29 Eylül 2024 Pazar

Emek ve Özgürlük İttifakı ezilen halklarla yola çıktı

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın deklarasyon açıklamasına kadınlar, gençler, işçiler ve Kürt halkı binlerce kişi katıldı. Deklarasyon metni, sinevizyon gösterimi, etkinliğe katılanlar bir bütün olarak Emek ve Özgürlük İttifakı'nın kadınlar, gençler, işçiler, Kürt halkı, Aleviler, LGBTİ+'lar ve ezilen tüm halkların mücadelesinin temsilcisi olduğunu gösterdi. Salonda sık sık haykırılan sloganlarla mücadele kararlılığı bilendi. Yola çıkışın ilk adımları, güçlü, coşkulu atıldı.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın yola çıkışının ilanı için binlerce kişi Haliç Kongre Merkezinde buluştu. Deklarasyon açıklaması başlamadan saatler önce kitle Haliç Kongre Merkezi'ne akın etti. İttifak bileşenlerinin yanı sıra HDP bileşenlerinin yelken bayrakları kongre merkezinin bahçesine asıldı.

DİRENİŞÇİ İŞÇİLER İTTİFAK BULUŞMASINDA
Direnişteki Deriteks üyesi ETF işçileri, Dev Yapı-İş üyesi işçiler, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesinin işten attığı direnişçi İBB işçileri salondaki yerini aldı. ETF işçileri sürdürdükleri direnişi bugünkü ittifak buluşmasına taşıdı.

"Sanem Dikmen işçiye borcunu öde" yazılı pankart ve Deriteks önlükleriyle gelen ETF işçileri, "Direne direne kazanacağız", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganlarını haykırdı. İşçilerin direniş halayını kurarak, birleşerek kazanacaklarını haykırdı, salona sloganlarla giriş yaptı.

TUTSAK YAKINLARI:  BİJİ BERXWEDANA ZİNDANA
Hapishanelerde politik tutsaklara yönelik saldırılar, hasta tutsakların ölüme terk edilmesi ve infazını tamamlayan tutsakların tahliyelerinin engellenmesine karşı direnen tutsak yakınları da ittifak buluşmasındaydı. İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Van'da aylardır direnen, mücadele eden tutsak yakınları, zılgıtları ve "Biji berxwedana zindana" sloganıyla salona giriş yaptı.

LGBTİ+ BAYRAKLARI TAŞINDI
Emek ve Özgürlük İttifakı'nın buluşmasında LGBTİ+ bayrakları taşındı, "Nefrete inat yaşasın hayat" sloganı atıldı. AKP-MHP iktidarının LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemleri ve geçtiğimiz haftalarda Saraçhane'de örgütledikleri mitingle katliam, cihat çağrıları yapılmasına ittifak buluşmasında yanıt verilmiş oldu. Saray rejiminin nefret söylemlerine karşı ittifak bileşenleri LGBTİ+'ların var olduklarını haykırdı, nefret söylemine izin vermeyeceklerini vurguladı.

HDP VE İTTİFAK BİLEŞENLERİ YAN YANA
HDP bileşenleri Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşil Sol Parti, Sosyalist Demokrasi Platformu (SODAP), Devrimci Parti genel başkan ve sözcüleri ile Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP) genel başkanları ve sözcüleri salona birlikte girdi, güçlü bir ittifakın kurulduğunun fotoğrafını verdi.

SİNEVİZYON İTTİFAK VE EZİLENLERİN MÜCADELESİNİ YANSITTI
Sinevizyon gösteriminde ittifak bileşenlerinin sokak mücadelelerinin yanı sıra doğanın talanına karşı mücadelenin simge isimlerinden Havva ana, kayıplar mücadelesinin simge isimlerinden Hanife Yıldız, özgürlük mücadelesi yürüten kadınlar, LGBTİ+'ların mücadeleleri, işçi direnişleri, gençlerin eylemleri, Kürt halkının direnişi yer aldı.

"Birlikte değiştireceğiz", "Emek ve Özgürlük İttifakı" yazılı pankartın açıldığı etkinlikte, ortak ve birleşik mücadele vurgusu vardı. Sinevizyon gösteriminde de ittifak bileşenlerin sokak mücadeleleri yansıtılırken, Cumartesi Anneleri, kadınlar, işçiler, ekoloji mücadelesi yürütenler, Kürt halkının mücadelesi yer aldı.

