27 Eylül 2024 Cuma

Erdoğan emekli askerlerin cezalarını kaldırdı

Devrimci, yurtsever tutsakları tedavi ve tahliye etmeyerek hapishanede ölüme terk eden AKP-MHP iktidarı, yaptığı yeni düzenlemeyle 28 Şubat davası hükümlüsü askerleri tahliye etmeye başladı.

Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge, devrimci ve yurtsever tutsaklar dışındakilere uygulanmaya başlandı. Bakanlık tarafından yayımlanan genelgede, "sürekli hastalık, sakatlık, kocama" sebebiyle hükümlülerin cezalarının hafifletilmesi ve kaldırılması öngörülüyor. Genelgeyle Adli Tıp Kurumu'nun vereceği raporlarla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a özel af yetkisi tanındı.

Bu yetki sonucunda Erdoğan, hükümlü emekli askerleri tahliye etmeye başladı. Erdoğan son olarak 28 Şubat davasında müebbet hapis hükümlüsü 87 yaşındaki İlhan Kılıç ve 75 yaşındaki Kenan Deniz'in cezalarını Adli Tıp Kurumu'nun "kocama hali" raporu nedeniyle kaldırdı. Erdoğan, 9 yıl 46 ay 24 gün hapis cezası alan adli tutuklu Osman Kartal'ın cezasının da, "sürekli sakatlık hali" sebebiyle kaldırılmasına karar verdi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

POLİTİK HASTA TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILMIYOR
Erdoğan'ın cezasını kaldırdığı isimlerle benzer sağlık sorunları yaşayan birçok politik tutuklu ise halen hapishanelerde. 2022 yılında en az 76 tutuklu hapishanelerde yaşamını yitirirken, İHD'nin hazırladığı verilere göre hapishanelerde bin 600 hasta tutsak bulunuyor.

Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesindeki 84 yaşındaki Mehmet Emin Özkan bu tutsaklardan biri. Yine, Menemen R Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan ve 27 yıllık tutsak 81 yaşındaki Sıddık Güler ve Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesindeki Civan Boltan bu tutsaklardan sadece birkaçı.

Tutsak yakınlarının hasta tutsakların serbest bırakılması talebi ise polis şiddetiyle bastırılarak görünmez kılınmaya çalışılıyor.