27 Eylül 2024 Cuma

ESP İzmir'den seslendi: Depremin yaralarını dayanışmayla saralım

"Deprem değil kapitalizm öldürür" diyerek açıklama yapan ESP İzmir İl Örgütü, AKP'nin rant ve talan politikaları sonucu deprem toplanma alanları olarak belirlenen arazilerin yağmalandığını kaydetti. Doğanın değil kapitalist rant sisteminin öldürdüğünü vurgulayan sosyalistler, barınma sorunu yaşayacak halklarla dayanışma çağrısı yaptı. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü, Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Merkezi önünde yaptığı açıklamayla, tüm emekçilere ve halklara ezilenlerle dayanışma çağrısı yaptı.

"Deprem değil kapitalizm öldürür" pankartının açıldığı eylemde açıklamayı Burak Yılmaz okudu. Merkez üssü Elazığ olan ve pek çok ilde hissedilen 6.8 şiddetindeki depremi hatırlatan Yılmaz, çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmışken AKP/MHP faşist blokunun yaptıkları çeşitli açıklamalarla gerçeğin üstünü örtmek istediğine dikkat çekti.

AKP'nin doğa ve rant politikaları nedeniyle yeşil alanların yıllarca yandaş sermayedarlara peşkeş çekilerek gökdelenlere, rezidanslara, AVM'lere dönüştürüldüğünün altını çizen Yılmaz, "Depremde toplanma alanları olarak belirlenen araziler yağmalanarak yandaşlara tahsis edildi. 2012 yılında, halklarımızın güvenli ve sağlıklı konutlarda yaşamasını temin etme söylemleriyle çıkarılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, kısaca kentsel dönüşüm yasası rantsal dönüşüme ve kentsel yıkıma yol açtı. Kanunda sayılan özelliklerde dahi olmayan alanlar Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilip yapılaşmaya açıldı" dedi.

'BARINMA SORUNU YAŞAYACAK HALKLARIMIZA EVLERİMİZİ AÇALIM'
Öldürenin doğanın değil kapitalist rant sistemin ve doğanın talan edilmesiyle ortaya çıkarılan çarpık kentleşme olduğunu vurgulayan Yılmaz, depremin yıkıcı sonuçlarının halkların kaderi olmadığını vurguladı. Van depreminde evsiz kalan yoksulların hala sokakta, barınma hakkından yoksun olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu depremden en çok etkilenenler kadınlar ve çocuklar olacaktır. Eksi 12 derecelere kadar düşmesi beklenen hava sıcaklığında emekçiler Hipotermi tehlikesiyle karşı karşıya. Halklarımız soğuğa ve çadırlara mahkum edilmemelidir. Ezilenlerin Sosyalist Partisi olarak Elazığ depreminde yaşamını yitiren emekçilerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Tüm emekçi halklarımıza, ezilenlere dayanışma çağrısı yapıyoruz. Göçük altında kalan insanlarımızı arama ve kurtarma çalışmalarına katılalım. Barınma sorunu yaşayacak olan halklarımıza evlerimizi açalım. Dayanışma ile yaralarımızı saralım."