27 Eylül 2024 Cuma

Eski istihbaratçı ve emniyet müdürlerine hapis cezası

"VIP dinleme davasında", Dink cinayetinden tutuklu olan sanıklardan Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek'in de aralarında olduğu 131 sanığa onlarca yıl hapis cezası verildi.

Siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş insanı çok sayıda kişiyi usulsüz dinledikleri için çoğu polis olan 210 kişi hakkında açılan davada, karar çıktı. Aralarında eski istihbaratçıların da olduğu 131 sanık hakkında hapis cezası verildi.

Kamuoyunda "VIP dinleme davası" olarak bilinen davada, 37 sanık hakkında beraat verilirken, 43 sanığın da dosyası ayrıldı.

Sanıklar, "silahlı örgüte üye olmak", "resmi belgede sahtecilik", "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi" ve "iftira" gibi suçlardan yargılanıyordu. 

Yargılama sonunda Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire eski Başkanı Ramazan Akyürek'e 45 yıl, İstihbarat Dairesi eski Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe'ye 27 yıl 4 ay 15 gün, Ankara Emniyet eski Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı'ya 22 yıl 6 ay, emniyet eski müdürleri Yurt Atayün ve Ali Fuat Yılmazer'e 7 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi.

Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesine ilişkin davada tutuklu olarak yargılanıyor.