27 Eylül 2024 Cuma

Elî: KDP yardımların geçişine izin vermiyor

Maraş merkezli depremlerden etkilenen Suriye'de, depremzedelere yardım ulaştırmak isteyen Heyva Sor a Kurd'un yardım konvoylarının Sêmalka Sınır Kapısı'ndan geçişi KDP yönetimi tarafından engelleniyor.

Maraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonucu Türkiye'nin yanı sıra Suriye'de de büyük bir yıkım gerçekleşti.

Resmi verilere göre 3 bin 694 kişinin hayatını kaybettiği Suriye'de, Heyva Sor a Kurd, depremzedelere yardım sağladı. Ancak işgalci Türk devleti ve Şam hükümeti, insani yardımların depremzedelere zamanında ulaşmasını engelledi.

KDP'li yetkililer de Heyva Sor a Kurd'un Kuzey ve Doğu Suriye için tahsis edilen insani yardımlarının Sêmalka Sınır Kapısı'ndan geçişine izin vermiyor.

Heyva Sor a Kurd Eşbaşkanı Êva Elî engellemelere ilişkin bilgi vererek, "Pêşxabûr kapısı yönetimi, yardımların Kuzey ve Doğu Suriye'ye geçmesine izin vermiyor" dedi. Yardımların Kuzey Kurdistan ve Avrupa'daki çeşitli inisiyatiflerden sağlandığını kaydeden Elî, yardım konvoylarında ilaç, bebek maması, çadır, uyku ve barınma ekipmanları gibi temel ihtiyaçların olduğunu belirtti.

"Yardımlar Heyva Sor a Kurd'a ulaşırsa, Şêxmeqsûd, Eşrefiyê ve Şehba'daki depremzedeler yüzde 70, Minbic ve Kobanê'dekiler ise yüzde 40 oranında faydalanacak" ifadelerini kullanan Elî, yardımların geçişini engellemenin büyük etkileri olacağını ve binlerce depremzedenin yardımlardan mahrum kalacağını kaydetti.