27 Eylül 2024 Cuma

Elazığ'da 6,8 büyüklüğünde deprem

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde dün akşam saat 20.55 sularında 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Resmi açıklamalara göre, Elazığ'da 18, Malatya'da 4 kişi yaşamını yitirdi, 1030 kişi yaralandı.

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'ın yaptığı açıklamaya göre Elazığ'da 18, Malatya'da 4 kişi yaşamını yitirdi, 1030 kişi yaralandı.

Çevre il ve ilçelerden de hissedilen depremin merkez üssünün Elazığ Sivrice'ye 10.4 kilometre uzaklıkta olduğu ve yerin 6.8 kilometre altında gerçekleştiği belirlendi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6.5 olarak, derinliğini ise 5 kilometre olarak revize etti. Deprem, Antep, Urfa, Malatya, Dersim, Samsun, Tokat, Çorum, Sivas, Niğde, Kayseri Kırşehir, Trabzon, Ordu ve Giresun'da da hissedildi. Deprem sonrası büyüklükleri 2.7 ile 5.4 arasında değişen 228 artçı deprem kaydedildiği bildirildi.

ANTEP'TE İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
20.10
- Antep Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, "sosyal medyada panik ve korku oluşturacak gerçek dışı paylaşım" yapan 2 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Açıklamada, "Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Elazığ ve çevre illerimizde hissedilen deprem sonrası sosyal medya hesapları üzerinden korku ve panik oluşturacak şekilde gerçek dışı paylaşımlarda bulunan 2 şüpheli hakkında gözaltı işlemi uygulanmış olup soruşturmaya devam edilmektedir" denildi.

ELAZIĞ'DA ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR
19.52-
 Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 5.1 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre saat 19.30’da, deprem yerin 7.2 kilometre derinliğinde meydana geldi. AFAD ise depremin merkez üssünün derinliğini 15.1 kilometre olarak açıkladı.

AB, UYDU GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİNİ DEVREYE SOKTU
18.41-
 Avrupa Birliği (AB), depremin ardından Copernicus Uydu Görüntüleme Sistemi'ni devreye soktuğunu duyurdu.

AB Komisyonunun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, yaptığı yazılı açıklamada, tüm AB'nin Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu, Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi'nin (ERCC) durumu yakından izlediğini belirtti.

Copernicus Uydu Görüntüleme Sistemi'nin Türkiye'nin talebi üzerine devreye sokulduğunu kaydeden Lenarcic, bu sistemin sahada arama kurtarma çalışmalarına destek olacağını, AB'nin daha fazla destek sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

ELAZIĞ DEPREM KOORDİNASYONU: 40 KÖYÜN MUHTARI İLE GÖRÜŞTÜK, İHTİYAÇLARI BELİRLEDİK
18.04 - Aralarında HDP ve ESP'nin de olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri Elazığ Deprem Koordinasyonu'nu oluşturdu.

Koordinasyonda yer alan ESP PM ve SKM MYK üyesi Satiye Ok, ilk olarak Maden'e bağlı 40 köyün muhtarı ile temas kurduklarını ve ihtiyaçları belirlediklerini söyledi.

Ok, şunları söyledi: "Çalkaya Köyü'nde 12 ev yıkılmış, 12 çadıra ihtiyaç var. Geliri olmayan bir köy olduğu için gıda ihtiyacı da mevcut. Kartaldere Köyü, 3 ev büyük hasarlı, 3 konteynere ihtiyaçları var. Kızıltepe Köyü'nde 5 ev ciddi hasarlı, 5 adet çadır ve gıdaya ihtiyaçları var." 

Ok, Kavak ve Gezin köylerinde de hasarlı evlerin olduğunu söyledi. Kayalar Köyü'ne ise kar nedeniyle kapalı olduğu için ulaşamadıklarını, açıldığı anda buraya gideceklerini de söyledi. 

Ok, kente gelen HDP milletvekillerinin de aralarında olduğu heyetle toplantı yapacaklarını ve bir hareket planı çıkaracaklarını ifade etti.

Bu arada SKM Genel Sözcüsü Deniz Aktaş'da Elazığ'da, koordinasyonla birlikte incelemelerde bulundu. Aktaş, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda yardımlara ihtiyaç olduğunu belirterek, herkesin duyarlı olmasını istedi.

