27 Eylül 2024 Cuma

Erdoğan: Rusya ile çatışmaya gerek yok

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna dönüşü yaptığı açıklamada, Rusya ile bir çatışmaya girmeyeceklerini söyledi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İdlib'te yaşanan gerilim ve asker ölümlerine ilişkin konuşan Erdoğan, "Bu İdlib mutabakatının açık bir ihlalidir. Rejim için tabii ki bunun sonuçları da olacaktır. Bugün (dün) derhal karşılık verdik ve 'Bundan sonra gereği neyse yapılacak' dedik" ifadelesini kullandı. Erdoğan, 76 rejim askerini öldürdüklerini tekrarlayarak, "Bunların büyük bir kısmı ölmüş durumda, belli bir kısmı yaralı. Fakat Rus tarafına da bunun bütün bilgilerini de koordinatları ile birlikte arkadaşlarımız verdiler" diye konuştu.

Askeri gözlem noktalarının İdlib'de kalmaya devam edeceğini ileri süren Erdoğan, "Gerekli tahkimatlar da bunun için yapılıyor. İdlib'de yeni bir savaşa, sivil katliamına ve göç dalgasına müsaade edemeyeceğimizi de onlara bildirdik. Bugün de Dışişleri Bakanımız, Rus mevkidaşı Lavrov'la bir görüşme yaptı. Hem sahada hem de masada gerekli adımları atıyoruz. İdlib konusunda uluslararası toplumun da sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Türkiye'yi takdir etmek yeterli değil, biz somut adımlar da görmek istiyoruz. Hakikaten 'Bu kadar insanı yediriyorsunuz, içiriyorsunuz, giydiriyorsunuz, sağlığıyla ilgileniyorsunuz. Türkiye çok büyük işler yapıyor' gibi bizi takdir kelamları artık yetmiyor. İcraat istiyoruz. Aksi takdirde diğer adımları atma girişimine de başlayacağız" ifadelerini kullandı.

'LİBYA'YI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ'
Erdoğan, Libya'da yaşananları da yakından takip ettiklerini belirterek, "Biz meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin yanında siyasi süreci desteklemeye devam edeceğiz. Bu bağlamda yarın (bugün) Sayın Merkel'le bir telefon görüşmem olacak. Arkadaşlarımız da muhataplarıyla temas halindeler. Temenni ederim ki bu görüşmelerden de hayırlısıyla neticeleri alırız" diye konuştu.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, İdlib'de yaşananların Türkiye için dördüncü bir Suriye operasyonuna dönüşüp dönüşmeyeceği sorusunu şöyle yanıtladı: "Suriye şu anda İdlib'deki o masum, mahzun insanları sınırlarımıza doğru sürerek orada alan kazanmaya çalışıyor. Biz de Suriye'ye burada alan kazanma fırsatı vermeyeceğiz, çünkü şu anda bu bizim yükümüzü artırıyor. Şu anda zaten bizim sınırlarımızda yoğun bir çalışma var ve biz sınırlarımızdan 30 ila 40 kilometre Suriye içinde ileri gidiyoruz ve oralara da briket barınaklar yapıyoruz. Şimdi bu operasyon yapıldı ama bunlar demek ki şaka yaptığımızı zannediyorlar ama bugün yapılan operasyonların bunlara ciddi bir ders olduğu kanaatindeyim ama durmayacağız, aynı kararlılıkla buna devam edeceğiz."

'RUSYA İLE ÇATIŞMAYA GİRMEYECEĞİZ'
Erdoğan, Rusya ile yaşanan gerginliği dair bir soruya da şu yanıtı verdi: "Bizim Rusya ile şu aşamada bir çatışma ya da bir ciddi çelişki içerisine girmemize gerek yok. Bunu niye söylüyorum? Biliyorsunuz bizim şu anda Rusya ile çok ciddi stratejik girişimlerimiz var. Bunlardan bir tanesi, özellikle de çok kararlı şekilde başlattığımız nükleer enerji meselemizdir ve rakam orada çok çok ciddidir. Şu anda onun inşa süreci devam ediyor. 300'ün üzerinde mühendisimiz Rusya'da yetiştirildi ve bunlar yetiştikçe de gelip burada çalışmaya devam ediyorlar. Bu bir defa önemli. İkincisi, Türk Akım Projesi de çok büyük önem arz ediyor ve oradan malum Avrupa'ya geçiş var. Bir diğer adım, şu anda doğalgazımızı, bildiğiniz gibi çok ciddi bir oranda Rusya'dan alıyoruz. Bu da bizim için önemi ifade ediyor, çünkü stratejik bir yatırım."

'YAKLAŞIMLARINDAN ENDİŞELİYİZ'
Libya konusunda Almanya ve Fransa'dan gelen tepkilere de yanıt veren Erdoğan, şunları ifade etti: "Onların yaklaşımlarından biz çok fazlasıyla endişeliyiz. Çünkü bunlar teröristlerle iş birliği yapıyor. Başta Makron, zaman zaman Sayın Merkel'e söylediğimiz halde aynen o da devam ediyor. Sarrac'ın meşru olduğunu kabul ediyorlar. Sarrac'ın meşru olduğunu kabul ettikleri halde Sarrac'a değil, gayrimeşru olan Hafter'e destek veriyorlar. Mesela adam Moskova'dan kaçtı. Berlin'de otel odasına saklandı. Ama buna rağmen yine onlar Hafter'i savundular, ardından yine davet ettiler. Şimdi işte en son geleceğine dair söz vermiş. Son görüşmelerin durumunu ele alacağız ama maalesef bunlar samimi davranmıyorlar."

'BURDAN BİRŞEY ÇIKMAZ'
ABD Başkaın Donald Trump'un açıkladığı Filistin'in işgal planına dair ise Erdoğan "Trump ile Netanyahu'nun gibi bir araya gelerek yapmış oldukları gösteri bir netice tevdi etmiyor. Bundan bir şey çıkmaz. Oraya kippalıları toplamışlar, 3-4 tane de malum Arap büyükelçisi, o kadar… Bu bir uluslararası anlaşmanın sonucu değil. Onun için de biz görüştüğümüz bütün liderlere durumu anlatıyoruz. Zaten Avrupa Birliği'nin kararı belli bu konu ile ilgili. Batılı bazı farklı ülkelerle de yaptığımız görüşmelerde aldığımız cevaplar hemen hemen hep olumlu" ifadelerini kullandı.

İNFİAL YARATAN SELAMLAMA
Erdoğan, Ukrayna ziyaretinde karşılama töreninde kullandığı ve Naziler ilişkilendirilen "Slava Ukraine" selamlamasına dair de "Bir kere bu Ukrayna'nın resmi selamlaması. Ukrayna özgür bir ülke değil mi? Ukrayna'ya her gelen devlet başkanı bu ifadeyi kullanır. Bize gelenler nasıl 'Merhaba Asker' diyor? Bu da böyle bir şey. Ayrıca bir infial de görmedik biz" dedi.