Ortak ve birleşik mücadele vurgusu öne çıkan Emek ve Özgürlük İttifakı deklarasyon buluşmasına, Suruç Aileleri İnisiyatifi, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Mor Dayanışma, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Hevi LGBTİ+ Derneği, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPod), Sosyal Araştırma Vakfı, DİSK Basın-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Esnaf Platformu, Güneydoğu Dernekleri Federasyonu, Şirvan Dernekleri Federasyonu, ADAM-DER, Koçgiri Kültür Derneği, İmranlı-DER, Dersim Dernekleri Federasyonu, KAYDER, UİD-DER, Güneydoğu Dernekleri, Trakya Hakkarililer Derneği, Van Dernekler Federasyonu, İnşaat-Sen, Tüketici Koruma Derneği, Validebağ Savunması, Hakkari Gönüllüleri Derneği adına katılım oldu.

AKMAN: EMEK, ÖZGÜRLÜK, BARIŞ İÇİN YOLA ÇIKTIK
İttifak bileşenleri tek tek söz aldı. EHP Sözcüsü Özge Akman, ittifakın kendisini ismiyle tanımladığını, emek, özgürlük ve barış için yola çıktıklarını söyledi. Ekonomik krize, yoksulluğa, işsizliğe değinen Akman, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un TOKİ evlerinin taksitlerini ödemek için işçilere sömürü sistemi dayattığına dikkat çekti, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Akman, "İşçilerin ücretlerine her ay enflasyon oranında zam yapılması için yola çıktık. Tek bir işyeri sendikasız kalmayacak bundan böyle. Barış olacak, müzakere olacak, Kürt halkının sorunlarını adil ve eşit bir şekilde çözeceğiz, biz çözeceğiz. Kadın cinayetlerine kurban gidiyoruz. Alevi halkımızın inancı yok sayılıyor, biz özgürlüğü de kapsayan laiklik mücadelesi veriyoruz, derelerimize sahip çıkmak için mücadele ediyoruz. Bu ortak mücadelemizi daha da büyütmeliyiz" çağrısında bulundu.

Akman, Selahattin Demirtaş'ın "seni başkan yaptırmayacağız" sözünü hatırlattı, "Şimdi de diyoruz ki seni başkanlıktan göndereceğiz" diye konuştu. Akman konuşmasını "Bu defa davamız divana kalmayacak" sözleriyle tamamladı.

AKDENİZ: BİRLİKTE KAZANACAĞIZ, HALKLAR KAZANACAK
EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz konuşmasına, Mahsa Amini'yi anarak başladı, "Kalbimizin yarısı buradaysa yarısı İran'dadır. Otokratik rejime karşı başkaldıran kadınların özgürlük mücadelesindedir. Ma be mobareze beraye azadi zanan ve merdome İran durud mifrestim. Zende bad hambastegi anternasyonal.  Zan Zendegi Azadi. (İran'daki kadınların ve halkın özgürlük mücadelesini selamlıyoruz. Yaşasın enternasyonal dayanışma. Kadın, yaşam, özgürlük.)" dedi, Mahsa Amini'nin fotoğrafını kaldırdı.

Kitle Akdeniz'in konuşmasını "Jin jiyan azadi" sloganıyla selamladı.

İki kutuplu burjuva siyasete hayır dediklerini aktaran Akdeniz, halkın ittifakını kurduklarını söyledi. Akdeniz, sosyalist partilere, sol ve demokratik, ilerici çevrelere seslendi, "Gelin birleşelim. Öyle uzaktan 'biz dayanışma içindeyiz' demekle olmaz. Halk birleşin diyor, birleşelim" çağrısında bulundu.

Akdeniz, ittifakın önemli bir kuvveti olan işçiler, sendikalar, emek ve meslek örgütleri, aydınlar, yazarlar, sanatçılar, kendisine solcu, sosyalist diyenlere seslendi, Emek ve Özgürlük İttifakı içinde mücadele etmeye çağırdı.

Gündüzlerinde işsiz gezilmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir Türkiye istedikleri için bir araya geldiklerini ve bunu birlikte başaracaklarını söyleyen Akdeniz, "Türkiye işçi sınıfı kazanacak, halk kazanacak; Türk halkı kazanacak, Kürt halkı kazanacak, Ortadoğu halkı kazanacak, halklar kazanacak" dedi. 

