26 Eylül 2024 Perşembe

Erdoğan ve Kurum'dan depremzedelere bol keseden vaatler

Adıyaman'da açıklama yapan Erdoğan ve Kurum, politikaları sonucu halkları ölüme mahkum ettiklerini yok sayarak bol keseden vaatlerde bulundu. İmar Afları ve İmar Barışı ile inşa edilen depreme dayanıksız evlerin halklara mezar olduğunu unutan hükümet sözcüleri, ödeyemeyecekleri borçlar altına giren depremzedelere konutların ise hibe usulu verildiğini de iddia etti.

Resmi rakamlara göre en az 50 bin kişinin ihmal sonucu katledildiği Maraş merkezleri depremlerin 53. günü. Depremden etkilenen kentlerden Adıyaman'a giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum enkazların kaldırılmadığı kentte yeni inşaata başlanacağını duyurdu.

Adıyaman Yeni Afet Konutları Temel Atma Töreninde Konuşan Erdoğan, kentte inşa edilecek konut sayısının yaklaşık 50 bin, köy evinin ise 23 bin 640 olacağını söyledi.

Deprem bölgesinde yapım süreci başlatılan konut ve köy evi sayısının 56 bin 323'e ulaştığını belirten Erdoğan, çadır ihtiyaçlarını karşılamadıkları, açlık, yoksulluk ve dondurucu soğukta sokakta yaşamaya mahkum ettikleri depremzedeleri unutarak "hiçbir Adıyamanlı kardeşimizi mağdur etmeyeceğiz" iddiasında bulundu.

Dişlerinden tırnaklarından artırarak yıllarca ödeyecekleri borcun altına girip aldıkları ev kendilerine mezar olan depremzedeler, TOKİ konutlarına yerleştirildikleri takdirde iki sene sonra ödemelere başlayacak. TOKİ konutlarının fiyatları ise oldukça yüksekken, bankalar depremzedelerin borçlarını silmiyor. Dolayısıyla kredi borcu olan bir depremzede TOKİ konutlarının ödemesi için de bir kez daha borçlanacak. Bunların hepsini yok sayan Erdoğan, deprem konutlarını halka hibe seviyesinde bir usulle teslim ettiklerini akıl almaz bir şekilde öne sürdü.

Bakan Kurum da yine bol keseden vaatler sıraladı. AKP hükümetinin ilan ettiği İmar Afları, İmar Barışları nedeniyle inşa edilen depreme dayanıksız evlerin halka mezar olmasını yok sayan Kurum, ülkeyi afetlere karşı güçlü hale getirecekleri için azim ve kararlı olduklarını iddia etti.