26 Eylül 2024 Perşembe

Erdoğan'dan deprem bölgesinde temel atma şovu

Maraş merkezli depremlerde on binlerce insanı enkaz altında ölüme terk eden AKP-MHP iktidarı, insanlara daha çadır dağıtmamışken, temel atma törenleriyle deprem bölgesinde şov yaptı. Erdoğan, dün depremden etkilenen 11 ilde 17 bin 902 konutun temel atma töreni gerçekleştirdi. Erdoğan, "Dünya imtihan dünyasıdır" diyerek "kader" edebiyatı yaptı. Böylece halkı ölüme terk etmelerinin üstünü örtmeye çalışan Erdoğan, her doğal afette yaraları kendilerinin sardığını iddia etti.

6 Şubat'ta gerçekleşen Maraş merkezli depremler sonrası iktidar tarafından 11 ilde yapılacak konutların ilk temel atma töreni Maraş Belediyesi önünde gerçekleştirildi. 17 bin 902 konutun temelinin atıldığı törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve hükümet cenahından çok sayıda kişi katıldı.

ERDOĞAN: DÜNYA İMTİHAN DÜNYASIDIR
Törende konuşan Recep Tayyip Erdoğan, iki büyük deprem ve 20 bin civarında artçı sarsıntı yaşandığını hatırlatarak, "felaketin büyüklüğü" tanımı yaparak halkı enkaz altında bırakmalarının üstünü örtmeye çalıştı. "Dünya imtihan dünyasıdır" sözleriyle bir kez daha "kadercilik" yapan Erdoğan, bin yıldır bu topraklarda tabii ve beşeri facialarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

"Kimi zaman tıpkı 6 Şubat depremleri gibi tabii felaketlerle sarsıldık. Kimi zaman Haçlı Seferleri'nden Moğol akınlarına, Çanakkale'yi geçilmez kıldığımız yedi düvelin kuşatmasından terör örgütlerinin ihanetlerine kadar doğrudan varlığımızı hedef alan saldırılara uğradık. Bin yıldır istiklalimize ve istikbalimize göz diken herkese bu toprakları mezar ettik. Bir asır önce Çanakkale ve Milli Mücadele'de kazandığımız zaferi, arkası karanlık tüm terör örgütlerinin başını ezerek sürdürdük" diyen Erdoğan, devlet ve savaş siyasetini birleştirerek şovenizmi körüklemeye böylece AKP-MHP iktidarının depremde yaşanan ölümlerdeki sorumluluğunu görünmez kılmaya çalıştı.

'TÜM AFETLERİN ÜSTESİNDEN BİZ GELDİK'
Erdoğan, şöyle devam etti: "Deprem evlerimizi yıkmış, canımızı yakmış olabilir ama bu felaket mücadele azmimizi, başarma irademizi, Türkiye Yüzyılı'nı gerçekleştirme kararlılığımızı asla elimizden alamayacak. Siz, birilerinin buralara gelip umutlarınızı söndürmeye çalışmasına, ruhunuzu bunaltmasına, aranıza nifak tohumları ekmesine özellikle, kesinlikle aldırmayın. Nice büyük badireleri atlatan bu millet ve bu devlet deprem felaketinin yaralarını sarmaya da kayıplarını telafi etmeye de büyük ve güçlü Türkiye hedefini gerçekleştirmeye de muktedirdir."

Depremin 45'inci gününde dünyada Türkiye'den başka böylesine bir şiddetli yıkım karşısında bu kadar hızlı toparlanıp yeniden inşa aşamasına gelecek başka ülke olmadığını söyleyerek bununla övünen Erdoğan, Van, Bingöl, Kütahya, Antalya ve İzmir'de yaşanan deprem ve yangınları hatırlatarak, "Nerede bir deprem varsa, nerede bir yangın afeti varsa hepsinde de ta Kastamonu'ya varıncaya kadar, oralarda da bütün bu afetlerin üstesinden Allah'ın izniyle biz geldik" dedi.

'BİR YIL İÇİNDE TOPLAM 319 BİN KONUT YAPACAĞIZ'
13,5 milyon kişinin yaşadığı deprem bölgesine 525 bin çadır ve 32 bin konteyner dağıtmakla övünen Erdoğan, konteyner ve prefabrik kentlerin kurulumunun sürdüğünü söyledi. Afşin'e yeni bir organize sanayi bölgesi kuracaklarını dile getiren Erdoğan şöyle devam etti: "Felaketten sonraki ikinci haftada kalıcı konutların inşası için adımları atmaya başladık. Mevcut planlamaya göre bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi, toplamda da 650 bin konutu yapacağız. Zemin etüdü başta olmak üzere, hazırlıkları biten yerlerde hemen ihaleleri yapıp, sözleşmeleri imzaladık ve inşaat aşamasına geçtik. Bugüne kadar 40 bin 104 konutun ve 6 bin 223 köy evinin inşasıyla ilgili hazırlıkları bitirip, ihalesini yaptık. Hasar tespitlerinin ardından Kahramanmaraş'ta 77 bin 57 afet konutu ve 30 bin 310 köy evi inşa etmek için kolları sıvadık."