27 Eylül 2024 Cuma

Emeklilik yasasına karşı üçüncü raunt 11 Şubat'ta

Fransız hükümetinin tepkilere rağmen hayata geçirmede ısrar ettiği yeni emeklilik yasasına karşı 8 işçi sendikası ve konfederasyonunun çağrısıyla bir kez daha ülke genelinde grev yapıldı ve eylemler düzenlendi. Sendikalar 11 Şubat eylemine katılım çağrısı yaptı.

Emeklilik yaşının 62'den 64 yükseltilmesini ve çalışma süresini 2030 yılına kadar 43 yıl 9 aya çıkarmayı öngören emeklilik yasasına karşı Fransa'da bir kez daha grev yapıldı ve kitlesel eylemler düzenlendi.

Fransa'nın önemli işçi sendikaları CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires, FSU tarafından yapılan çağrı doğrultusunda 7 Ocak salı günü eğitim, sağlık, polis, yargı, enerji ve toplu taşıma gibi işkollarında greve katılım oldu. SNCF ve RATP'de tren ve metro trafiği ciddi şekilde kesintiye uğradı.

Paris ve çevresini kapsayan Ile-de-France bölgesindeki toplu ulaşımda yaşanan aksamalar nedeniyle sabah saatlerinde oto yollarda tıkanıklıklar yaşandı. Yol durumunu bildiren Sytadin sitesi saat 09.00 sularında bölgede yaşanan tıkanıklığın 400 km'ye olaştığını bildirdi.

Grev Fransa'nın elektrik arzını azalttı ve Fransız rafinerilerinden yapılan benzin sevkiyatını aksattı. Enerji şirketi EDF'nin (EDF.PA) verilerine göre, iki nükleer reaktör ve birkaç termik santraldeki arzın azalması nedeniyle toplam enerji arzı yüzde 4 ila 2.9 gigawatt (GW) azaldı.

TotalEnergies (TTEF.PA) de tesislerinden petrol ürünlerinin sevkiyatının grev nedeniyle kesintiye uğradığını söyledi.

Le Havre bölgesinde liman sektörü tamamen bloke edildi. Başta Total olmak üzere birçok enerji ve petrol şirketinde süresiz genel grev çağrısı yapıldı.

ÖĞRENCİLER DERSLERİ BOYKOT ETTİ
Sabah saatlerinde başlayan grevlere liseliler büyük destek verdi. Paris başta olmak üzere birçok şehirde üniversite ve liseliler okul girişlerini kapatarak blokaj eylemleri yaptı. Masa ve çöp konteynırlarıyla barikat kuran öğrencilere polis saldırdı.

Milletvekili Louis Boyard da Rennes 2 Üniversitesinde binden fazla öğrencinin hazır bulunduğu bina girişinde "gençliğin isyanı" konulu bir toplantı gerçekleştirdi. 22 yaşındaki milletvekilinin öğrencilerin karşı karşıya bulunduğu maddi imkansızlıkları ele aldığı toplantı sonrası öğrenciler, sendikalarının da çağrısıyla emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören reformu protesto etmek için dersleri boykot kararı aldı. Dersleri boykot eden öğrenciler merkezi eylemlere katıldı.

'YASALARI SOKAKLAR YAPSIN'
Ülke genelinde grevler kapsamında 200'den fazla eylem yapıldı. Paris'te Opera meydanında başlayan eylem Bastille meydanında sonlandırıldı. Eylemde konuşan CGT lideri Philippe Martinez, hareketin "daha sert, daha kitlesel, daha çok sayıda" grevle güçlendirilmesi çağrısında bulundu, çünkü "hükümet dinlememekte ısrar ederse, bir çentik daha yukarı çıkmak zorunda kalacağız" dedi. CFDT lideri Laurent Berger, reform karşıtı protestolara sağır kalmanın "demokratik çılgınlık" olacağını sözlerine ekledi.

Eylemciler "Kapitalizmi emekliye ayırıp, sokakta kutlama yapalım", "Ömrümün çalışarak geçmesini istemiyorum", "Yasaları sokaklar yapsın", "Ücretleri artır ,emekliliği değil", "Yasa geri çekilene kadar pes etmeyeceğiz", "Genel grev" yazılı döviz ve pankartlar taşıdılar.

HALKIN TEPKİSİNE MECLİSTEN DESTEK
Bu arada Mecliste (sol partiler ittifakı) Nupes Milletvekilleri kıyasıya bir mücadele vererek halkın taleplerini parlamentoya taşıyorlar. Aynı zamanda sokak eylemlerine katıldılar.

Pazartesi günü yasa taslağının geri çekilmesi için başta Fransa Boyun Eğmeyenler (Fİ) Hareketi ve ortakları Yeşiller ile Fransa Komünist Partisi üyeleri, 20 bin önerge ile yasanın halk karşıtı maddelerini tartışmaya açmak için çok yönlü bir tartışma başlattı.

Fİ Grubu Başkanı Mathilde Panot, yaptığı konuşmada, "Sizi sermaye seçmedi, halk seçti. Halk sizi oturduğunuz koltuktan indirmesini de bilir. Bugün yine milyonlar alanlara inecek ve yasanızı çöpe atın diyecek. Milyonların tepkisini dinleyecek misiniz?" diyerek, halkın tepkisine parlamentodan destek verdi.

Ulusal Meclis'te metnin incelenmesi için 17 Şubat'a kadar süre tanındı.

Sendikalar ise 11 ve 14 Şubat'ta yeni bir seferberlik çağrısında bulunuyor.