27 Eylül 2024 Cuma

Eminönü'ndeki balık ekmek teknelerinin tahliyesi durduruldu

İBB'nin Eminönü'nde balık ekmek satan teknelerin tahliye edilmesi talebi, mahkeme kararıyla durduruldu.

İstanbul 9. Sulh Hukuk Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kira sözleşmesini yenilemediği balık ekmek satışı yapan teknelerin tahliye kararını durdurdu.

İBB, Eminönü'ndeki balık ekmek satışı yapan ve İBB'ye kira ödeyen teknelerin kira sözleşmelerinin yenilenmeyeceği belirterek Kasım 2019'da ihtarname göndermiş, tekne sahipleri de konuyu yargıya taşımıştı.

Dün görülen davada mahkeme, 3 nolu tarihi balıçı teknesinin tahliye kararını durdurdu. Tekne sahibi, mağdur olduklarını belirterek bir yıllık kira bedelini ödemeye hazır olduklarını söyledi.
Yıllardır aynı yerde iş yaptıklarını aktaran tekne sahipleri, tahliyenin durdurulmasını istedi. İBB ise davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, tekne sahipleri ile İBB arasındaki "kiracılık" ilişkisinin sürdüğüne hükmetti. Emsal olan bu karara, 2 haftalık zaman zarfından istinaf mahkemesine itiraz edilebilecek.

NE OLMUŞTU?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kira kontratları sona erdiği gerekçesi ile Eminönü'nde balık ekmek satışı yapan teknelerin, bulundukları alanı boşaltmalarını istemişti. Bunun üzerine bir tekne sahibi, İBB'nin kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açmıştı.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 1 Kasım'da, belediyenin talep ettiği işlemin, konu itibarıyla uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olduğunu belirterek, 30 gün içinde yeniden karar verilmek üzere yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

Aynı mahkeme 5 Kasım'da verdiği kararda, davayı usulen reddederek, yürütmeyi dudurma kararını kaldırdı.

İdare mahkemesinin bu kararı üzerine Eminönü'nde balıkçılık yapan esnaf, İstanbul 9. Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak, kira sözleşmesinden doğan haklarına ilişkin tahliyenin durdurulması için ihtiyati tedbir kararı alınması talebinde bulundu.Bu talebi değerlendiren mahkeme, ihtiyati tedbir kararı verdi, 17 Aralık'ta görülen duruşmada ise İBB kararına getirilen ihtiyati tedbir kararını, teminatsız olarak kaldırdı.