27 Eylül 2024 Cuma

Emek ve Özgürlük İttifakı İsviçre'de seçim startı verdi

Türkiye'de seçimler yaklaşırken Avrupa'da da çalışmalar başladı. Emek ve Özgürlük İttifakı İsviçre'de kurulan Emek ve Özgürlük Koordinasyonu'nun üyesi Nejdet Atalay, seçimlerin önemine işaret etti, tüm seçmenlerin oy kullanması için çalışacaklarını söyledi.

Avrupa'daki seçmenlerin sandık sonuçlarına etkisini değerlendiren Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bileşenleri çalışmaların startını verdi. Hakların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun (SMF) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, Avrupa Seçim Koordinasyonunu oluşturdu

Geçtiğimiz hafta Almanya'nın Köln kentinde bir araya gelen örgütler, çalışmaların startını verirken, her ülkede seçim koordinasyonu kurulması kararı alındı. Karar doğrultusunda İsviçre'nin Zürih kentinde bir araya gelen İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF), Avrupa Süryaniler Birliği (ESU), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu (İABF), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Maraş Dernekleri Federasyonu (MARDEF), İç Anadolu Kürtleri Platformu (PKAN) seçim hazırlık planlamasına ilişkin bir bildiri yayımladı.

Yapılan açıklamada, "Ülkemizde artık bıçak kemiğe dayanmaktan öte, sömürü ve zorbalık bıçağı halklarımızın kemiğini kesmektedir. Hayat pahalılığı, işsizlik, demokrasi ve hukuk gasbı ile adaletsizlik had safhaya ulaşmıştır. Yaşanan tüm sorunların temelinde savaş ve sömürü politikaları vardır. Tek adam rejimi, otoriter sistemi ve istibdat rejimini sürekli derinleştirmektedir. Bu zalim istibdat rejimine karşı özgürlüklerimizi savunmak üzere 'üçüncü yolumuzu büyütüyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakının İsviçre'deki bileşenleri olarak seçim çalışmalarına başlıyoruz. İsviçre'de yaşayan tüm halklarımızı, emekçileri, kadınları, LGBTİ+'ları, doğa ve insan hakları savunucularını, Alevi canlarımızı, saflarımızı şimdi daha da sıklaştırmaya ve mücadelemizi daha da büyütmeye çağırıyoruz" denildi.

ATALAY: 2023 SEÇİMLERİ TARİHİ ÖNEMDEDİR
Emek ve Özgürlük İttifakı Seçim Koordinasyonu üyesi ve eski Batman Belediye Eşbaşkanı Nejdet Atalay, İsviçre'deki seçim çalışmalarına ilişkin ETHA'ya yaptığı değerlendirmelerde, seçimlerin sadece iktidarın el değiştirmesinden ibaret olmadığını söyledi, "Kullanılacak her oy çok önem arz etmektedir. Kullanacağımız tek bir oy ülkenin ya fakirleşmesine, demokratiksizleşmesine, otoriterleşmesine, renksizleşmesine neden olacaktır, ya da Türkiye'nin özgürleşmesine yaşanabilir bir ülke haline gelmesine yol açacaktır" dedi.

'SEÇİME KATILIMI ARTIRMALIYIZ'
Avrupa'da seçimlerde oy kullanma oranının çok az olduğunu belirterek, oy kullanma çağrısında bulunan Atalay, İsviçre'de seçmenlerin 5 gün boyunca oy kullanılabileceğini bilgisini verdi. Zürih, Bern ve Cenevre'de sandık kurulacağını belirten Atalay, "Avrupa seçmeni bütün konsolosluk ve büyükelçiliklerde oy kullanabilir. Önemli olan sandığa gidip oy kullanmasıdır. Bütün devrimcileri, Kürtleri, kadınları, gençleri, ilericileri gidip oy kullanmaya çağırıyoruz. Demokratik haklarını kullanmaya, Türkiye'nin geleceğini belirlemede pay sahibi olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

'İSVİÇRE'DE HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM'
Avrupa genelinde seçim koordinasyonu kurduklarının bilgisini paylaşan Atalay, İsviçre birleşenlerinin de hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını söyledi. İsviçre'de kurdukları Emek ve Özgürlük İttifakını Seçim Koordinasyonu'nun yanı sıra oy kullanma işlemlerinin gerçekleştirileceği Zürih, Bern ve Cenevre'de koordinasyon merkezleri oluşturacaklarını kaydeden Atalay, "İsviçre'nin bütün kantonları ve yerellerinde de benzer çalışma birimleri oluşturacağız. Buna yönelik hazırlığımızda bitmek üzeredir" diye ekledi.

'BÜTÜN SEÇMENLERE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ'
Hedeflerinin İsviçre'de kayıtlı bütün seçmenlere ulaşmak olduğunu belirten Atalay, Emek ve Özgürlük İttifakına oy verecek seçmenlerin mutlaka oy kullanmasını sağlayacaklarını söyledi. Atalay, "Bunun yanı sıra kitlesel seçim çalışması, salon toplantıları yapacağız. İmkanlar elverirse miting yapmayı bile düşünüyoruz. Çalışmalarımızın ana ekseni birebir seçmene ulaşmak ve onları oy kullanma süresi içerisinde sandığa götürüp oyunu vermesini sağlamak istiyoruz. Büyük bir inanç var. Çünkü Türkiye'de giderek otoriterleşen faşist bir iktidar var. Buna mukabil mevcut iktidarın gidebileceği umudunun arttığı bir seçim arifesindeyiz. Bu bakımdan biraz daha asılırsak bu faşizmi elbirliği ile yerle bir edebiliriz. İsviçre'de yaşayan tüm devrimci-demokrat insanları, bu çalışmaya katılmaya, bu heyecanı paylaşmaya ve Türkiye'deki bu değişimde pay almaya davet ediyoruz" dedi.