27 Eylül 2024 Cuma

Emek ve Demokrasi Platformu: Çığ felaketi önlenebilirdi

Van'da 41 yurttaşın hayatını kaybettiği çığ felaketinin önlenebileceğini kaydeden Emek ve Demokrasi Platformu, "Çığ ve heyelan bölgesi haritasının çıkarılmış olmasına rağmen hiçbir önlem alınmadı" açıklamasında bulundu.

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu deprem, çığ felaketi ve son sürece ilişkin Ofis Sanat Sokağı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform üyelerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katıldığı açıklamada, "İnsan hayatını ucuz siyasetinize feda etmeyeceğiz" yazılı pankart açıldı. 

Platform adına açıklamayı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Gönül Adıbelli yaptı.

Doğal felaketlerin insan yaşamını yok etmesini kader olarak tanımlayan bir iktidar ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Adıbelli, iktidarın kendi sorumluluklarını örtbas etmeye çalıştığını belirtti.  Depreme ilişkin alınması gereken önlemlerin hiçbir zaman alınmadığının altını çizen Adıbelli, 1999 Marmara depremi sırasında doğal afetlere karşı bütçe oluşturmak için çıkarılan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) siyasiler için rant olarak kullanıldığını hatırlattı.

'DEPREMİ ELEŞTİRENLER HEDEF ALINIYOR'
Depreme yönelik yetersiz önlemlerin alınmasını eleştiren insanların iktidar tarafından tehdit edildiği dile getiren Adıbelli, "Yaşanan her problemden sonra sorunu çözmek yerine sorunu dillendirenlerin cezalandırılmaya çalışılması ve bu kişiler üzerinden topluma mesaj verilmesi kabul edilemez. Elazığ'da yaşanan depremden sonra halkın yarasını sarmak için toplumun kenetlendiği bir süreçte deprem bölgesi için yapılanların sanki iktidarın bir lütfu gibi sunulması ve bunun eleştirisinin yapılmasını da suç olarak topluma lanse edilmesi artık son nokta olmuştur" ifadelerini kullandı.

'ÇIĞ FELAKETİ ÖNLENEBİLİRDİ'
Van'da 41 yurttaşın hayatını kaybettiği kar yağışından kaynaklı çığ ve heyelana değinen Adıbelli, "Bölgelerinin haritasının çıkarılmış olmasına rağmen hiçbir önlemin alınmaması Van'da 41 yurttaşımızın hayatına mal oldu. Çığ felaketinin yaşanmasından sonra iktidarın şu kadar kısa sürede felaket alanına yetiştik propagandası yapması aslında nasıl bir acziyet ve basiretsizlik içerisinde olduğunun da göstergesidir. Hâlbuki bu çığ felaketinin önlene bileceği ve can kaybına sebebiyet vermeden ortadan kaldırılabileceğini herkes bilmektedir" şeklinde konuştu.

'İKTİDAR KENDİNİ GARANTİYE ALMAK İSTİYOR'
Bekçilerin yetkilerinin arttırılmasına yönelik mecliste geçirilen torba yasaya da tepki gösteren Adıbelli, "Bekçilerin yetkilerinin arttırılması acaba herkesin aklına gelip şimdilik söylemediği iktidarın kendini garantiye alıp süreklileşmek için mi planlandı. Bu adımlarla iktidar neyi hedefliyor neye hazırlık yapıyor. Şuanda askeri ve emniyet olarak yeteri kadar personelin olmasına rağmen böyle bir planlamaya gidilmesi bütün kamuoyunu düşündürmektedir" diye belirtti.