17.14 - AFAD, merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremde, Elazığ 18, Malatya'da 4 olmak üzere 22 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Açıklamada, yaralı sayısı ise Elazığ'da 843, Malatya'da 226, Diyarbakır'da 43, Adıyaman'da 25, Batman'da 6, Maraş'ta 37, Urfa'da 63 olmak üzere 1243 olarak aktarıldı.

16.57 - Elazığ'ın Mustafa Paşa Mahallesi'nde depremde yıkılan binanın enkazından bir kadın 19 saat sonra sağ çıkarıldı.

16.51 - RTÜK, Elazığ'daki deprem sonrası radyo ve televizyonlarda yapılan yorum ve haberler için inceleme başlattı.

16.50 - Hazine ve Maliye Bakanlığında yapılan açıklamada, "Deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya'da vergi kanunlarının uygulaması bakımından 3 ay süreyle mücbir sebep ilan edildi" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Elazığ ve Malatya'da bulunan vergi mükelleflerinin mücbir sebep süresince vermesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerin verilme süreleri, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri, depremden önce tahakkuk etmiş ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi, motorlu taşıtlar vergisi taksit ödemeleri süreleri 3 ay uzatıldı."

ELAZIĞ VE MALATYA'DA 4 KİŞİ TOPRAĞA VERİLDİ
16.18 - Merkez üssü Elazığ olan 6.8 şiddetindeki depremde yıkılan binaların altında kalarak yaşamlarını yitiren 4 kişi toprağa verildi. 

Depremden etkilenen Malatya'nın Doğanyol ilçe merkezinde yaşamını yitiren Gazal Say ile oğlu Yusuf Ali Say'ın cansız bedenleri enkaz altından çıkarıldı. Gazal Say ve oğlu Yusuf Ali Say, Doğanyol Mezarlığı'nda toprağa verildi. 

Elazığ'ın Sürsürü Mahallesi'nde yıkılan Dilek Apartmanı'nın enkazından çıkarılan Fatma Yıldız ve oğlu Doruk Abbas ise Elazığ Asri Mezarlığı'nda defnedildi.

14.45 - Türkiye İşçi Partisi (TİP) Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8'lik depremin ardından, bölgede yaşayan ve depremden etkilenen halklar için yardım kampanyası başlattı.

DTK'DAN SEFERBERLİK ÇAĞRISI
14.40 -
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Elazığ Sivrice meydana gelen depremden sonra daha fazla can kaybının yaşanmaması için seferberlik çağrısında bulundu. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Diyarbakır, Bingöl, Mardin vb. birçok çevre İl ve ilçede de şiddetli bir biçimde hissedilen, Elazığ Sivrice merkezli meydana gelen deprem tüm halkımıza derin bir acı ve üzüntü yaşatmıştır. Deprem nedeniyle, onlarca insanımız yaşamını yitirmiş, yüzlerce insanımızda ağır ve hafif şekilde yaralanmıştır. Kurtarma çalışmalarının en hızlı bir biçimde yürütülerek, daha fazla can kaybının yaşanmaması için tüm halkımızı, ilgili kurumları ve sivil toplum örgütlerini seferber olmaya çağırıyoruz. Demokratik Toplum Kongresi olarak; Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve tüm halkımıza başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Tüm halkımız başta olmak üzere uluslararası toplumu Elazığ halkı ve depremzedelerle en üst düzeyde dayanışmaya ve destek sunmaya çağırıyoruz."

14.27 - Elazığ'ın Mustafa Paşa Mahallesi'nde depremde yıkılan binanın enkazından bir kişi 17 saat sonra sağ kurtarıldı.

DİYARBAKIR'DAN HDP VE ESP HEYETİ ELAZIĞ'A GİTTİ


Diyarbakır'dan HDP İl Örgütü, HDP Ergani İlçe Örgütü, Ergani Belediyesi ve ESP Diyarbakır İl Örgütü, Elazığ'a gitti.

