27 Eylül 2024 Cuma

Erdoğan'ın danışmanı da yıllar önce 12 kişinin ölümüne neden oldu

İktidar politikaları sonucu onbinlerce insan depremde hayatını kaybederken, Erdoğan yıllar önce de yakın arkadaşı bugün ise danışmanı olan Hamza Cebeci'nin ayakta duramayan binaya kiracılar yerleştirmesine göz yummuştu. 12 kişinin enkaz altında hayatını kaybetmesine neden olan yüzde 60 hasarlı binayı tamir ettiren Cebeci'nin yargılaması sürerken O'nu danışmanı, ortağını da milletvekili yaparak dokunulmazlık kazandırmıştı.

Maraş merkezli depremlerde iktidarın politikaları sonucu onbinlerce insan katledildi. Çıkarılan imar afları, binaların denetlenmemesi ya da dayanıksız olmasına rağmen "depreme dayanıklı" raporu verilmesi gündeme gelirken iktidarın sorumluluğu, birkaç müteahhidin tutuklanmasıyla örtülmek isteniyor.

Ayakta duramayan binalara verilen "az hasarlı" raporuyla insanlar bu evlere mahkum edilerek ölüme terk ediliyor. Tıpkı yıllar önce yüzde 60 hasarlı olmasına rağmen o dönem Erdoğan'ın yakın arkadaşı bugün ise danışmanı olan Hamza Cebeci'nin 12 kişiye mezar olan Işık Apartmanı gibi.

Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğu dönem Üsküdar'daki Cebeci konaklarından kazandığı trilyonlar, boğaz manzaralı 7 dönüm araziyi dönemin parasıyla 40 milyar lira ile satın almasıyla gündeme gelen Cebeci'ye ait Işık Apartmanı 17 Ağustos depreminde yıkılmadı ancak ağır hasar aldı. İmar ve İskan Müdürlüğü uzmanları binaya yüzde 60 hasarı verdi, kiracılar daireleri boşalttı.

Bunun üzerine Cebeci apartmanı yeniden tamir etti, inandırıcı olması için de ailesini apartmana yerleştirdi. Ancak 87 gün sonra gerçekleşen 7,2 büyüklüğündeki Düzce depremi sonrası Işık Apartmanı yerle bir oldu, 12 kişi hayatını kaybetti. Cebeci, "tehlike doğuracak şekilde bina yaparak ölüme sebebiyet verme" suçundan yargılandı.

Yargılama sürerken Erdoğan Hamza Cebeci'yi 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, ortağı Fahri Çakır'ı ise milletvekili yaparak dokunulmazlık kazandırdı. Hamza Cebeci, halen Erdoğan'ın danışmanlığını yapıyor.