29 Eylül 2024 Pazar

Elbistan E Tipi'nde 'özel yetkili gardiyan' terörü

Elbistan E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklara bir hafta arayla koğuşlar basıldı, tutsaklara işkence yapıldı. Tutsaklar, işkenceci gardiyanların daha önce hiç görmedikleri, Adalet Bakanlığı'ndan özel yetkilendirilmiş kişiler olduğunu aktardı.

Maraş'ta bulunan Elbistan E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklara dönük baskı ve işkence giderek artıyor.

ADALET BAKANLIĞI'NDAN ÖZEL YETKİLİ GARDİYANLAR GELDİ
27 yıllık tutsak yazar Ahmet Bilge, Görülmüştür Kolektifi Sözcüsü Adil Okay'a gönderdiği mektupta 21 Eylül'de düzenlenen koğuş aramasında işkence gördüklerini anlattı. Adalet Bakanlığı tarafından özel yetkiyle hapishanede yeni görevlendirilen gardiyanların arama sırasında tutsakları provoke ettiğini ve yumruk ile tekmelerle kendilerine saldırdıklarını kaydeden Bilge, çıkan arbedeye koğuş arkadaşı Rahim Durukan'ın müdahale etmek istediğini, bunun üzerine onun da işkence gördüğünü belirtti.

KOĞUŞLAR TALAN EDİLDİ
Saldırı sonrası gardiyanların kendilerini kelepçeleyerek hücreye koyduğunu ifade eden Bilge, bir saat hücrede kaldıklarını, geri döndüklerinde koğuşlarını talan edilmiş vaziyette bulduklarını aktardı. Çok fazla darbe aldıkları için doktora çıkarılmak istediklerini ve acil servise götürüldüklerini dile getiren Bilge, doktorların vücutlarının pek çok yerinde kırıktan şüphelendiğini ancak muayene sonuç ve raporlarının hala kendilerine verilmediğini söyledi.

"Olaydan sonra konuştuğumuz hapishane yetkilileri, her şeyin bakanlıkça özel yetkiliyle gönderilen ekibin inisiyatifinde geliştiğini ve kendilerinin olayın dışında olduklarını belirttiler" ifadelerini kullanan Bilge, saldırıdan iki gün sonra aramaya karşı çıktıkları bahanesiyle haklarında disiplin soruşturması başlatıldığını söyledi.

ONLARCA KİŞİ SÜRGÜN EDİLDİ
Elbistan Hapishanesinde tutsaklara 27 Eylül günü de saldırı gerçekleştirildi. Fırat Bulut'un haberine göre, hapishanenin B kısmında toplam 30 siyasi tutsağın bulunduğu koğuşlara arama bahanesiyle baskın yapıldı. Yine Adalet Bakanlığı tarafından özel yetkiyle görevlendirilen gardiyanlar, tutsakları ters kelepçeleyip işkence yaptı ve tek kişilik hücreye koydu. Tutsaklar, işkenceye sloganlarla direnirken, adli tutsaklar da siyasi tutsaklara destek verdi.

Çok sayıda tutsak baskın sonrası farklı illerdeki hapishanelere sürgün sevk edilirken, pek çok tutsak yakını sürgün edilen tutsaklardan haber alamadıklarını belirterek İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) başvurdu. Tutsak yakınları, Elbistan Hapishanesi'nin kendilerine bilgi vermeyi reddettiğini aktardı ve tutsakların can güvenliğinden endişe duyduklarını söyledi.

SÜRGÜN EDİLDİKLERİ HAPİSHANELERDE DE YOĞUN İŞKENCE YAPILDI
Erzurum Dumlu Hapishanesi'ne sevk edilen bir tutsağın yakını, hapishane girişinde tutsaklara çıplak arama işkencesi yapıldığını, tutsakların tekli hücrelere konulduğunu ve zorunlu ihtiyaçlarının karşılanmadığını, ailesinin gönderdiği eşyaların da hapishaneye alınmadığını belirtti.

Tutsakların başvuru yaptığı İnsan Hakları Derneği yöneticilerinden Nuray Çevirmen, sürgün edilen bazı tutsakların Ereğli ve Antalya hapishanelerine götürüldüğünü, burada da yoğun işkenceye maruz kaldıklarını aktardı. Sürgün edilen tutsakların içerisinde hasta tutsaklar da olduğunu kaydeden Çevirmen, tutsakların tamamının ya yüksek güvenlikli ya da S tipi hapishanelere sürgün edildiğini söyledi.