29 Eylül 2024 Pazar

Editörümüz hakkında maden katliamı paylaşımı gerekçesiyle soruşturma

Editörümüz Pınar Gayıp hakkında, Bartın'da 41 işçinin ölümüne neden olan maden katliamında iktidarın sorumluluğuna işaret eden paylaşımı bahanesiyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Gayıp, devletin kendi kurumunda uyarılara rağmen gerekli önlemleri almadığını bu nedenle de sorumlu olduğunu vurguladı.

Editörümüz Pınar Gayıp hakkında, Bartın maden katliamına ilişkin Twitter'da yaptığı paylaşım gerekçesiyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Gayıp, katliamın yaşandığı akşam paylaşılan bir videoyu alıntılayarak, "Çok sayıda işçi mahsur kaldı. Sansür yasasını bu yüzden getirdiler işçilerin mezarları üzerine iktidarlarını sağlamlaştırmak için! Kimse bilmesin ki hesap sorulmasın" paylaşımı yapılmıştı.

Paylaşımın ardından editörümüz iktidara yakın çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tarafından hedef gösterilmişti.

Soruşturma "Gürkan Erginkan Avukatlık Bürosu" tarafından bulunan suç duyurusunda bulunulması sonucu başlatılırken editörümüz Pınar Gayıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde ifade verdi. Gayıp, hesabın da paylaşımın da kendisine ait olduğunu söyleyerek yaptığı paylaşımı savundu: "Patlamanın yaşandığı maden ocağı TTK'ya yani bizzat devlete ait. 2019 yılında Sayıştay hazırladığı raporla madende patlamanın yaşanacağı uyarısında bulunmasına rağmen TTK Genel Müdürlüğü ve Enerji Bakanlığı raporu yok saydı. Raporun 'dezenformasyon' olduğunu söyleyerek haberlere sansür getirildi. Devlet kendi kurumunda uyarılara rağmen gerekli önlemleri almadığı için patlama yaşandı. İhmaller zincirinden dolayı bu bir işçi katliamıdır. Meclisten geçirilen 'dezenformasyon' adı altındaki sansür yasası da bu tür haberlerin önüne geçmek için gündeme getirilmiştir. Soma ve Ermenek maden katliamlarında da benzer süreçler yaşandığı için iktidarlarını sağlamlaştırdıklarını söyledim."