27 Eylül 2024 Cuma

Elbistan'da 'arama çalışmaları tamamlandı' açıklamasına tepki

İkinci depremde birçok binanın yıkıldığı Elbistan'da, AKP'li Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz'ün,  "Arama kurtarma çalışmaları tamamlanmıştır. An itibariyle gelen ihbarların tamamı sonuçlandırılmıştır" açıklamasına halk tepki gösterdi, "Ses tespit edildi, vinç yok denilip çalışma durduruldu" dedi.

Depremin ardından onbinlerce kişi hala enkaz altında. 6 Şubat günü yaşanan 7,6 şiddetindeki ikinci büyük depremde büyük bir yıkım yaşanan Elbistan'da çok sayıda kişi kurtarılmayı beklerken, AKP'li Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz sosyal medya hesabından, gelen ihbarların tamamının sonuçlandırıldığı yönünde paylaşımda bulundu. Çalışmaların depremden bir gün sonra başladığını, hala ulaşılmayan çok sayıda enkaz olduğu tepkilerinin ardından Gürbüz, paylaşımını silerek, "AFAD yetkilileri, kendilerine gelen tüm ihbarların değerlendirilip ivedilikle sonuçlandırıldığını ve yeni bir ihbarın olmadığını bildirmiştir. Çalışmaların devamlılığı açısından ihbarların AFAD kriz merkezine şahsen yapılması istenilmektedir" paylaşımı yaptı.

Halkın tepkilerine agresif yanıtlar veren AKP'li belediye başkanı, "Deprem, sizin klavye başında şov alanınız olabilir, bizim ne yaşadığımızı ve tüm zorluklara rağmen şehrimizi nasıl ayakta tuttuğumuzu anlamayabilirsiniz, anlamanızı da beklemiyorum zaten. Sizi algı kampanyanızla baş başa bırakıyorum" ve "Tekraren söylüyorum, vaktimiz daraldı, sürecin olumlu sonuçlanması için lütfen AFAD merkezimize kayıplarımız için ihbarda bulunun" ifadelerini paylaştı.

'ENKAZDA SES TESPİT EDİLDİ, 'VİNÇ YOK' DİYEREK ÇALIŞMAYI DURDURDULAR'
Elbistan'da olan depremzede Ayhan Gezer, Evrensel gazetesine yaptığı açıklamada, kayınpederi ve kayınvalidesi Ali Elma ve Hanım Elma'nın Kümbet Mahallesi 6011 Sokak'ta enkaz altında olduğunu söyledi. AFAD ekiplerinin akşam saatlerinde gelerek dinleme yaptığını, "Ses var" diyerek  enkaza girdiklerini ancak bir süre sonra "Çok tehlikeli bu, çalışanların canını tehlikeye atamayız" diyerek aşağı katlara inmediklerini aktardı. Gezer, "Üstte iki kat var, onu vinçle almaları gerekiyor. Vinç yoktu, kepçe vardı. Saat 01.00'e kadar çalıştılar, sonra çalışmayı durdurdular. AFAD ekipleri çekildi, yarın sabaha bıraktılar. Hala insanlar beton altlarında, hem de çok fazla" diyerek yaşananları aktardı.

Ayhan Gezer, enkaz altındaki kayınpederi ve kayınvalidesinden en son 00.22'de ses aldıklarını belirterek, "Her enkaza da ulaşılamadı. Çalışmalar daha tamamlanmadı" dedi.

'ÇALIŞMALARIN DEVAM ETMESİ GEREKİYOR'
Elbistan'ın yüzde 90'ı yıkıldı diyen Gezer, "Hala yakınlarını bekleyenler var. 'Vinç getireceğiz' dediler, getirmediler. Durum vahim. Çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Orada canlı var ama ulaşılamıyor bir türlü. Çalışmalar yetersiz. Zaten tam anlamıyla çalışma bugün (9 Şubat) başladı. 'Yollar sıkıntılı' dediler, bugün çalışmaya başladılar ve bugün bıraktılar çalışmayı. Bütün yerlere başvurduk, 'Elden gelen bir şey yok, makine yok' dediler. Üç gün boyunca kepçe aradık, yalvar yakar bir kepçe getirtirdik. Bu bölgede ailesini bekleyen çok kişi var. Çalışmalara devam etsinler, cenazelerimiz içeride" diye konuştu.

'SARAYKENT'TE YIKILAN LÜKS BİNALAR İNSANLARA MEZAR OLDU'
Elbistan Saraykent'te "Deprem yönetmeliğine uygun" denilerek yapılan çok katlı binalarda yıkılarak çok sayıda kişiye mezar oldu. Halk yıkıntılar arasından yakınlarının çıkarılmasını beklerken, yıkılmayan binalar da derin çatlaklar nedeniyle kullanılamaz halde.

TEMİZ SU VE TUVALET SORUNU
Yakınlarını kaybeden, evlerinden barklarından olan insanlar bir de dondurucu soğukla mücadele ediyor. Kentin birkaç noktasına kurulan AFAD çadırları ihtiyacı karşılayamazken Kümbet ve Cumhuriyet Mahallelerini kapsayan bölgede insanlar çoğunlukla cemevi ve prefabrik yapı olan Hacı Bektaş Veli Ortaokulunda toplanmış durumda. Bu noktalarda halkın topladığı yardımlar, yemek ve giyecekler dağıtılırken, kış koşullarına dayanıklı çadır ve konteynerlara ihtiyacına işaret edildi. Temiz su ve tuvalet sorunu diğer deprem bölgelerinde olduğu gibi burada çözülmüş değil. Halk, hijyenden uzak bu koşulların salgın hastalıklara zemin hazırlayacağına dikkat çekiyor.

Kronik hastaların ilaçlarına ulaşamaması, kente gelen çok sayıda yardımın düzenli barınma alanları oluşturulamadığı için etkili kullanılamadığına işaret edilirken, yaşlılar ve çocukların kentten tahliyelerinin de araç sıkıntısı nedeniyle zorlaştığı belirtiliyor.