27 Eylül 2024 Cuma

Ebru Günay: OHAL insanları ölüme terk etmektir

"OHAL insanları ölüme terk etmektir" diyen HDP Sözcüsü Ebru Günay, OHAL ve engellemelere rağmen halk ile dayanışmayı sürdüreceklerini belirtti.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Diyarbakır İl Koordinasyon binasında basın toplantısı düzenledi.

HDP'nin deprem mağduru halkla dayanışmak amacıyla yürüttüğü çalışmaları özetledi, "Enkaz kaldırmak başta olmak üzere her türlü dayanışmayı gerçekleştiriyoruz" dedi.

Yardım çalışmalarının iktidar tarafından engellenmesine tepki gösteren HDP Sözcüsü, engellemelere dair şu bilgileri verdi: "Silopi Belediyemizin hazırladığı yardım tırları kaymakamlık ve güvenlik güçleri tarafından tehdit edildi yardımların ulaştırılması konusunda. Yine dün basına yansıdı Patnos Belediyemizin hazırladığı yardım tırlarına kaymakamlık el koydu. Düşünün ki insanlar deprem bölgelerinde aç susuz, sokaklarda barınacak yer bulamazken iktidar kendilerine ulaştırmaya çalıştığımız yardımlara el koymaya çalışıyor. Hepimiz biliyoruz, iktidarın özellikle bütün kriz yardımlarını tek merkezden AFAD üzerinden yapmaya çalışması şunu da gösteriyor, kendisi dışında toplumsal yardım ve dayanışmayı engellemeye çalışıyor."

'BİR İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR'
"Ortada devlet yok, tam bir insanlık dramı yaşanıyor" diyen Ebru Günay, "Dün ben de Adıyaman’daydım, bir bahçede perdeye sarılı bir şekilde cenaze bekliyordu ve enkazın altından sesler geliyordu ama enkazın başında yardım ekipleri yok, vinç yok, AFAD yok kazma, kürek yok. Yakınlarını kurtarmaya çalışan acılı insanlar dışında kimse yoktu" diye konuştu.

Bir insanlık dramı yaşandığına dikkat çeken Ebru Günay, "İktidar enkaza enkaz katıyor, iktidar bu enkazın üzerinde çıkardığı OHAL yasasıyla bütün yardımları AFAD üzerinden toplamaya çalışarak bu enkaz üzerinden tepinmeye devam ediyor. İnsanların canına kast ediyor" dedi.

Bir an önce Türkiye’de Afet Acil Durum ve İklim Değişikliği Bakanlığı kurulması gerektiğini belirtti, OHAL ilanına tepki gösterdi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay şunları söyledi:  "Kriz anlarından kendisine bir fırsat devşirmenin peşinde. İnsanların yaralarının üzerinde tepinmenin, yaralarını derinleştirmenin, yaralara başka enkazlar eklemenin adıdır OHAL ilan etmek. OHAL’le aslında toplumun dayanışmasını engellemek, güvenlikçi politikalarla 10 ilde her türlü yardımı, giriş çıkışı, arama kurtarma gönüllülerinin girmesini engellemek o insanları ölüme terk etmektir. Biz bunları asla kabul etmeyeceğiz."

OHAL'e ve engellemelere rağmen halk ile dayanışmayı  sürdüreceklerinin altını çizdi, "Halkımızla dayanışma içinde olacağız. Her türlü koşulda dayanışmanın bizi kurtaracağını, büyüteceğini bilen bir partiyiz. Bunu geçmiş deneyimlerimizden çok iyi biliyoruz" dedi.

"Savaşa bütçe ayırmakla bu yaralar sarılmaz" diyen HDP Sözcüsü Ebru Günay, halka dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.