29 Eylül 2024 Pazar

Ekoloji Birliği: Uzman arkeolog Türkmen görevine dönmelidir

Sürgün, mobbin ve işten atmalarla gündemden düşmeyen Bergama Belediye Başkanı Koştu, bu kez yaptığı işlerle öne çıkan uzman arkeolog Bülent Türkmen'i "yol yapım işi"ne sürdü. Kararın siyasi olduğunu vurgulayan Ekoloji Biriliği, ödüllendirilmesi gereken bilim insanı Türkmen'in derhal görevine iadesini istedi. 

UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi biriminde görevli uzman arkeolog Bülent Türkmen, sürgün, mobbin ve işten çıkarmalarla gündemden düşmeyen Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu tarafından Fen İşleri Müdürlüğü Bayındırlık Şantiyesi "yol yapım" işine sürüldü. 

Tüm Bel-Sen İzmir 2 Nolu Şube TİS Hukuk Sekreteri olan Türkmen, dokuz yıldır Bergama belediyesinde uzman arkeolog olarak görev yaptı. Öncesinde ise arkeolog Doç. Dr. Ahmet Yaraş'ın ekibi ile birlikte altı yıl Allianoi antik kenti kazılarında çalışan Türkmen, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Bergama‘nın arkeolojik değerlerinin korunmasına dönük önemli çalışmalara da imza attı. 

EKOLOJİ BİRLİĞİ'NDEN TEPKİ: KARAR SİYASİDİR
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu tarafından, Türkmen'in sürgüne gönderilmesine tepki gösteren Ekoloji Birliği kararın siyasi olduğunu vurguladı. Yaşam alanlarının korunması konusunda büyük emek harcayan Türkmen'in sürgünle cezalandırılmak yerine çabalarıyla ödüllendirilecek biri olduğu ifade edilen açıklama, şöyle devam etti:

"Arkadaşımız Arkeolog Bülent Türkmen'in sürgününü siyasi buluyoruz. Bu siyasi sürgünün, Bergama'nın adım adım UNESCO kültür mirasından çıkarılmasına da hizmet edeceği kaygısını taşıyoruz. Ekoloji Birliği olarak; Bergama Belediyesini bu sürgün kararı nedeniyle kınıyoruz. Bülent Türkmen'in sürgün kararı derhal geri çekilmeli, UNESCO Dünya Mirası Ofisi'ndeki görevine geri dönmelidir."