27 Eylül 2024 Cuma

Ekoloji aktivistleri: Sorumsuz sisteme dur demek için birleşeceğiz

Ekoloji aktivistleri, Avustralya'da aylardır süren yangınların iklim krizinden kaynaklandığını belirtti, "Artık bilinçli olarak yangın çıkaranlara ve sorumsuz sisteme dur demek için birleşeceğiz" dedi.

Ekoloji aktivisleri, Avustralya'da aylardır süren yangınlara ilişkin İstanbul'daki Avustralya Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı. Fridays for Future (FfF) hareketinin çağrısıyla gerçekleşen eyleme Yokoluş İsyanı, 350 Türkiye, Parents for Future (PfP) Eko Öğrenci, İstanbul Vegan İnisiyatifi ve HAYDİ destek verdi.

FfF adına açıklama yapan Melisa Akkuş, doğaya yapılan ihanete karşı mücadele edeceklerini vurguladı ve dünya genelinde gerçekleşen yangınların sebebinin iklim krizi olduğunu söyledi.

'BU HEPİMİZİN KRİZİ'
Akkuş, yangınlarda binlerce hayvanın yaşamını kaybettiğine dikkat çekti ve konuşmasına şöyle devam etti: "Avustralya yangın felaketinde Eylül 2019'dan beri devam eden yangın sonucunda 600 milyon olarak açıklansa da 1 milyarı aşkın hayvanın hayatını kaybettiği, çok sayıda hayvanın ise neslini tüketen bu doğal afet, 25 insanın hayatını kaybetmesine yol açmış durumda. Bu felaket sadece bir kıtanın sorunu değil dünyanın sorunu haline geldi. NASA'nın Avustralya yangını için yaptığı açıklamada, 'Dumanların, Dünya'nın etrafında en az bir tam çember oluşturması bekleniyor' denildi. Bu hepimizin krizi ve hepimizi boğuyor. Yapılması gereken seferberlik Eylül ayından beri yapılmadı ve canlıların ölmesine sebep oldu!"

'FOSİL YAKITLAR BİZİ ÖLDÜRECEK'
Devletlerin yanlış iklim politikaları sürdürdüğünü dile getiren Akkuş, "Avustralya'nın kuzeyinde yer alan Queensland eyaletinde Hindistanlı şirket Adani Group tarafından işletilen kömür madeni alanından kömürün taşınması için yapılan demiryolu hattına sinyal teknolojisi sağlayacak Siemens, geçtiğimiz yıl bir anlaşma imzaladı.  Geçtiğimiz Cumartesi günü iklim aktivisti Greta Thunberg, Siemens'e projedeki rolünü gözden geçirmesi çağrısında bulundu. Proje hayata geçerse, 4.6 milyar ton karbon salımına sebep olacak. Ne kadar çok fosil yakıtların bizi öldüreceğini söylesek de kötü bir şekilde daha ağırı yapılmak isteniyor" dedi.

'DUR DEMEK İÇİN BİRLEŞECEĞİZ'
Dünyanın yokoluş içerisinde olduğunu vurgulayan Akkuş, iklim krizine karşı köklü değişiklikler olmazsa geri dönülemez bir noktaya gelineceğine işaret etti. Akkuş, "Bu zamana kadar yaşanılan en büyük kriz iklim krizidir. Küresel olarak hep birlikte iklim adaleti için harekete geçtik biz sizi beklemeyeceğimiz biz haklarımızı, ormanlarda evi yanan canlıların hakkını, biz çocuklar olarak hakkımızı ve dünyanın yeşil hakkını savunacağız. Bunları unutmayacağız ve artık bilinçli olarak yangın çıkaranlara ve sorumsuz sisteme karşı dur demek için birleşeceğiz" şeklinde konuştu.

İstanbul Vegan İnisiyatifi'nden Doğa Altınsay, Avustralya'da binlerce devenin su kıtlığı olduğu için öldürüldüğünü hatırlattı, "İklim krizinin de felaketlerin de sebebi insanlardır. Acısını hayvanlardan çıkartamazsınız" dedi.

Basın açıklaması, "Ne istiyoruz? İklim adaleti! Ne zaman istiyoruz? Şimdi!" sloganıyla sona erdi.