27 Eylül 2024 Cuma

Erdoğan'dan deprem bölgesinde 'lütuf' gibi açıklamalar

Antakya'da açıklama yapan Erdoğan, onbinlerce insan ihmalkarlıktan ölmemiş gibi ilk andan itibaren deprem bölgesinde çalıştıklarını öne sürdü. Yoksulluğun bu kadar derinleştiği günlerde, her şeyini kaybeden depremzedelerden her haneye 10 bin lira vereceklerini söyleyen Erdoğan, depremzedelerin kredi borçlarını silmek yerine erteleyeceklerini de lütuf gibi açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Antakya'da açıklama yaptı. İktidarın eleştiren muhalefeti "deprem üzerinden siyaset yaptığı" iddiasıyla hedef alan Erdoğan, mart ayında Hatay'da 40 bin 426, Maraş'ta 45 bin 67, Adıyaman'da 25 bin 882, Antep'te 18 bin 544, Malatya'da 44 bin 770, Osmaniye'de 9 bin 550, Diyarbakır'da 6 bin, Urfa'da 3 bin, Elazığ'da 3 bin 750 konutun inşasına başlanacağını söyledi. İktidarın ihmalkarlığı yüzünden onbinlerce insanın ölüme terk edildiğini yok sayan Erdoğan, deprem anından itibaren çalışma yürüttüklerini öne sürdü. 751 bin depremzedenin çadırda olduğunu söyleyen Erdoğan, 1 milyon 684 bin kişinin de barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti.

EN UYGUN BİNALARIN İNŞA EDİLECEĞİ İDDİASI
Tüm konut alanlarını zemin kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak, kültürel dokusuna uygun şekilde tasarlayacaklarını iddia eden Erdoğan, "Üniversitelerimizden jeofizik, jeoteknik, jeoloji, sismoloji hocaları, deprem uzmanlarıyla istişare halinde çalışıyoruz. Yerleşim yerlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara doğru kaydırarak, zemin sıvılaşmalarının yol açtığı felaketlerden uzak tutmak istiyoruz" diye öne sürdü.

TOKİ TAKSİTLERİ ÜÇ AY ERTELENDİ
Kalıcı konutlar için TOKİ'nin hazırlık yaptığını belirten Erdoğan, TOKİ taksit ödemelerinin iptal edilmek yerine üç ay ertelendiğini söyledi. Adana, Diyarbakır, Kilis, Urfa'da eğitimin 1 Mart, Antep ve Osmaniye'de 13 Mart, Hatay, Maraş için 27 Mart olarak belirlendiğini ifade eden Erdoğan, evsiz kalan yüzbinlerce kişi için Hazine'den 100 milyar tahsis ettiklerini, her haneye 10'ar bin lira yardım yapacaklarını söyledi. Yıkık, yıkılacak, ağır ve orta hasarlı binalarda oturanlara 15'er bin lira taşınma ve 2 bin ile 5 bin lira arasında kira yardımında bulunacaklarını belirten Erdoğan, yoksulluğun bu kadar derinleştiği ülkede evsiz barksız kalan, tüm birikimini yitiren, hiçbir şeyi kalmayan halkın nasıl geçineceğine ilişkin ise tek söz etmedi.

BORÇLAR SİLİNMİYOR, ERTELENİYOR
Erdoğan, depremzedelerin kredi borçlarını silmediklerini ertelediklerini de "lütuf" olarak şu sözlerle açıkladı: "Vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına 100'er bin lira nakdi destek sağlıyoruz. OHAL bölgesindeki trafik sigortası poliçeleri prim ödemelerini kolaylaştırıyor, zamanında yenilenemeyen projeleri sağlıyoruz. Ağır hasar gören il ve ilçelerde yaşayanların kredi borçları 6 ay, bölgedeki diğer yerlerdeyse 1 ay erteleniyor. Kamu bankalarımız, depremde vefat eden vatandaşlarımızın kredi borçlarını siliyor. İş yerleri, işletmeleri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası'ndan kullandıkları Hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik. Ağır yıkımın yaşandığı bölgedeki 152 belediyemizin İller Bankasına olan kredi ödemelerini 3 ay erteledik. Depremin ülke genelindeki ekonomik faaliyetlere olumsuz etkisini önlemek amacıyla 250 milyarlık Kredi Garanti Fonu paketini 350 milyar liraya yükselttik."

DEPREMZEDE ÇİFTÇİLERE BİR YIL TEHİR
İŞKUR'un "Toplum Yararına Çalışma Programı" kapsamında 20 bin kişiye istihdam temin ettiklerini belirten Erdoğna, "20 milyar liralık deprem bölgesi işletme ve yatırım destek paketi hazırladık. Depremde zarar gören çiftçilerimize, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'den kullandıkları Hazine destekli kredilerini 1 yıl tehir etme imkanı getirdik. Acil ihtiyaç duyulan ürünler başta olmak üzere fiyatlarda haksız artışa gidenler için kamunun tüm denetim araçlarını en sert şekilde devreye alıyoruz. Çiftçilerimize toplam tutarı 2,8 milyar lirayı bulan ve ayni ödenen mazot-gübre desteğini nakdi olarak şubatta hesaplarına yatırıyoruz" dedi.

DEPREMDE YAŞAMINI YİTİRENLERİN KREDİ BORÇLARI SİLİNECEKMİŞ
Depremde yaşamını yitirenlerin kredi borçlarını da bir lütuf gibi sunan Erdoğa, "Ağır hasar gören il ve ilçelerde yaşayanların kredi borçları 6 ay, bölgedeki diğer yerlerdeyse 1 ay erteleniyor. Kamu bankalarımız, depremde vefat eden vatandaşlarımızın kredi borçlarını siliyor. İş yerleri, işletmeleri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası'ndan kullandıkları Hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik. Ağır yıkımın yaşandığı bölgedeki 152 belediyemizin İller Bankasına olan kredi ödemelerini 3 ay erteledik" ifadelerini kullandı.