29 Eylül 2024 Pazar

Ekoloji Birliği: Büyüknohutçu çiftini unutturmayacağız

Ekoloji Birliği, yaşam savunucuları Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu çiftinin katledilişinin üçünçü yılında yaptığı açıklama ile mücadelelerini yükselteceklerini kaydetti. 

Ekoloji Birliği, Antalya’daAysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun katledilişlerine ilişkin açıklama yaptı.

Antalya Finike'deki sedir ormanlarını korumak için mücadele eden Büyüknohutçu çiftinin 9 Mayıs 2017 yılında katledildiği hatırlatılan açıklamada, "Alacadağ’da, Gökçeyaka’da, Adala ve Kızılcık’ta, mermer ocağı için asırlık sedirlere kıyılırken, bu vahşete, katliama sessiz kalmamıştı Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu. Açtıkları davalarda, katıldıkları söyleşilerde, çıktıkları televizyon programlarında hiçbir kural, hiçbir yasayı tanımadan yapılan bu orman katliamını anlatıp durdular. Kar hırsından başka gözleri bir şey görmeyenlere karşı yaşamı savundular hep. Çünkü yaşam savunucusuydular" denildi.

Bunun, yaşam savunucularına yönelik ilk planlı cinayet olduğu vurgulanan açıklamada, cinayeti işleyen Ali Yamuç'un tutuklandığı hapishanede eşine yazdığı mektup hatırlatıldı. Yamuç'un "çirkin" lakaplı, taş ocağı adına hareket eden birini 50 bin liraya kendini kiraladığını ancak üç bin lira ödeme yaptığını yazdığı mektupta, ödeme yapılmadığı takdirde haklarında ifade vereceğini belirttiği aktarıldı.

Ancak tüm bu itiraflara rağmen, doğru düzgün bir soruşturma yürütülmezken, Ali Yamuç’un, "güvenlik" gerekçesiyle Elmalı Hapishanesi'nden Alanya Hapishanesi'ne nakledildiği ve bir süre sonra da ölü bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, Yamuç'un ölümünün kayıtlara "intihar" diye geçtiği belirtildi.

Yamuç'un eşinin "suç aletlerini gizlemek" nedeniyle soruşturmasının sürdüğü ifade edilen açıklamada, "Bu cinayetleri araştırmayan, cezasız bırakan karar vericiler de en az azmettiriciler kadar suçlu. Bir dalı, bir canı, bir endemik çiçeği, nesli tehlike altındaki bir böceği korumak için çırpınanlara her fırsatta sesini yükselten, kanun sopasını sallayan, para gücüyle boğmaya çalışan bir sermaye düzeni bu cinayetlerin asıl failleri. Bizler ekoloji mücadelesi verenler, yaşamı savunanlar olarak bu cinayetler aydınlanana kadar Ali Ulvi-Aysin Büyüknohutçu cinayetlerini unutturmayacağız. Katillerin yakasını bırakmayacağız! Arkadaşlarımızı aramızdan alanları asla affetmeyeceğiz" denildi.