ESP İl Başkanı Ramazan Karakaya, depremin merkez üssü Gezin'e gittiklerini ve incelemelerde bulunduklarını belirtti. Bir binanın çöktüğünü ve 3 can kaybının olduğunu kaydeden Karakaya, gözlemlediklerine göre asıl hasarın köylerde meydana geldiğini söyledi. 

Elazığ'a geçtiğini ifade eden Karakaya, HDP İl Örgütü'yle birlikte bir komisyon kuracaklarını ve neler yapabileceklerini tartışacaklarını söyledi.

14.03 - TTB'den yapılan açıklamada, "Elazığ sivrice ilçesinde meydana gelen deprem nedeni ile yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Hepimize çok geçmiş olsun" denildi.

14.01 - DİSK resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Elazığ'da meydana gelen ve bir çok ilde hissedilen depremde yaşamını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı dileriz. Yaralılara ve depremden etkilenen herkese geçmiş olsun" ifadeleri yer aldı.

14.00 - KESK Eş Genel Başkani Mehmet Bozgeyik de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Elazığ'da yaşanan ve bölge illerinde de hissedilen 6.8 şiddetindeki depremden dolayı halkımıza büyük geçmiş olsun diliyoruz. Yetkilileri derhal harekete geçmeye ve gerekli tedbirleri almaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

13.53 - TMMOB tarafından yapılan açıklamada Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu bünyesinde oluşturulan ekibin depremin meydana geldiği Elazığ ile Malatya'ya ulaştığı ve bölgede çalışmalara başladığı açıklandı.

Açıklamada, "Hayatını kaybeden yurttaşlarımız için başsağlığı, yaralılara da sağlık diliyoruz. Sivrice'de bulunan TMMOB heyeti yıkılmamamış durumda olan hasarlı yapıları tespit edip yetkililere bildiriyor. Artçı sarsıntılar devam etmektedir, hasarlı binalar için acil tedbir alınmalıdır. Hasarlı binalara girilmemelidir. TMMOB Malatya İl Koordinasyon Kurulu bünyesinde oluşturulan ikinci ekibimiz Pötürge ve Doğanyol ilçelerine ulaşmak üzere yola çıktılar" denildi.

13.46 - Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Elazığ ve Malatya hapishanelerinde kalan tutsakların deprem sonrası durumlarının iyi olduğu bilgisini alsakta aileler ve tutsak yakınları merak içindeler. Tutsaklara aileleriyle görüşmeleri için telefon hakkı verilmelidir" dedi.

13.42 - Elazığ'daki deprem sonrası kısmi çatlaklar oluşan Adıyaman Hapishanesi'ndeki 814 hükümlü ve tutuklunun Antep, Urfa ve Maraş'taki hapishanelere nakledilmeye başlandığı bildirildi.

KESK: ŞİMDİ DAYANIŞMA ZAMANI
13.39 -
KESK, Elazığ'ın Sivrice İlçesindeki depreme ilişkin açıklama yaptı. Elazığ depreminde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yararlılara acil şifalar dileyen KESK, "Şimdi can ve mal kaybı yaşayan insanlarımızın acılarına ortak olmak için vakit kaybetmeden hemen harekete geçme zamanıdır. Felaketin meydana geldiği bölgedeki sendika şubeleri ile iletişimde olan Konfederasyonumuz ve üye sendikalarımız kış koşullarında depreme yakalanan yurttaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak, yaşanan acının yaralarını sarmak için tüm imkân ve olanaklarını seferber etmeye hazırdır" dedi.

Açıklamada şunlar belirtildi: "Dün Elazığ’da yaşanan felaket ülkemiz için önemli bir uyarıdır. Başta ülkeyi yönetenler olmak üzere herkes olası depremlerde can ve mal kayıplarının önüne geçmek için bilim insanlarımızın, meslek odalarımızın yıllardır yaptığı uyarılara kulak vermelidir. Depremin can ve mal kayıplarını artıran bir felakete dönüşmesini sağlayan, plansız ve çarpık kentleşme ile sonuçlanan ranta dayalı imar politikalarından, imar affı gibi kaçak yapılaşmayı olağan hale getiren politikalardan derhal vazgeçilmelidir. Halkın can güvenliğini temel alarak bu yanlış politikaları eleştirenleri her fırsatta hedef tahtasına koyan söylem terk edilmelidir. Bilim insanlarımızın, meslek odalarımızın ve konunun uzmanlarının görüşleri alınarak acilen bir deprem politikası oluşturulmalıdır."

