27 Eylül 2024 Cuma

Eğitim Sen'den uzaktan eğitim kararına dava

Eğitim Sen, uzaktan eğitim kararına ilişkin dava açtı. Anayasanın 119. maddesine aykırı olan bu kararın derhal yürütmesinin durdurulmasını isteyen sendika, kararın depremin sonuçlarını ortadan kaldırmayacağının da altını çizdi.

YÖK'ün uzaktan eğitim kararının, eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu kaydeden Eğitim Sen, YÖK'ün bu kararına ilişkin dava açtı. Uzaktan öğretime devam edecek öğrencilerin kaçının internet erişimi veya bilgisayar imkanı olduğunun muamma olduğunu belirten Eğitim Sen, suç duyurusuna ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Duyuru ile birlikte, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda barınan öğrenciler yurtlardan tahliye edilmiş ve bu yurtların depremzedelere tahsis edileceği açıklanmıştır. Yurtlardan tahliye edilen öğrenciler arasında depremzede öğrenciler de bulunmaktadır. Haliyle bu öğrencilerin çoğunun yurtlarından çıkıp dönecekleri bir evi dahi bulunmamaktadır. Bu açıdan alınan kararın depremin sonuçlarını ortadan kaldırmaya dahi hizmet etmediği açıktır.

Kaldı ki sosyal bir hukuk devletinde, kamu idaresinin, bir doğal afetin sonuçlarını azaltmak için temel hak ve özgürlükler arasında tanımlanmış ve ancak kanunla sınırlanabilecek eğitim hakkını sınırlandırması veya sekteye uğratması kabul edilemez bir durumdur.

Sonuç olarak; sendikamız tarafından, yasal ve uluslararası mevzuat hükümlerine, tüm idari eylem ve işlemlerin genel amacı olan kamu yararı ilkesine, olağanüstü hal ilanını düzenleyen Anayasanın 119. maddesine aykırı bu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talepli dava açılmıştır."