29 Eylül 2024 Pazar

'Elazığ hapishanesinde virüsle ilgili önlem alınıyor mu?'

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde yaşanan virüs tehlikesini meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'ndeki koronavirüs riskiyle ilgili olarak meydana gelen gelişmeleri Meclis gündemine taşıdı.

"İnsanların en temel haklarından olan yaşam ve sağlık haklarının cezaevlerinde ihlal edildiği, koranavirüs salgınının yayılma riskinin en fazla olduğu alanlar olmasına rağmen önlemlerin söylemlerden ibaret olduğu mahpuslardan gelen bilgiler arasında. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının yaptıkları  açıklamalarda; 60 yaş üzeri ve kronik hastaların risk grubunu oluşturdukları defalarca ifade edilmesine rağmen, bu risk grubundan olan mahpuslar ile ilgili sağlıklı yaşam koşulları oluşturulamamıştır. Temizlik ve hijyen malzemeleri konusunda büyük sıkıntılar yaşayan mahpuslar, cezaevi çalışanlarının karantina ve sosyal mesafe kurallarına uymamasından dolayı da ayrıca sıkıntı yaşamaktadırlar. Bunun yanında, Elazığ 2'Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan mahpusların yaşam koşulları ve sağlık durumları hakkında ciddi kaygılar yaşanmaktadır" diyen Aydemir, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Cezaevlerinin sağlıksız ve hijyenden uzak olduğu ile ilgili söylentiler var. Bu konuda bir çalışmanız olacak mı? 
-Yaşlı ve kronik hastalıkları bulunan mahpuslar ile ilgili bir çalışma yapacak mısınız? 
-Elazığ 2'Nolu Yüksel Güvenlikli Cezaevinde koronavirüse yakalanmış mahpus var mıdır? 
-Elazığ 2'Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde, pandemi belirtisi taşımış; bu şikayetle hastaneye ya da revire kaldırılmış, test yapılan mahpus var mıdır? 
-Elazığ 2'Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde kronik hastalığı bulunan mahpus var mıdır? Var ise sayısı kaçtır? Hangi şartlarda korunmaktadırlar? 
-Elazığ 2'Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevinin temizlik ve hijyen konusunda ki çalışmaları, temizlik malzemelerinin yeterliliği ne durumdadır? 
-Cezaevi çalışanlarının kurallara uymadıkları ve risk oluşturdukları söyleniyor, çalışanlar hakkında yasal bir işlem başlatacak mısınız? 
-Cezaevlerinde koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden mahpus var mıdır? Var ise sayısı kaçtır?