12.59 - Malatya Valiliği "24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55'te meydana gelen deprem ilimiz merkezi ve ilçelerimizi de güçlü bir şekilde etkilemiş, 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 226 vatandaşımız yaralanmış, bazı konut ve diğer yapılarda hasara neden olmuştur. İkamet ettiği konutları oturulamayacak düzeyde ağır hasar meydana gelen vatandaşlarımızdan barınma imkânı bulamayanlara Valiliğimize başvurmaları halinde geçici barınma imkânı sağlanacaktır" açıklaması yaptı.

12.56 - Elazığ merkez, Maden ilçesine bağlı Gezin ve Malatya Doğanyol'da 39 kişi enkaz altından sağ olarak çıkarıldı.

12.45 - AFAD yaptığı açıkmada yaralı sayısının 1031'e çıktığını bildirdi. Ayrıca 6,8'lik deprem sonrasında 397 artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.

12.42 - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bu depremden bu güne kadar yapmış olduğumuz çalışmalarla bu kadar az hasarla 6,8 büyüklüğünde bir depremi yaşadıysak Elazığımızda sadece 5 bina yıkıldıysa bugüne kadar aldığımız tedbirler sayesindedir" ifadelerini kullandı.

12.08 - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Sağlık kuruluşlarımıza toplam 1031 kişi müracaat etti. Bunlardan 382 vatandaşımız yaralıydı. Serviste hala takibi yapılan 128 hastamız var, 34'ünün tedavisi yoğun bakım şartlarında devam ediyor. 34 vatandaşımızın içinde durumu kritik olan herhangi bir vatandaşımız olmadığını söyleyebilirim. Gece boyunca ameliyat edilen 8 vatandaşımız oldu" dedi.

11.44 - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Malatya Doğanyol'da 4 vatadandaşımız deprem nedeniyle hayatını kaybetti. Elazığ'da da 18 vatandaşımız hayatını kaybetti" dedi.

11.14 - AFAD, can kaybının 22'ye yükseldiğini açıkladı.

AFAD'ın saat 10.00 sularında yaptığı açıklamada, depremde toplam 21 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı. Elazığ'da 17, Malatya'da 4 kişinin hayatını kaybettiğini belirtilen açıklamada, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Maraş ve Urfa'da toplam 1030 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Açıklamada, Sivrice'deki deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri 12 adet deprem meydana geldiği, toplam artçı deprem sayısının 274 olduğu belirtildi.

AFAD, Elazığ şehir merkezinde 3 bina enkazında arama kurtarma çalışmasının devam ettiği bilgisini verdi.

HDP ELAZIĞ'A HEYET GÖNDERDİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Muş Milletvekili Şevin Coşkun ve Ergani Belediye Eşbaşkanı Ahmet Kaya'dan oluşan heyet, 6,8 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Elazığ'a gitti.

ÇEVRİMTAŞ KÖYÜNDE EVLERİN TAMAMI YIKILDI


Depremden en çok etkilenen Sivrice'ye bağlı Çevrimtaş Köyü'nde evlerin neredeyse hepsi yıkıldı. 13 hanenin yıkıldığı köyde 2 kişi yaşamını yitirirken, 2 kişi de yaralandı. Geceyi dışarıda geçiren köylüler yaşadıkları korku dolu anları üzerinden atamadı. Köyde yıkılan ahırların arasında halen hayvan sesleri gelirken, artçı sarsıntılarla ayakta kalan duvarlarda çöküyor.

CHP HEYETİ MALATYA'DA İNCELEMEDE BULUNDU


Depremin şiddetli hissedildiği ve 4 kişinin hayatını kaybettiği Malatya Doğanyol'da hasar tespit çalışmaları sürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Mersin milletvekilleri Ali Mahir Başarır ve Cengiz Gökçel, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz ve CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz'dan oluşan heyet, Doğanyol'da incelemelerde bulunarak Gökçe Mahallesi'nde depremde evleri hasar görenleri ziyaret edip geçmiş olsun dileklerini iletti.