29 Eylül 2024 Pazar

Ekonomi Üniversitesi öğrencileri: Zamlar geri alınsın

Artan zamlara ilişkin açıklama yapan İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri, "Müşteri değil öğrenciyiz" diyerek zamların derhal geri alınmasını istedi. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri yıllık ücretlerine yüzde 80’lik zamma ilişkin üniversitenin önünde açıklama yaptı. Eylemde, "Müşteri değil öğrenciyiz", "Zamlar geri alınsın" yazılı dövizler  taşındı. 

2022-2023 eğitim yılı için özel okullar tek tek ücretleri açıklamaya başladı. Yapılan zamlar sermaye düzeninin eğitimi sektör, öğrencileriyse müşteri olarak gördüğünü açıkça gözler önüne seriyor. Yeni zamlar lisans bölümlerinde en az 43 önlisans bölümlerinde ise en az 18 binlik bir artış demek. Zamlara sebep gösterilen enflasyon koşullarında geçim derdinde olan öğrencilerin ve velilerin birden bire böyle bir fiyat artışıyla karşı karşıya kalınmasının kabul edilemeyeceği kaydedilen açıklamada, "Bununla birlikte okulun zam oranını açıkladığı tarihte birçok üniversitenin yatay geçiş süresi geçmişti, bu; maddi yetersizlikler nedeni ile başka bir üniversiteye geçmek isteyen arkadaşlarımızın da eğitim hakkının gasp edilmesi demek" denildi. 

Söz konusu zam oranının birçok öğrenciye tercih zamanı söylenen "okula devam ettikleri süre boyunca yapılacak zamların yüzde 107u aşmayacağı" vaadiyle çeliştiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu zamlara sebep olarak ekonomik krizi gösterenlere hatırlatmak isteriz: Ekonomik krizi yaratan bizler değiliz bedelini de biz ödememeliyiz. Bu açıdan, eğitim hakkımızın elimizden alınması anlamına gelen fahiş zamları reddediyoruz. Bütün çarkların sermaye için döndüğü ülkemizde devlet üniversitelerinde dahi okumak; ulaşım, beslenme, barınma, defter-kitap paralarıyla beraber düşünüldüğünde erişilemez noktaya gelmişken, okulumuzun yemekhanesine yapılan yüzde 100 zamla beraber bir öğle yemeği fiyatı 62 TL olmuş, döviz kuru üzerinden satışı yapılan hazırlık programı kitapları ise ilk seneden öğrencilerin belini bükmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

Açıklama, şöyle devam etti: "İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri olarak taleplerimiz nettir. Yıllık fahiş ücret artışı ve yemekhane zamları geri alınmalı, öğrencilerin ve ailelerinin yaşayacağı mağduriyet engellenmelidir. Ne kriz bahanesiyle yapılan fahiş zamları ne de beslenme hakkımızı elimizden alacak yemekhane zammı uygulamalarını kabul etmeyeceğiz! Unutulmamalıdır ki, ailelerimiz bizleri okutmak için türlü zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Birçok arkadaşımız okul ücretlerini karşılamak için çalışmak zorundadır, yemekhane ve eğitim ücretlerinde yapılan bu fahiş zamlarla birlikte hem bizlerin hem de ailelerimizin yaşayacağı zorlukların sorumlusu ise Ekonomi Üniversitesi yönetimi başta olmak üzere, en temel insani hakları dahi sektör haline döndüren zihniyettir. Biz Ekonomi Üniversitesi öğrencileri olarak bugün üniversiteye verdiğimiz dilekçelerin takipçisi olacağımızı, zamlar geri alınana kadar sesimizi yükselteceğimizi ve hakkımızı arayacağımızı ilan ediyoruz!"

Eylem, "Fahiş zamlar geri alınsın" ve "Müşteri değil öğrenciyiz" sloganlarıyla sona erdi.