BULDAN: DEGİŞTİRMEK İÇİN GELİYORUZ
HDP adına Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar söz aldı. Buldan kürsüye "HDP halktır halk burada" sloganı eşliğinde çıktı, "Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere cezaevlerine ve oradaki bütün arkadaşlarıma selam gönderiyorum. Hasta tutsaklar adına Aysel Tuğluk'a sevgilerimi ve saygılarımı gönderiyorum" diyerek konuşmasına başladı. Değiştirmek için yola çıktıklarını, hedeflerinin gerçek demokrasi, yollarının üçüncü yol olduğunu söyleyen Buldan, "Çünkü yolumuz Mahirlerin, İboların, Mazlumların, Musa Anterlerin, Mehmet Sincarların, Deniz Poyrazların yoludur. Mirasımız Seyit Rızaların, Denizlerin idam sehpalarındaki dik ve onurlu duruşudur. Yeni zaferimiz 7 Haziranlar kadar yakındır" dedi.

'MAHSA AMİNİ'YE CAN OLMAK İÇİN GELİYORUZ'
Buldan çözümün savaşın sona ermesi, Kürt sorunun demokratik çözümü, adaletin sağlanması için yola çıktıklarını belirtti, "Kadınlar için geliyoruz, saçı göründüğü için katledilen Mahsa Amini'ye can olmak için geliyoruz. Gençlerin özgürlüğü için geliyoruz. Gençlerin yarınları ve geleceği için geliyoruz. Sevgili işçiler sizler için geliyoruz. Kayyum rejimini darbeler mezarlığına gömmek için geliyoruz. Çözüm de çözüm gücü de biziz" diye vurguladı.

Kitle Buldan'ın konuşmasının ardından "Jin, jiyan, azadi" sloganını attı.

SANCAR: BÜYÜK BİR YÜRÜYÜŞÜ BAŞLATIYORUZ 
HDP Eş Genel Başkanı Sancar da kürsüye "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı eşliğinde çıktı. Tarihi bir gün yaşadıklarını belirten Sancar, "Mücadele yolculuğumuzun önemli dönemeçlerinden biri. Kürt halkının demokratik siyasal birikiminin, mücadele birikiminin Türkiye halklarının iradesiyle buluştuğu yeni bir evrenin başladığı gün. Hayırlı olsun, kutlu olsun hepimize" dedi. Birleşerek başlattıkları büyük yürüyüşün emek ve özgürlük, demokrasi ve barış, adalet ve hakikat yürüyüşü olduğunu söyleyen Sancar, "Bu birliktelik şimdi bir direniş ortaklığı, her türlü zulme, zorbalığa, sömürüye, savaşa karşı mücadele ortaklığıdır ama büyüyecek, genişleyecektir. Adalet, demokrasi, barış, eşitlik, emek diyen herkes buraya gelsin, bu yürüyüş büyüsün" çağrısında bulundu.

KAYAOĞLU: EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI ETRAFINDA BİRLEŞELİM
SMF Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu, işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin, LGBTİ+'ların, Kürt halkı başta olmak üzere ezilen ulusların, Alevilerin, Lazların, Çerkeslerin 'başkanlık sistemi-parlamenter sistem' ikilemine hapsedilmeye çalışıldığını söyledi. Emek ve Özgürlük ittifakının bu iki anlayışı reddettiğini söyleyen Kayaoğlu, işçiler, kadınlar, gençler, LGBTİ+'lara Emek ve Özgürlük İttifakı etrafında birleşme, toplumsal mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

Ezilen halkın sermaye partileri içinden tercih yapmaya mecbur olmadığını vurgulayan Kayaoğlu, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın alternatif olduğunu söyledi, "Ve bizler kendimizi, ülkemizi, ekonomimizi yönettiğimiz; kendi kaderimizi kendimizin çizdiği; söz, yetki, kararın işçi, emekçi ve ezilenlerde olduğu bir yaşamı örmeye geldik. Mücadelemizin mayası ve üzerinde kendimizi var ettiğimiz tarihsel köklerimize, birikimlerimize ve kazanımlarımıza yaslanarak ve öğrenerek geleceği kazanabiliriz. Paramazlardan Mustafa Suphilere, Deniz Gezmişlerden Mahir Çayanlara, İbrahim Kaypakkayalara ve Mazlum Doğanlara uzanan yoğun emek ve bedellerle bugünlere taşınan özgürlük ve kurtuluş mücadelemizin harcı olan bütün ölümsüzlerimizi sizlerin huzurunda bir kez daha saygıyla anıyoruz. Çıktığımız bu yolda hepimize başarılar diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.

