27 Eylül 2024 Cuma

Erdoğan'ın 'Asrın projesi' olan Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a su taşıyan borular patladı

Erdoğan'ın "Asrın projesi" ilan ettiği ve olarak 5 yıl önce faaliyete başlayan Mersin'den Kuzey Kıbrıs'a su taşıyan borular patladı. Deniz yüzeyine çıkan boruların gemi trafiğini etkileyeceği belirtilirken, uzmanlar onarım çalışmalarının 6-7 aydan önce yapılamayacağı görüşünde.

Mersin'deki Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu Kuzey Kıbrıs'a taşıyan boru patladı. Deniz yüzüne çıkan boruların gemi trafiğini etkileme riski taşırken, uzmanlar onarım için DSİ'nin elinde yeterli ekipman olmadığını ve çalışmaların 6-7 aydan önce başlayamayacağını dile getiriyor.  

'Asrın Projesi' olarak adlandırılan ve 17 Ekim 2015'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle hayata geçirilen projede onarılması güç bir durum yaşandı.

"Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi" olarak 2013'te başlatılan su taşıma işlemi deniz altına döşenen borularla iki yıl içinde tamamlanmıştı. Anamur sahilinden döşenen borular, denizin 250 metre altına indirilmişti. Sahilden 5 mil açıktaki (7-8 km) boruların dipten koparak su yüzüne çıktı ve patladı. Kalyon İnşaat tarafından üstlenilen projenin bu bölümü Malezyalılarla ortak yapılmıştı. Deniz dibinden kopan boru, içinde tatlı su olduğu için deniz yüzeyine çıktı. 

Görüntülerde deniz yüzeyindeki borudan oluk oluk suyun akarak denize karıştığı görülüyor. Kopan borunun bulunduğu alanın Mersin güzergâhı üzerinde olması nedeniyle gemi trafiğini de etkilemesi bekleniyor.  

DSİ'NİN ELİNDE EKİPMAN BULUNMUYOR
Uzmanlar, yeniden yapımının çok güç olduğunu, DSİ'nin elinde bu konuda bir ekipmanın bulunmadığını söylüyor. Çalışmaların 6-7 aydan önce de başlamasının da mümkün olamayacağı görüşünü dile getiriyor. Türk Petrollerine ait bir geminin bölgeye hareket ettiği, ancak bu geminin sadece durum tespiti için çalışma yapabileceği söyleniyor. KKTC'deki su rezervlerinin şimdilik adadaki su ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğu, ancak patlayan borunun yapımının hem masraflı hem de çok uzun sürebileceği için ciddi sorun yaratacağı endişesi yaşanıyor.

KUZEY KIBRIS'TAN AÇIKLAMA
Kuzey Kıbrıs Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Türkiye'den su taşıyan borunun kopmasının hemen ardından onarım çalışmalarının başladığını söyledi.

Bakan Oğuz, arızayla ilgili Türkiye Devlet Su İşlerinin keşif ve tamirata başladığını kaydetti. Borunun kopmasından dolayı Kuzey Kıbrıs'ta herhangi bir su sıkıntısı yaşanmayacağını belirten Oğuz, Geçitköy Barajı''da 20 milyon metreküp su bulunduğu bilgisini verdi.

4 YILDA TAMAMLANMIŞTI
Türkiye'den Kıbrıs'a boru hatlarıyla su getirilmesi projesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan olduğu 2011 yılında Mersin'in Dragos Çayı üzerine Alaköprü Barajı'nın temel atma töreniyle başladı.

1.6 milyar liraya mal olan projede, Türkiye ile KKTC arasına 80 kilometrelik askılı boru sistemi kuruldu. Borular, denizin 250 metre altından şamandıralar ile bağlandı ve ilk su Eylül 2015'te Ada'ya ulaştı. Türkiye'den gelen su arıtma tesisinden geçtikten sonra Devlet Su İşleri'nin (DSİ) yaptığı KKTC tarafındaki Geçitköy barajına boşaltılmaya başladı.