bir şekilde kullanması gericiliğin vardığı boyutlar hakkında yeterince bir fikir veriyor.

Rejimin baskıları karşısında bunalan halkın, Mahsa Amini'nin katledilmesinden sonra sokaklara akması, zulüm bentlerinin halkın öfkesi karşısında tuzla buz olması hiç de şaşırtıcı değil.

Katledilen Mahsa Amini'nin Kürt ve kadın kimliği de, aynı biçimde şaşırtıcı değildir. Zira İran çeşitli özgünlüklerle de olsa; Kürdistan'ı sömürgeci boyunduruk altında tutan sömürgeci gerici bir rejimdir. Hatta Rojava ve Başur Kürdistan'ının kırdığı sömürgeci cendere de hesaba katılırsa, İran, bölgede, faşist sömürgeci Türk devletinin ardından, söz konusu sömürgeciliği en katı biçimlerde sürdüren diğer rejimdir. 

Dolayısıyla Rojhilat'ta süren serhildanlar kadın düşmanlığına duyulan öfkenin yanısıra, sömürgeciliğe de duyulan öfkenin dışa vurumudur.

Katliam, işkence, idam, kadın düşmanlığı... Ez cümle faşist sömürgeci tüm bu saldırı ve politikalar, Ortadoğu halklarının kaderi değildir. İşte Rojava devrimi, bütün işgalci politikalara rağmen ezilen halkların pusulası olmaya devam ediyor.

Selam olsun Rojhilat halkımızın serhildanına! Kahrolsun faşist molla rejimi!"