BAŞ: TARİHİ İZLEMEYE DEĞİL YENİDEN YAZMAYA GELDİK
TİP Genel Başkanı Erkan Baş konuşmasında, Emek ve Özgürlük İttifakı etrafından birleşenlerin tarihi izlemeye değil yazmaya geldiklerini söyledi. İttifaklarının bugüne ait olmadığını tarihsel bir geçmişe dayandığını vurgulayan Baş, "Bizim ittifakımız 1960'larda TİP'in doğu mitingleriyle başlamış, 12 Mart idam sehpalarında 'Yaşasın Türk ve Kürt halkının kardeşliği' diyen Deniz Gezmişlerle başlamıştır. 12 Eylül zindanlarında faşist cuntaya karşı direnişle kurulmuş bir ittifaktır bizim ittifakımız. 1990'lı yıllarda yargısız infazlara, köy yakmalara, köy boşaltmalara karşı Cumartesi Anneleri kurdu bizim ittifakımızı" dedi.

'SURUÇ'TA IŞİD BARBARLARINA TESLİM OLMAYANLARIZ'
Erdoğan ve AKP'yi sandığa gömeceklerini söyleyen Baş, AKP-MHP faşist bloku ve saray iktidarından kurtulacaklarını kaydetti. İttifakı kuranların Gezi'nin en güzel çocuklarının yoldaşları olduğunu vurgulayan Baş, "Biz Suruç ve 10 Ekim katliamlarında IŞİD barbarlarına teslim olmayanlarız. Biz kentleri bombalanan, seçilmişleri esir alınan, her gün her saat bu iktidarın baskısına, zorbalığına, hukuksuzluğuna karşı yarım adım bile geri atmayanların temsilcisi olmaya çalışıyoruz" diye vurguladı.

Kitle Erkan Baş'ın konuşmasının ardından "Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar, her şey emeğin olacak" sloganını attı.

KOCA: HALKIN İKTİDARINA DOĞRU YÜRÜYELİM
TÖP Sözcüsü Perihan Koca, ülkede bir avuç azınlık dışında kimsenin güvende olmadığını söyledi, ekonomik, siyasi, devlet, toplum krizi yaşandığını belirtti. Seçim beklentisi yaratanlara tepki gösteren Koca, "Seçimi bekleyin, aman ha sandığı bekleyin diyor. Bu halka halksız bir demokrasi vaat ediyorlar. Bizim bu masallara da bu yalanlara da sahte umutlara da karnımız tok. Halkımızı kötünün iyisine, ehveni şere mahkum etmeyeceğiz" dedi. Kurtarıcı beklemedikleri kaydeden Koca, "Kendimizden başka kurtarıcı beklemiyoruz. Halk iktidarını, halkçı bir ülkeyi, demokratik bir ülkeyi biz kuracağız. Halkın içinde kuracağız, halkla birlikte kuracağız. Biraz önce ilan etmiş olduğumuz siyasi programla yapacağız" dedi.

Sermaye düzenine son vereceklerini, savaşa son vereceklerini, erkek siyasete, erkek düzene ve homofobik düzene son vereceklerini vurgulayan Koca, "İşte tüm bunları halkın ittifakıyla yapacağız kardeşler. Halk düşmanlarını tek tek göndereceğiz ve halkın iktidarını kuracağız. Kutlu olsun kardeşler, hasret kaldığımız ülkeyi biz kuracağız. Eşit bir ülkeyi, demokratik bir ülkeyi, laik bir ülkeyi, barış içinde yaşayacağımız yeni bir cumhuriyeti biz kuracağız. Halklaşalım, halkın iktidarına doğru adım adım yürüyelim. Ve göreceksiniz kardeşler, göreceksiniz dostlar, bugün burada yaktığımız kıvılcım tüm bozkırı tutuşturacak ve mutlaka ve mutlaka biz kazanacağız. Biz kazanacağız yoldaşlar, dostlar, halk kazanacak. Yolumuz açık olsun" diye konuştu.