27 Eylül 2024 Cuma

Dünya yeni bir sayfa açıyor: Artık devrim zamanı!

Marksist Teori dergisi, sokak hareketlerinin güncelliğini koruduğu coğrafyalardan halkları buluşturuyor. “Dünya Yeni Bir Sayfa Açıyor: Artık Devrim Zamanı!” başlığıyla sempozyum düzenleyen Marksist Teori, devrimin güncelliğini halk hareketlerinin olanaklarını masaya yatırmayı amaçlıyor.

Marksist Teori dergisi, “Yeni Bir Sayfa Açılıyor: Artık Devrim Zamanı!” başlığıyla uluslararası sempozyum düzenliyor. 15 Mart’ta Şişli Kenter Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek sempozyumda, halk hareketlerinin, sokak mücadelesinin güncel olduğu dünyanın çeşitli coğrafyalarından katılımcılar yer alacak.

“Dünyanın sokakları, meydanları halkların, öğrencilerin, işçilerin, ezilenlerin talepleriyle yankılanıyor aylardır, Devrim hiç olmadığı kadar somut, güncel ve hemen yakınımızda” diyen Marksist Teori, sempozyumla birlikte birçok soruya yanıt üretmeyi hedefliyor.

Marksist Teori tarafından sempozyumun hangi ihtiyacın ürünü olduğu, hedeflerinin ne olduğu ile ilgili olarak şu açıklama yapıldı:

Dünya Yeni Bir Sayfa Açıyor: Artık Devrim Zamanı!

Peru, Tunus, Endonezya, Şili, Sudan, Rojava, Fransa, İran, Bolivya, Lübnan, Mısır, Filipinler… 

Dünyanın üzerinde bir hayalet dolaşıyor! Ama bu sefer gerçekten bir “hayalet”. Emperyalist küreselleşme olarak tanımladığımız neoliberalizm 2008’den beri çoklu bir krizin içinde debeleniyor. Ekolojik, ekonomik, siyasi ve ideolojik bir kriz! Daha 2000’lerde “tarihin sonunu” ilan edenler, sınıflar öldü, sosyalizm gibi büyük söylemler bitti diyenler, kapitalizme itaat vazedenler bile nedamet getiriyorlar.

Emekçiler, ezilenler, kadınlar, gençler kendilerine giydirilmek istenen kölelik elbisesini reddediyor. Emekçiler, daha çok çalışıp daha fazla yoksullaşmak istemiyor. Kadınlar, erkek egemen sistemin kölesi ve kurbanı olmayı reddediyor. Çocuklar ve yerliler, iklim krizinin yaşam haklarını ellerinden almalarına karşı küresel grevler örgütlüyor. Daha fazla özgürlük, daha fazla dayanışma, daha fazla eşitlik isteyenler; savaştan, faşizmden, açlıktan, ekolojik ve iklim krizinin kıyametinden kurtulmak için kapitalizmden kurtulmak istiyor.

İsyan her yerde! Direniş her yerde!

Şili'den Lübnan'a, Tunus'tan Fransa'ya, Irak'tan Bolivya'ya emekçiler ve ezilenler artık eskisi yaşamaya itiraz ediyorlar. Yepyeni yollarla yepyeni sloganlarla isyana, direnişe hayat veriyorlar, devrime cansuyu katıyorlar. Devrim hiç olmadığı kadar somut, güncel ve hemen yakınımızda. 21.yy devrimlerinin öncüsü, yeni bir deneyim örneği Rojava devrimi öğretiyor dünya halklarına.

Mamafih yeni bir yüzyılın kapısını açacak, yeni bir devrimler çağının startını verecek hala bazı sınırlar/sorunlar aşılmış değil.

Emperyalist küreselleşmenin varoluşsal krizinin derinliği nedir? Süreduran isyanların öznesi kimdir, talepleri nelerdir? İsyanların dalgalar halindeki gelişiminin manası nedir, seyri nereye doğru gidiyor? Güçlü ve zayıf yönleri nelerdir? Kitlelerin gerçek bir özneleşmesinin yeni örgüt formları açısından hangi dersleri sunuyorlar bize? Ülke, bölge ve dünya devrimi perspektifi açısından komünistlerin görevleri nelerdir?

Biz dünyanın sonunu değil kapitalizmin sonunu nasıl getireceğimizi düşünüyoruz. Artık Devrim zamanı ve Ne/Nasıl Yapmalı sorusunun cevabı,  bütün bu isyanların yeni bir dile, devrimin diline tercüme edilmesiyle icat edilecektir. Devrimin yeniden icadı, isyanların birbirine tercüme edilmesidir. Paris Komünü’nden Rojava’ya, Tahrir Meydanından Paris sokaklarına tarihsel ve güncel izleri takip ederek yeni pratiklerden yeni devrim pratiklerine doğru tercümeler yapmalıyız. Devrim kapımızda, Devrim günceldir Devrim kolektiftir ve her daim yenidir.

Artık dünya yeni bir sayfayı açıyor ve bu açılan kapı devrimin kapısı, yeni bir dünyanın yeni ve yeniden kapısıdır.